in

Tips om met je smartphone huisdieren te fotograferen


19 maart 2021, 07:49

Behalve met een gewone camera, kun je huisdieren ook perfect met je smartphone fotograferen. Het grote voordeel van een telefooncamera is dat je het toestel altijd bij je hebt of in ieder geval in de buurt hebt liggen, zodat je direct kunt reageren op mooie fotomomenten.

Men zegt weleens: de beste camera is degene die je bij de hand hebt. Veel fotografen hebben hun camera standaard in hun cameratas zitten, of bergen hem ergens anders veilig op. Een smartphone daarentegen heb je vaak de hele dag op zak. En gelukkig zijn die smartphonecamera’s de afgelopen jaren sterk verbeterd, zodat je er prima foto’s van je huisdier mee kunt maken.

Met een telefooncamera ga je wel op een iets andere manier te werk dan met een traditionele fotocamera. Je moet met een aantal dingen rekening houden om de mooiste foto’s van huisdieren te maken met jouw telefoon.

Waar je ook gaat of staat, jouw smartphone heb je altijd bij je – dus je bent klaar voor elk fotomoment dat zich voordoet!

Scherpstellen

Een smartphone stelt automatisch scherp zodra je de camera ergens op richt, maar dat is niet altijd het hoofdonderwerp dat jij in gedachten hebt. Tik altijd even op het scherm op de plek waarop jij wilt dat je foto scherp wordt: je geeft hiermee aan dat jouw huisdier het onderwerp is. Op dat punt zal de telefoon scherpstellen en daarnaast weegt dit punt ook het zwaarst mee in de belichting. Maak daarna zo snel mogelijk de foto. Want als je te lang wacht of er beweegt iets in beeld, dan neemt de automatische stand het meteen weer van je over. De scherpte ligt dan misschien ineens op een stoelpoot op de voorgrond of de televisie op de achtergrond.

Tik op het scherm om aan te geven wat je scherp wilt hebben.

M. Voskuilen, mvoskuilen.zoom.nl
Samsung SM-G950F · ISO 50 · F 1,7 · 1/50 SEC · 4 MM


Het is belangrijk om te bepalen wat je precies scherp wilt hebben.

Jolien Berntsen, pixiephotography.zoom.nl
Nikon D7200 · ISO 1000 · F 3,2 · 1/250 SEC · 50 MM

Belichting aanpassen

Nadat je op het scherm hebt getikt, zie je een zonnetje naast het scherpstelkader of er verschijnt ergens een schuifbalkje in beeld. Door hierover te vegen, pas je de belichting aan tot het dier de gewenste helderheid heeft. Het is belangrijk dat je alles zo veel mogelijk ter plekke regelt, want in de nabewerking kun je relatief weinig aan de belichting sleutelen (veel minder dan bij een foto die met een spiegelreflex- of systeemcamera gemaakt is). Heb je de mogelijkheid om in raw te fotograferen, dan heb je iets meer bandbreedte, maar bij verre niet zoveel als bij een ‘gewone’ camera.

Vergrendelen

Zodra je een foto maakt, springt de camera meteen weer terug naar de automatische stand. Je moet dan dus opnieuw tikken en eventueel vegen voor je de volgende opname maakt. Dat is best lastig als je meerdere foto’s achter elkaar wilt maken. Wat je in dat geval kunt doen, is je vinger even op het scherm gedrukt houden tot je de melding krijgt dat de scherpstelling en belichting vergrendeld zijn, in plaats van een kort tikje geven. Daarna kun je eventueel vegen om ook de belichting nog even te corrigeren.

Vanaf dat moment verandert de camera niets meer en kun jij doorgaan met fotograferen zolang je wilt. Let er wel op dat de afstand tot het huisdier en het licht exact hetzelfde blijft, want anders moet je alles even ontgrendelen door een kort tikje op het scherm te geven en daarna het hele ritueel opnieuw uitvoeren.

Vergrendelen werkt met nagenoeg elke smartphone en is ook ideaal als je niet meteen wilt afdrukken maar eventjes het perfecte moment wilt afwachten. Bijvoorbeeld tot je huisdier jou recht aankijkt of een bepaalde actie onderneemt.

Vergrendel de camera om snel achterelkaar foto’s te maken, of om een bijzonder moment af te wachten.

RT-Photo, rt-photo.zoom.nl
LG H850 · ISO 50 · F 1,8 · 1/365 SEC · 4 MM

Continustand

Om een dier in actie te fotograferen, houd je je vinger op de ‘ontspanknop’ op het scherm. Hiermee activeer je de continustand, oftewel de burstmodus. Een tellertje dat razendsnel oploopt, toont hoeveel foto’s er gemaakt worden. Dit kun je met nagenoeg elke smartphone doen, en zo vergroot je de kans op een voltreffer enorm. Achteraf kies je in het fotoalbum/de galerij de beste opname(s) uit de reeks.

Let op, vanaf iOS 14 werkt dit op de iPhone 11 (en nieuwer) én op sommige oudere modellen net even anders. Daar houd je de ontspanknop ingedrukt tot de witte fotoknop in een rode videoknop verandert, waarna je snel naar links veegt om de burstmodus te activeren.


Fotografeer je met je smartphone in de continustand, dan heb je meer kans op een goede foto.

Kees Krick
Huawei P20 Pro · ISO 320 · F 1,8 · 1/900 SEC · 4 MM

Groothoek of inzoomen

De hoofdcamera van een smartphone heeft een groothoeklens, waarmee je dicht op je onderwerp kunt kruipen terwijl je toch veel van de omgeving blijft zien. Dat maakt het wel wat lastiger om een mooie compositie te maken. Daarom is het handig om een huisdier op een vooraf bedachte plek in huis, de tuin of een parkje te fotograferen. Je zorgt dan voor zo min mogelijk afleidende elementen in beeld. En anders is het een kwestie van om je huisdier kruipen tot je het beste standpunt hebt gevonden.

Steeds meer smartphones hebben meerdere camera’s, waardoor je vaak kunt overschakelen naar een telelens met een vergroting van bijvoorbeeld twee of drie keer. Door de kleinere beeldhoek is het makkelijker storende objecten uit beeld te houden én je hoeft niet zo dicht op je huisdier te kruipen. Nadeel is wel dat deze lens vaak aanzienlijk minder lichtsterk is, waardoor hij beter geschikt is voor buiten dan voor binnen. Ook zijn de foto’s soms van een wat lagere kwaliteit. Probeer de telelens daarom vooraf even uit, bijvoorbeeld door een voorwerp te fotograferen op de plek en manier zoals jij je huisdier straks wilt vastleggen. Zoom liever niet digitaal, dan gaat de beeldkwaliteit van je foto’s snel achteruit.

De groothoek maakt het soms uitdagend om een mooie compositie te maken.

Kees Krick
Huawei P20 Pro · ISO 50 · F 1,8 · 1/142 SEC · 4 MM

Welke camera je ook gebruikt, uiteindelijk gaat het erom dat je het moment weet vast te leggen.

Burry van den Brink, burry.zoom.nl
Samsung Galaxy S7 · ISO 40 · F 1,7 · 1/1500 SEC · 4 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met je flitser: tips om te flitsen bij landschapsfotografie

Leica D-Lux 7 Street Kit – Alles voor onderweg