in

Thuisopdracht 4: Het Perfecte Plaatje4 november 2020, 11:14

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een te gekke architectuurfoto!” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Vind een prachtig gebouw of detail

Architectuur draait het om het gebouw. Je kunt ervoor kiezen het hele gebouw te fotograferen, of pak een detail. Denk voordat je een foto gaat maken na over hoe en waarom je iets wilt fotograferen. Wat voor resultaat wil je bereiken met jouw foto? Wil je het bouwwerk in zijn omgeving laten zien of wil je focussen op een bepaald detail? De omgeving waarin het bouwwerk staat geeft een bepaalde sfeer aan de foto. Loop eens om het gebouw heen en kijk welke hoek het meest interessant is. Bereid je daarom goed voor en weet van tevoren welke gebouwen je vast wilt leggen.

Het hoeft geen toeristische trekpleister te zijn, maar ga op zoek naar verassende details, leuke patronen en structuren, of een spannend lijnenspel. Lijnen zijn erg belangrijk in een gebouw. Over het algemeen gezien bestaat een gebouw uit horizontale en verticale lijnen – staanders en liggers. Die staanders en liggers zijn vaak vanaf de buitenkant duidelijk te zien, denk aan pilaren en raampartijen. Deze kun je prachtig gebruiken in je foto’s. Als je ze mooi weg laat lopen of gebruikt om een patroon samen te stellen in je beeld dan zijn het geweldige bijdragen aan een interessant beeld. Deze lijnen, vlakken en vormen zijn vaak ook een fraaie basis voor abstracte beelden. Zeker als er ook nog reflecties mee aan de haal gaan kun je er de meest fantastische beelden mee maken.


Foto: kb

Gebruik het licht

Interessant licht kan een gebouw maken of breken. Spannend lichtspel, mooie schaduwen en mooie diepte kunnen een saai, stilstaand gebouw heel spectaculair laten lijken. Denk dus bij het maken van je foto na over het tijdstip van de dag, in combinatie met het weer. De beste fotomomenten zijn aan het begin en einde van de dag. Op deze momenten is het licht zacht: het contrast tussen door zon beschenen gedeelten van gebouwen en de schaduwen is kleiner dan midden op de dag. Het resultaat is dat je minder last hebt van uitgebeten hooglichten of schaduwen zonder tekening.


Foto: Original Mostert

Tot een uur na zonsondergang is er opvallend veel kleur in de lucht. De oranje en rode kleuren in de lucht vloeien langzaam over in een prachtig kobaltblauwe kleur voordat het zwart wordt. In dit schemerlicht kun je een hele andere sfeer vastleggen dan overdag. De felle lichtjes van gebouwen en straatverlichting in het donker maken je foto vaak nog interessanter. Het weer is hierbij natuurlijk ook belangrijk. Een bewolkte lucht maakt een beeld net wat spannender dan een strak blauwe lucht.


Foto: ericdevroome46

Kies je compositie

Je maakt een foto spannender door uit een bepaalde hoek te fotograferen en te wisselen van standpunt. Perspectief geeft op een bepaalde manier diepte weer in je beeld. Door een gebouw vanuit diverse hoeken te fotograferen kun je spelen met dit perspectief dat je steeds een ander beeld van een gebouw laat zien. Het best zie je dit effect door onder een hoge flat te gaan staan en naar boven te kijken. Het gebouw lijkt wel te verdwijnen in de hemel. Het omgekeerde gebeurt wanneer je van boven fotografeert: alles lijkt kleiner te worden.

Compositie is een ander belangrijk aspect bij architectuurfotografie. Tijdens het fotograferen ben je constant aan het zoeken naar de beste compositie zodat er een boeiend beeld ontstaat. Een bouwwerk ‘recht van voren’ fotograferen levert vaak niet het interessante beeld op dat je zoekt. Fotografeer daarom een gebouw niet alleen maar vrijstaand, maar maak gebruik van de omgeving. Hierdoor laat je zien wat de functie en het karakter is van het gebouw.


Foto: patvanvlaenderen

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier waar je op moet letten bij architectuurfotografie. Verder vind je in dit artikel tips over composities van architectuurfoto’s en in dit artikel geven we je 9 toplocaties voor architectuurfotografie. Laat met deze opdracht vooral de grootse architectuur of de verfijnde stadsdetails zien van Nederland!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon EOS RF 70-200mm en 50mm – Hardlopers voor RF

Scherptediepte mythes ontkracht