in

Tips voor filmen met je fotocamera

Eline Sips

De meeste fotocamera’s, waaronder systeem- en spiegelreflexcamera’s, beschikken ook over een videofunctie. Hoe haal je daar de hoogste kwaliteit uit? We geven je een aantal handige tips!

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Vind je het lastig om je beelden goed te stabiliseren? Lees dan deze vijf tips voor betere beeldstabilisatie achteraf!

Je video goed belichten

Als je weet hoe belichting tijdens het fotograferen werkt, dan is dat een goede basis om ook te leren hoe je je video goed kan belichten. In feite werken een aantal dingen hetzelfde.

– Met de iso-waarde regel je de lichtgevoeligheid van de sensor. Een hogere iso-waarde zorgt dus voor ‘meer licht in je beeld’, maar tevens ook voor meer korrel en ruis.

-Door het diafragma te wijzigen, pas je de lensopening aan. Net als bij fotografie, geldt ook hier dat een groter diafragma (lagere diafragmawaarde) ervoor zorgt dat er meer licht op de sensor valt en dat je een kleinere scherptediepte krijgt.

-Het meest lastige aspect bij video is waarschijnlijk de sluitertijd. Daarbij moet je onthouden dat je met video eigenlijk razendsnel meerdere foto’s achter elkaar maakt. Dat kunnen er 24 per seconde zijn, of 30, 50, 60, of zelfs 120. Daar moet je je sluitertijd op afstemmen. De vuistregel is dat je sluitertijd minimaal ‘1/het dubbele van het aantal frames per seconde’ is. Bij 30fps is dat dus 1/60e en bij 120 fps is dat dus 1/240e.

Daarnaast heeft het aanpassen van de sluitertijd ook een invloed op de bewegingsonscherpte in je video.

Focus gebruiken in je video

Kies je voor autofocus, of handmatige focus als je gaat filmen? Dat is een lastige keuze, die ook sterk afhankelijk is van het objectief dat je gebruikt. De meeste foto-objectieven zijn namelijk niet aangepast voor video-doeleinden, waardoor de autofocus allesbehalve stil is. Dat geluid ga je in dat geval continu horen in je video en het valt ook nauwelijks te corrigeren in je montage.

Daarnaast heeft autofocus nog een ander groot nadeel. Tijdens het fotograferen heb je vast wel eens gemerkt dat de autofocus op iets anders scherpstelt, dan eigenlijk de bedoeling was. In dat geval herkader je je beeld, selecteer je een ander focuspunt of switch je op dat moment naar handmatig scherpstellen. Als dat gebeurt tijdens een video-opname, dan is opeens je hele shot verpest. De aandacht van de kijker wordt in dat geval opeens verlegd naar iets wat er helemaal niet toe doet, waardoor je die aandacht verliest.

Handmatig focussen lijkt dus een betere keuze te zijn. Maar dat vergt ook flink wat oefening. De kijker moet zich namelijk nauwelijks bewust zijn van de aanwezigheid van de camera. Zeker wanneer je werkt met een zeer kleine scherptediepte, zijn daar wat trucjes voor. Zo voelt het namelijk een stuk natuurlijker door een klein beetje naar voren of naar achteren te bewegen en daarmee je focus te verleggen.

chriz

Zorgen voor stabiliteit

Controleer vooraf of je camera beschikt over stabilisatie in ofwel de body, of in de objectieven die je gebruikt. Schokkerige beelden zijn namelijk heel moeilijk om naar te blijven kijken. Draai daarom ook zoveel mogelijk vanaf een statief, om ongewenste bewegingen te voorkomen. Wil je je beelden niet té statisch hebben? Gebruik dan een monopod, om in ieder geval de trilling eruit te halen of draai de statiefkop van je driepoot een klein beetje los, zodat je daar meer bewegingsruimte hebt. Heb je een klein en buigbaar driepootstatiefje? Die kan je heel eenvoudig ombuigen tot een handig schouderstatief!

Geluid gebruiken bij je video

Video is natuurlijk niet alleen denken in beeld, maar ook denken in geluid! Daar laten veel videografen flink wat mogelijkheden liggen. Als je op locatie moet filmen, sluit dan eens je ogen en luister goed. Welke geluiden hoor je? Wat is er hinderlijk? Een brommende koelkast op de achtergrond? Een radio met muziek? Die moeten zeker uit! De muziek zorgt er namelijk voor dat je straks je beelden niet meer kan monteren. Men hoort dan namelijk dat je het liedje hebt opgeknipt. De koelkast zal ook voor een irritant gezoem zorgen.

Naast de hinderlijke geluiden, zijn er vast ook geluiden die je kan uitvergroten. Staat er een aquarium met een waterpompje? Of loopt er een kat waarvan je de nagels op het laminaat hoort tikken? Film het een keer close en zorg dat je die geluiden van lekker dichtbij opneemt. Als je veel geluid van de setting goed opneemt, krijg je als kijker meer het gevoel dat je er zelf bij bent.

Wat voor uitrusting moet je daarvoor gebruiken?

Werken met een verhaal

Of je nu een korte reportage gaat maken, waarbij je helemaal overgeleverd wordt aan de omstandigheden, of een speelfilm waarbij je overal invloed op kan uitoefenen, je zal altijd moeten werken vanuit een verhaal. Een bruidsreportage moet vertellen hoe die mooie dag eruit zag, een aftermovie moet laten zien hoe gaaf dat feest was en een nieuwsitem moet jou in korte tijd inzicht geven in een probleem of situatie. Alle soorten video’s die je maar kan maken, moeten feitelijk een verhaal vertellen.

Probeer zo goed mogelijk vooraf te bepalen welk verhaal je het liefst vertelt en welke beelden je daar écht voor nodig hebt. Dat is je shotlist. Gedurende je draaidag kan je dat lijstje feitelijk gaan afstrepen, waarbij je natuurlijk wel oog blijft houden voor verrassende elementen. Een gevaarlijke valkuil, zeker bij beginners, is dat ze niet goed vooraf nadenken over hun video. Op de dag zelf zorgt dat voor het probleem dat je niet goed weet wat je echt nodig hebt, waardoor je liever teveel dan te weinig draait. Dat zorgt voor extreem veel uitzoekwerk in je montage. Bespaar jezelf dus veel tijd en denk vooraf goed na over je scenario!

markoi

Als je de mogelijkheid hebt; film dan in 4k! Waarom? Je leest het hier!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de winnaar van de Panasonic fotowedstrijd ‘Dierenfotografie’!

Werken met laagmaskers in Photoshop