in

Tips om in het park te fotograferen13 mei 2017, 00:00

In een park kun je veel kanten op met fotografie. Toch lijken veel parkfoto’s snel op elkaar en zit er weinig variatie in kleur door al het groen van de natuur. We geven je een paar tips om anders te kijken en je parkfoto’s te verbeteren!

Zoek naar een onderwerp

Zoals gezegd zijn parkfoto’s vaak snel groen door de aanwezige natuur. Ga dan ook op zoek naar een onderwerp of object in het park wat niet de kleur groen heeft. Iets wat opvalt in het park. Dit kan iemand zijn die zijn of haar hond uitlaat, een boom met een ongewone kleur of een leeg parkbankje. Probeer het anderskleurige voorwerp zo in de compositie te plaatsen, zodat de aandacht van de toeschouwer ernaartoe getrokken wordt. Dat kan bijvoorbeeld door de regel van derden te gebruiken.

Vind je het lastig en is er niet een duidelijk onderwerp wat niet de kleur groen heeft? Zoek dan naar vormen of patronen: een boom die een aparte vorm heeft of een structuur in een wandelpad.

MauriceHoogeboom

Verschillende hoeken

Wanneer je het onderwerp hebt gevonden dat je wilt gaan vastleggen, probeer deze dan vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. Bij een boom of gebouw levert een laag standpunt vaak een mooie foto op. Ga bijvoorbeeld op de grond liggen of verlaag je camera tot enkel-niveau en fotografeer gevallen bladeren op de grond met het park op de achtergrond.

Is er water aanwezig in het park waar je fotografeert? Gebruik dit dan voor reflecties of ga heel vroeg in de ochtend naar het park om de mist en dauw boven op het water te fotograferen.

Saskiacloo

Tip: veel sterke foto’s ontstaan door het zien van en het zoeken naar patronen, kleuren en dingen die ter plaatse gebeuren. Kijk dus niet alleen naar het grote plaatje, maar focus ook op details.

Spijkers

Speel met de compositie in je parkfoto. Lees hier nog eens over het gebruik van de gulden snede en de regel van derden.

Svanbaar

Camera-instellingen en apparatuur

Voordat je gaat fotograferen, check altijd je camera-instellingen voor in het park. Deze instellingen gaan uit van overdag bij zonlicht of lichte bewolking:
1. Controleer of je ISO op 100 of lager staat
2. Stel de witbalans op AWB
3. Kies voor de A- of M-stand op je camera en werk met het diafragma

Je kunt ervoor kiezen om een statief mee te nemen voor de beste scherpte in je foto’s en om eventueel te spelen met sluitertijd. Ook kun je gebruikmaken van een polarisatiefilter, waardoor je heldere en warme kleuren in je foto’s krijgt en enige reflecties in het beeld verwijdert.

FoxbaT

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview Panasonic GH5

Review: Sony A9