in

Tips voor bruiloftsfotografie


5 juli 2017, 18:15

De mooiste dag van iemands leven, hoe leg je die eigenlijk vast? Waar moet je aan denken, hoe zorg je ervoor dat alles goed loopt en hoe creëer je voor het nieuwe echtpaar een boek vol met onvergetelijke herinneringen ? We geven je een aantal handige tips voor bruidsfotografie!

Jij bent de fotograaf

Een van de grootste ergernissen van bruidsfotografen zijn mensen die tijdens de bruiloft continu foto’s maken van het bruidspaar. Of het nu is met een smartphone of spiegelreflex; het is simpelweg erg storend. Op de dag zelf valt het vaak lastig te vermijden, zeker wanneer er vooraf geen heldere afspraken over gemaakt zijn. Communiceer dus goed met de weddingplanner en zorg ervoor dat de gasten ervan op de hoogte zijn dat er een bruidsfotograaf aanwezig is. Ze hoeven dus zelf géén foto’s te maken. Vooral tijdens de ceremonie, waarbij je overzichten hebt van de gasten, wil je dat iedereen vooral geniet van het moment en dat jij ongestoord je werk kan doen.

Afwisselende reportages

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende afwisselt qua soort fotografie. Gebruik details, overzichten, portretten, sfeerelementen, groepsfoto’s en misschien zelfs droneshots om een diverse selectie samen te stellen. Veel fotografen ‘blijven hangen’ in enkel portretfoto’s van het bruidspaar, de gasten en hier en daar een detail van het boeket. Een professionele reportage barst echter van de verschillende soorten fotografie.

lynn85

Zorg voor de juiste momenten

Een bruiloft bestaat in feite uit een verzameling van hoogtepunten. De meeste daarvan zijn ook zeer fotogenieke fotomomenten, die het paar zeker terug wil zien in hun selectie. Zorg ervoor dat je de binnenkomst van de bruid vastlegt, de blik wanneer de bruidegom zijn aanstaande vrouw ziet, het moment met de ringen, de eerste dans en het aansnijden van de taart. Vraag voor de bruiloft om een planning van de avond in te zien, zodat je ook de ‘onverwachte’ momenten op voorhand al een beetje kan inschatten.

laatuverrassen

Val niet teveel op, maar houd wel de regie

Het is lastig om tijdens de ceremonie nauwelijks op te vallen, maar probeer in ieder geval zo min mogelijk geluid te maken en houd je, wanneer je niet fotografeert, zoveel mogelijk op de achtergrond. Draag ook geen bombastische kleding of luidruchtige schoenen. Op sommige momenten mag je echter best laten weten dat je er bent. Zeker vóór en na de ceremonie kan je het bruidspaar een beetje aansturen, om simpele situaties net wat fotogenieker maken. Achteraf zijn ze er alleen maar blij mee als het voor hun mooiere foto’s oplevert!

leukkiekje

Zorg voor lichte foto’s

Het is natuurlijk een stijlkeuze, maar over het algemeen worden er voor bruidsfotografie voornamelijk lichte en heldere foto’s gemaakt. Het is natuurlijk een vrolijke dag en lichte foto’s geven veel sneller een vrolijk en fris gevoel. Door in sommige gevallen ook bewust een beetje over te belichten, voorkom je ook dat een witte bruidsjurk grijzig oogt. Fotografeer dus met lichtsterke objectieven, een open diafragma en het liefst ook een camera met een grote sensor.

Breng de verwachtingen in kaart

Meestal heeft het toekomstige echtpaar een aantal duidelijke wensen over de foto’s van hun bruiloft. Bespreek deze goed en schat voor jezelf in of je hieraan kan voldoen. Overschat jezelf niet. Het is erg lastig als het bruidspaar achteraf totaal andere verwachtingen had van je reportage. Het valt namelijk eenvoudig te voorkomen met één duidelijk en eerlijk gesprek.

Op zoek naar nog meer tips? Bekijk dan deze videocursus!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is het belang van het histogram?

De beste onderwerpen om te oefenen met symmetrie!