in

Standpunt, details en nabewerking: creatieve composities

 

 


12 februari 2020, 09:51

Je eigen creativiteit blijven uitdagen is altijd belangrijk als fotograaf. We geven je een aantal tips om met je standpunt, letten op details en in nabewerking jezelf uit te dagen!

 

Standpunt

Zoals gezegd is het standpunt van waaruit je fotografeert bepalend voor je foto. Maar meestal zijn we als fotograaf lui en fotograferen we bij voorkeur steeds vanuit hetzelfde standpunt (99 van de 100 keer is dat op ooghoogte). Gevolg: uitwisselbare en saaie foto’s. Ga voor de aardigheid dus eens op de grond liggen, ga op je hurken zitten, til je camera boven je hoofd of fotografeer loodrecht omhoog. Houd de camera eens schuin, klim in een boom of fotografeer de reflectie van een straatscène in een regenplas.

Wat je ook doet: probeer telkens een ander standpunt te vinden. Het is nog leuker om dit soort experimenten met een groep andere fotografen te doen en na afloop samen te bekijken wat de resultaten zijn. Gezellig én leerzaam!

Kijk ook eens omhoog voor een geheel andere blik op bekende architectuur.

Foto: Lybil Ber, digikhmer.zoom.nl

Details

Fotografen zijn geneigd om zo veel mogelijk dingen in één foto te willen proppen. Focus je voor de verandering eens op één detail! Dat kan iets kleins zijn zoals een insect, een bloem, een wasknijper of de vezels van een spijkerboek, maar ook iets groots zoals de reflecterende ramen van een torenflat, rijen geparkeerde fietsen bij het station of een kleurrijk palet aan tulpenvelden. Je onderwerp kan uiteraard ook nóg abstracter zijn, zoals een specifieke kleur, vorm, structuur, lichtsituatie of beweging.

Of gebruik voor de verandering geen groothoekobjectief, maar je teleobjectief om al die grote en kleine details, structuren, patronen, kleuren en composities op een andere manier vast te leggen.

Leg details ook eens op een heel verrassende manier vast.

Foto: Ed Kamerling, foto60.zoom.nl

Nabewerking

Ook standaard alledaagse foto’s kunnen veranderen in creatieve eindresultaten door na je fotoshoot in de (na)bewerkingsmogelijkheden op je computer te duiken. In Photoshop, Lightroom of een ander beeldbewerkingsprogramma kun je kleuren omgooien, vervangen, dempen of juist aanzetten. Je kunt gedeelten van je foto extra impact geven (of juist minder), je kunt effecten zoals beweging, blur, filters en extra diepte toevoegen. En je kunt verschillende foto’s samenvoegen tot één adembenemend nieuw exemplaar.

Bepaal zelf de mate van nabewerking en wat je wel of niet mooi vindt. Op Zoom.nl vind je in ieder geval tal van voorbeelden van zeer creatief bewerkte foto’s. Vind je het lastig om hiermee aan de slag te gaan? Op de Zoom Academy kun je een cursus Lightroom Classic CC en een cursus Photoshop CC speciaal voor fotografen volgen. Ga hiervoor naar www.zoom.nl/academy.

Zelfs de minst opvallende, standaard registratiefoto kun je in bewerkingssoftware oppeppen tot een artistiek, kleurig spektakel!

Foto: Brigitte van Krimpen, puck101259.zoom.nl

Bekijk ook deze video over de keuzes van een landschapsfotograaf:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De invloed van sensor-grootte op scherptediepte

Dit is de Nikon D6 – Nieuwste fullframe vlaggenschip