6 augustus 2020, 14:14
Het is een hele kunst om te fotograferen met natuurlijk licht. Als je te maken hebt met fel zonlicht kan een reflectiescherm de uitkomst bieden. In dit artikel geven we je een aantal tips om een reflectiescherm te gebruiken!
Houdingen
De positie waarin je een reflectiescherm gebruikt is echt van belang. Want als het scherm niet goed staat, heeft hij ook geen invloed op de verlichting van je onderwerp. Let er daarom goed op dat het scherm het licht wat van buiten, van de zon, of van een andere lichtbron goed weerkaatst. Als je werkt met een model kun je het licht wat word weerkaatst van het reflectiescherm zien in de ogen van het model. Daarnaast is het vaak ook wel zichtbaar wat het reflectiescherm doet met het aanwezige licht als je het een paar keer wegdraait en weer terug op je onderwerp richt.
Let er bij het positioneren op wat het met de schaduwen gebeuren. Wil je het scherm vooral gebruiken om schaduwen op te lichten, kijk dan goed naar de schaduwen bij je onderwerp. Wat vaak goed werkt is om de lichtbron of het buitenlicht naast het onderwerp te hebben. Als het buitenlicht van rechts komt, houd het reflectiescherm dan aan de linkerkant van je onderwerp. Zo weerkaatst het licht van buiten via het scherm weer terug naar het onderwerp.
Foto: ronab
Daarnaast kun je als vuistregel aanhouden: hoe dichter je het scherm bij je onderwerp houdt, hoe sterker het licht is dat teruggekaatst wordt. Door te spelen met de afstand tussen het reflectiescherm en je onderwerp kun je zelf dus de lichtintensiteit aanpassen.
Er bestaan ook diffuus reflectieschermen die je kunt gebruiken om het felle licht dat op het onderwerp schijnt wat te matigen. Deze schermen zet je tussen de lichtbron en het onderwerp in, om een eventueel harde lichtbron wat zachter te maken.
Foto: stephanieverhart
Kleuren
Reflectieschermen bestaan er in verschillende kleuren. De kleuren van het reflectiescherm hebben echt invloed op de kleur en de warmte van het licht dat terugkaatst. Een goudkleurig reflectiescherm geeft ook een hele gouden en warme gloed aan het onderwerp. Een zilveren scherm daarentegen is juist een stuk kouder qua kleurtoon. Het ligt dus aan de situatie en het gewenste effect dat je wilt creƫren welk scherm je uiteindelijk gaat gebruiken.
Foto: hmeeuwes
Een neutralere optie is een wit reflectiescherm. Deze geeft geen speciale kleurtoon aan het onderwerp maar weerkaatst alleen het licht. Met een wit scherm kun je tijdens de nabewerking natuurlijk zelf nog wat kleurtonen aan de foto toevoegen. Maar een wit scherm reflecteert ook wat minder licht, dus in omstandigheden met erg weinig licht is een reflectiescherm met reflecterende folie soms wel het handigst. Fotografeer je onder redelijk felle omstandigheden, dan is het witte scherm juist mooi omdat deze een wat natuurlijker licht geeft.
Zebrapatroon
Er zijn ook reflectieschermen met een patroon erin verwerkt. Men noemt dit een zebrapatroon. Echter is dit niet vaak een scherm met zwart en wit, maar eentje met goud en zilver. Dit reflectiescherm valt qua kleurtoon een stuk gematigder op het onderwerp, en geeft dus niet meteen een hele warme of koude gloed.
Foto: melissahouben
Grootte
Er bestaan heel veel verschillende formaten reflectieschermen. De meest basic modellen zijn rond en hebben een diameter van tussen de 50 centimeter en 110 centimeter. Daarnaast kun je ook zelf een klein reflectiescherm maken voor bijvoorbeeld macrofotografie. Echter zijn er ook reflectieschermen van groter dan twee meter. De grotere exemplaren zijn niet heel makkelijk om mee te nemen, dus wil je er eerst mee beginnen, kies er dan een in een formaat dat bij jouw soort fotografie en bepakking past.
Foto: milk
Schiet je vooral veel portretfoto’s waarbij het model alleen vanaf de schouders in beeld is, dan kun je in de meeste situaties wel uit de voeten met het gemiddelde formaat reflectiescherm van 1 meter doorsnede. Met echte close-ups kan het scherm kleiner zijn. Maak je juist veel bredere of full-body portretten, dan is een groter scherm vaak wat handiger, zodat je het hele model kunt verlichten.
Foto: soesa62
Inklappen
Als laatste is het soms nog een hele uitdaging om een reflectiescherm weer in te klappen na een shoot. De ronde reflectieschermen hebben een ronde band aan de buitenrand zodat het scherm open blijft staan als het uitgeklapt is. Een rond scherm weer inklappen betekent dus dat je het in principe in elkaar moet frommelen tot het weer een klein verpakt rondje wordt. De truc hiervoor is om de buitenste band te draaien. Draai je linker en je rechterhand in verschillende richtingen, en het scherm krult makkelijk op!