in

Tip: mooie macrolocaties om te fotograferen!

14 juli 2019, 12:33

Het kan soms een uitdaging zijn om een goede locatie te vinden voor Macrofotografie. Die kleine beestjes kunnen zich soms goed onvindbaar maken. We geven je een aantal locaties om op zoek te gaan!

Kampina – Oisterwijk

De Kampina wordt gekenmerkt door natte en droge heide, beken, vennen en bossen. Naast de bijzondere flora als veenbes, zonnedauw en klokjesgentiaan is het gebied ook interessant vanwege de diversiteit in vlinders. Zelfs de zeldzame soorten als bont dikkopje, gentiaanblauwtje en de grote weerschijnvlinder komen hier voor.

Gelderse Poort – Nijmegen

De diversiteit van het natuurleven in de Gelderse Poort is enorm. In deze botanische schatkamer groeien ruim zevenhonderd soorten planten.

Speulder- en Sprielderbos – Ermelo

Het verkleurde beukenbos leent zich er in november prima voor om de herfstsfeer te proeven en fotograferen. Neem daarnaast ook een kijkje op de grond. Daar groeien vele paddenstoelen, waaronder de porseleinzwam met zijn prachtige doorschijnende witte hoed.

Nico van Leeuwen, http://nicolaas.zoom.nl – Canon EOS 60D – ISO 100 – F5,6 – 1/15 SEC – 100 MM
Door de kleine scherptediepte, is de achtergrond volledig vervaagd.

Botanische tuinen

In Nederland vind je maar liefst 26 botanische tuinen, dus er is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. In de tuinen groeien veel bijzondere en vaak ook zeldzame planten. De biodiversiteit is enorm, waardoor er ook allerlei bijzondere insecten aanwezig zijn.

Orchideeënhoeve, Luttelgeest

Naast een flinke orchideeënkwekerij, vind je in Luttelgeest ook een vlindertuin en rupsenkwekerij. De Orchideeënhoeve heeft ook een veelheid aan soorten bloemen, verdeeld over diverse tropische tuinen. Zowel liefhebbers van planten- als insectenfotografie kunnen hier naar hartenlust fotograferen.

Tips voor in je eigen tuin!

Maak van je tuin een macroparadijs met de volgende extra tips!

1. Zo min mogelijk gazon, paden en terrassen
Hoe minder grasveld en verharding, hoe meer insecten je aantrekt. Ze hebben voedsel, dekking en beschutting nodig en dat vinden ze niet in tuinen die grotendeels zijn verhard of voorzien zijn van een kortgeschoren grasveldje.

2. Plant begroeiing die insecten aantrekt
Kies de juiste nectar- en waardplanten voor insecten en vlinders. Een vlinderstruik is prachtig, maar in een vochtig hoekje zijn ook brandnetels voedsel voor de rupsen. Plant inheemse struiken die bloeien (meidoorn, sleedoorn) en bessen (lijsterbes, Gelderse roos, hondsroos) of noten (hazelaar) dragen, als voedsel voor insecten en vogels.

3. Niet te netjes
Liever een (wilde) haag dan een geschoren heg. Liever een ruige bloemenweide dan een kort gazon (dat ook veel onderhoud vergt!). Maak (in de schaduw van bomen of struiken) een composthoop van dood (tuin)materiaal, gemaaid gras en keukenafval. Laat de composthoop zo veel mogelijk ongemoeid. Breng snoeiafval en takken niet weg, maar laat het achter op hopen of richels, want het is een belangrijke schuilplaats voor padden, kikkers en kleine zoogdieren.

4. Zorg voor water in je tuin
Water trekt veel dieren aan! Kikkers zitten op de oever in de zon, vogels komen drinken en badderen en libellen scheren boven het water. Leg bijvoorbeeld een natuurlijke vijver in je tuin aan. Bloeiende waterplanten als de gele lis, waterlelie en kattenstaart maken een vijver in je tuin extra aantrekkelijk.

5. Schep een warm microklimaat
Zorg voor enkele warme, kale plekjes in je tuin (open zand, stenen of stammen in de zon). Insecten warmen hier graag op en graafbijen maken er nestjes. Bouw een stapel- of keermuur op een warme plek in je tuin en plant struiken om de heersende zuidwestenwind tegen te houden.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Macrofotografie in Zoom Academy. Hierin leer je je macrofoto’s naar een hoger niveau te brengen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De basis van wat macrofotografie precies is
  • Alles over de juiste apparatuur voor dit fotografiegenre
  • De perfecte scherpte creëren in je foto’s
  • De volledige nabewerking, van belichting tot focus-stacking

Bekijk hier de volledige Cursus Macrofotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Face aware liquify gebruiken voor portretten – Photoshop

Review: Nikon Coolpix A1000