in

Thuisopdracht 3: Het Perfecte Plaatje28 oktober 2020, 11:25

Het vijfde seizoen van Het Perfecte Plaatje is weer begonnen. Ook dit seizoen staat er weer elke week een nieuwe thuisopdracht voor fotografen op de website van het programma Het Perfecte Plaatje. “Maak een foto die laat zien hoe jij de 1.5 meter samenleving beleeft” luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Vertel een verhaal in één foto

De kern van de nieuwe opdracht is dat je het hele onderwerp kunt vangen in één foto. Het moet een totaalplaatje zijn dat meteen het verhaal vertelt, zonder enige uitleg. Interacties met de omgeving, reacties van andere personen en soms ook onverwachte situaties leveren vaak spannende beelden op. Probeer de focus te leggen op het verhaal, en ga op zoek naar spontane beelden die de anderhalve meter samenleving voor jou belichamen.


Foto: Bramphotography

Daarnaast is compositie is bij straat- en documentaire fotografie erg belangrijk. Je wilt het hele verhaal in een foto vertellen, dus je moet goed letten op wat er allemaal in het beeld komt. Een straatbeeld is namelijk vaak erg vol, waardoor je aandacht alle kanten op wordt getrokken. Ook als er geen mensen rondlopen is er nog van alles te zien. Dit zorgt al snel voor te drukke en onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat deze ook alle aandacht op zich vestigt. Dit kan door het onderwerp beeldvullend te maken, de achtergrond onscherp of juist een klein detail te fotograferen in plaats van een heel beeld. Je kunt natuurlijk ook naar specifieke locaties gaan om de anderhalve meter samenleving te laten zien. Denk aan locaties waar het virus een grote impact op heeft.


Foto: Lolke

Ga de straat op

Natuurlijk kun je vooraf een mooi verhaal bedenken dat je wilt vertellen, maar het is bij deze opdracht ook erg belangrijk dat je de straat op durf te gaan en durft te fotograferen. Je kunt voor deze opdracht afstand nemen van je onderwerp, en het plaatsen in de bredere omgeving. Maar je kunt ook dichter naar je onderwerp toe komen (met natuurlijk de anderhalve meter in acht nemend). Dit kan veel persoonlijkere en dynamischere beelden opleveren dan wanneer je vanaf een afstand een foto maakt. De afstand en de omgeving hangt natuurlijk af van het verhaal dat jij met je foto wilt gaan vertellen.

Je kan het jezelf een stuk makkelijker maken als je goed nadenkt over waar je naar op zoek gaat. Bedenk vooraf een soort ideaal beeld dat je écht graag wilt maken. Dat ga je vervolgens proberen te maken, maar ondertussen houd je wel je ogen open voor alternatieve beelden en blijf je paraat voor het onverwachte. Houd continu tijdens het fotograferen je verhaal in je achterhoofd. Dat zorgt ervoor dat je je focus behoudt.


Foto: bulke41

De juiste instellingen

Bij straatfotografie komt het vaak voor dat je spontaan iets interessant tegenkomt. Enkele seconden heb je dan maar de tijd om het moment te vangen met je camera, voordat het weer weg is. En, hoe zonde is het om nét dat perfecte moment te moeten missen, omdat je camera niet goed ingesteld staat? Het handigste is dus om te zorgen dat je camera vooraf al helemaal goed is ingesteld. Dat ene spontane moment kan zomaar om de hoek zijn, dus dan is het wel zo fijn als je camera enigszins de goede instellingen heeft. Maak dus vooraf wat testfoto’s, zodat je weet met welke instellingen je de beste foto’s kunt maken.


Foto: Krulkoos

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Lees dan hier meer over documentaire fotografie. Meer tips over straatfotografie? Lees dan dit artikel! Laat met deze opdracht vooral het hele verhaal zien aan de hand van één foto!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat zijn panning-foto’s en hoe maak je ze?