in

Tips voor het fotograferen van paddenstoelen

De herfst staat voor de deur en binnenkort staan tuinen, bossen en velden weer vol met de meest bijzondere paddenstoelen. Meestal zijn ze bijzonder fotogeniek, dus staan de fotografen in de rij om ze vast te leggen. We geven je als fotograaf een aantal tips voor de mooiste paddenstoelfoto’s.

Ooghoogte

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: fotografeer ze vanaf een laag standpunt, op ‘ooghoogte’ van de paddenstoel zelf. Dan krijg je ze het beste in beeld en komt de vorm het beste naar voren in je foto’s. Ga daarom op de grond liggen of ga diep door de knie om de paddenstoelen vast te leggen. Een outfit waarmee je dat zonder moeite en bedenkingen kunt doen is daarom geen verkeerd idee.

Scherpte

Het spreekt vanzelf dat de paddenstoel zelf mooi scherp op beeld moet komen, maar de voor- en achtergrond mogen onscherp zijn. Gebruik daarom een groot diafragma (een klein f-getal) en fotografeer op de juiste afstand van de paddenstoel. Te dichtbij betekent vaak dat de scherpte op de paddenstoel zelf al ‘verloopt’. Als dat je doel is, is dat prima. Maar vaak wil je de paddenstoel compleet scherp hebben, van voor tot achteren. Ga dan iets naar achteren en kijk hoe dat je bevalt. Zoek ook naar interessante onderwerpen, leuke kleuren of een fraaie lichtval in de onscherpe achtergrond, zodat daar voor de kijker – weliswaar onherkenbaar – ook nog wat fraais gebeurt. 

Van bovenaf

Hoewel de paddenstoel op ooghoogte prachtig is, kun je ook denken aan beelden die van bovenaf genomen zijn en waarbij je op de hoed van de paddenstoel kijkt. Vaak krijg je dan vrolijke en grafisch interessante beelden, zeker als het meerdere paddenstoelen bij elkaar in de buurt zijn. Kijk ook naar welke soort hier het beste voor geschikt is. Een mooie rode met stippen is fotogenieker bij dit perspectief dan een saaie bruine.

Licht

Zoals altijd in de fotografie valt of staat je beeld met goed licht. Hoe mooi de paddenstoel ook kan zijn, als het licht saai of lelijk is dan wordt je beeld nooit fantastisch. Ga daarom lekker vroeg op pad, of juist tijdens zonsondergang. Dan staat de zon mooi laag en kun je fraai werken met tegenlicht of met licht dat mooi over de bodem van het bos schijnt. Neem ook een klein wit kartonnetje mee dat je als reflectiescherm kunt gebruiken als er wat extra licht nodig is aan de voor- of onderzijde van de paddenstoel.

Context en perspectief

Je kunt een paddenstoel op een heleboel verschillende manieren vastleggen. Bedenk welke manier het mooiste past bij de paddenstoel in kwestie. Als de omgeving ook interessant is, dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om die mee te nemen in je foto. Neem dan wat meer afstand en maak een beeld waarin de paddenstoel een onderdeel vormt van een compositie met andere onderwerpen. Een andere uiterste is een ‘portret’ van een enkele paddenstoel, waarin deze écht de hoofdrol speelt en er geen andere elementen om aandacht vragen. Die keuze kun je ter plekke maken. Maar, allebei maken kan natuurlijk ook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Loodrechte lijnen: spelen met een tilt-shift objectief

Zo zorg je voor voldoende variatie in een serie