in

Startrails fotograferen ondanks flinke lichtvervuiling


2 januari 2018, 13:45

Sterrenstrepen fotograferen boven de skyline van Rotterdam, dat moet haast wel onmogelijk zijn vanwege alle lichtvervuiling? Landschap- en stedelijkfotograaf Michiel Buijse legt in deze blog uit hoe het hem toch gelukt is.

Sterren fotograferen ondanks lichtvervuiling

Startrails fotograferen boven een gebied vol lichtvervuiling, is dat mogelijk of niet? Ik had altijd het idee om ooit sterrenstrepen boven de skyline van Rotterdam te fotograferen. Afgelopen jaar greep ik mijn kans, toen ik aan het fotograferen was en ik zag dat de lucht helemaal helder was.

Er waren al enkele sterren zichtbaar, dus besloot ik mijn Nikon D750 zo op te stellen dat zowel de skyline als de lucht goed geframed waren. Als eerste ging mijn aandacht naar de Skyline. Ik maakte twee foto’s, waarbij er één overbelicht en één onderbelicht was. Deze foto’s kon ik uiteindelijk combineren, zodat zowel de schaduwen als de hooglichten goed belicht waren.

Voor de sterrenstrepen heb ik mijn diafragma verder geopend tot F/2.8 en de ISO verhoogd tot 6000. Vervolgens heb ik met behulp van een intervalmeter 100 foto’s gemaakt om de strepen te vormen. Met StarStax heb ik vervolgens deze 100 foto’s gecombineerd. In Photoshop heb ik de uiteindelijke foto met de Skyline geblend.

klik op de foto voor een grotere weergave

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Ga deze 52-weken uitdaging aan in 2018!

Acht dingen die we in 2018 niet meer willen horen van opdrachtgevers!