in

Storytelling – Hoe creëer je met fotografie een verhaal?



29 maart 2019, 15:04

Storytelling is het vertellen van een verhaal met beeld. Dit kan bewegend beeld zijn, dus video. Maar ook met fotografie kun je een verhaal neerzetten. Hoe je dat kunt doen, leggen we je uit.

Zomaar ergens een kiekje van nemen, legt natuurlijk geen verhaal vast. Om dit wel voor elkaar te krijgen, moet je aandacht hebben voor wat je doet en wat je wilt overbrengen. Het is alleen nog niet makkelijk om met een stilstaand beeld een heel verhaal te vertellen. Je kunt dit bereiken door gebruik te maken van beeldende elementen in jouw foto. Denk aan de volgende punten, wanneer je wilt werken aan storytelling in je fotografie.

DianneDijenborgh

Emotie laten zien

De makkelijkste manier van storytelling is emotie. De emotie op iemands gezicht vertelt al snel een verhaal. Lacht de persoon in de foto? Is de persoon verdrietig of misschien boos? Je kunt deze emoties van het onderwerp ook versterken door in de rest van het beeld de emotie terug te laten komen. Dit kan door gebruik te maken van symboliek. Denk bijvoorbeeld bij verdriet aan ‘leegte’ in de foto. Dit kun je doen door een verdrietig iemand in een lege ruimte te plaatsen. De abstractie zorgt voor de symboliek van de persoon.

Boodts

Actie en interactie

Leg je meerdere personen vast? Zorg dan dat er een vorm van interactie te zien is. De kijken zal zich afvragen wat er op het beeld aan de hand is en hier een verhaal bij bedenken. Het verhaal wat de kijker in het hoofd gaat vormen, kun jij als maker van de foto sturen. Denk aan de afstand tussen de personen op de foto. Staan ze (letterlijk en figuurlijk) dichtbij elkaar? Dan is er eenheid in de foto. Is er een bepaalde (letterlijke en figuurlijke) afstand te zien, zoals het beeld hieronder? Dan zullen de personen elkaar misschien niet zo goed liggen.

Bramphotography

Naast de interactie, kunnen ook de acties van de personen zelf deel uitmaken van het verhaal. Wat doen de mensen op de foto, letterlijk? Bedenk hoe dit invloed heeft op het verhaal dat je wilt overbrengen. De foto hierboven vertelt bijvoorbeeld juist iets over de afstand tussen de personen die beide met hun telefoon bezig zijn en geen aandacht hebben voor elkaar. Deze foto kan als boodschap dus overbrengen dat we tegenwoordig te veel op het schermpje aan het kijken zijn en niet met onze medemens bezig zijn.

Belichting

Ook techniek en instellingen kunnen bijdragen aan de sfeer van het beeld en dus aan het verhaal. Sfeer als in licht kan het verhaal versterken, door bijvoorbeeld een donkere belichting te gebruiken bij een verdrietig of boos verhaal. Een lichte belichting staat daarentegen voor positievere situaties. Ook kan de lichtinval of belichting een tijdperk of periode uitbeelden, zoals de foto hieronder.

Cindystegeman

Kleurgebruik

Naast licht kan je ook in kleurgebruik keuzes maken die invloed zullen hebben op de storytelling van je fotografie. Er zijn hele studies over emoties en gevoelens die bij een kleur horen. Zoals de kleur blauw, staat voor verdriet. Van een gele kleur word je vrolijk en een rode kleur kan kwaad aantonen. Maak hier gebruik van in je verhaal!

xJNFR

Een beeld of meerdere samenhangende beelden

Met een beeld kun je al een hele hoop vertellen aan de kijker. Wat je verhaal misschien sterker maakt, is een serie aan beelden die samen het verhaal vertellen en elkaar versterken. Je ziet in documentaire reportages meerdere beelden die samen een groot verhaal vertellen. Denk eens na over hoe ieder beeld zijn eigen steentje bijdraagt aan jouw boodschap!


GotspeDesign


GotspeDesign

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak mooiere macrofoto’s met deze tips voor macrofotografie | bloemen en insecten

Resultaten expertuitdaging: Laat het weer je foto bepalen