in

Spoedcursus: Stilleven20 januari 2021, 12:08

Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van een stilleven. Dus stuur hier jouw mooiste stilleven foto in!

Spoedcursus

Voor de volgende spoedcursus zijn we op zoek naar een mooi stilleven! Hieronder geven we je een aantal tips om een stilleven te fotograferen.

Kleuren zijn belangrijk

Wat je ook als onderwerp kiest voor je klassieke stilleven, kleur is een belangrijke factor. Wil je graag dat dat er een harmonieus geheel ontstaat, waarbij warmte en een vintage look het uitgangspunt zijn? Gebruik dan kleuren die aan elkaar grenzen in de kleurencirkel. Zo ontstaat er een rustige sfeer zonder vreemde uitspattingen.

Wil je juist contrastrijke voorstellingen maken? Gebruik dan juist de kleuren die tegenover elkaar liggen, zoals blauw en oranje. Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel noemen we complementaire kleuren. Juist die kleuren zorgen voor het grootst mogelijke contrast.

Compositie

Compositie is bij iedere foto belangrijk. Vaak worden compositieregels als de Gulden Snede of de Regel van derden aangehaald. Maar juist bij een klassiek stilleven kun je nog een stapje verdergaan. Kijk eens goed naar je standpunt.

Daarnaast kun je je compositie rustig opbouwen van voor tot achter, waarbij je gebruik kunt maken van goed bedachte presentaties. Heb je weleens gehoord van een driehoekspresentatie? Het is een techniek die ook veel in etalages wordt gebruikt, waarbij een presentatie een duidelijke punt naar boven kent met naar de zijkanten de lager gepositioneerde onderwerpen. Een driehoekspresentatie kent van nature een prettige kijkervaring.

Denk bij het bouwen van je presentatie ook aan het juiste gebruik van accessoires. Een trosje druiven bij een geportretteerd glas wijn doet wonderen, om nog maar te spreken van een authentiek kistje waar de druiven overheen bungelen. Zorg wel dat accessoires bij elkaar passen. Wil je een klassiek stilleven bouwen, dan kun je je afvragen of een moderne kurkentrekker een overwogen toevoeging is.

Licht

Licht is natuurlijk hét hoofdingrediënt! Oude meesters waren volleerde lichtmakers. Ben jij dat ook? Leer te ontdekken hoe je zacht licht maakt. Zacht licht heeft zachte schaduwen als kenmerk. Hoe groter je lichtbron, hoe zachter je licht. En als je je lichtbron ook nog eens heel dicht op je onderwerp zet, dan ontstaan er zachtere schaduwen.

Met de afstand van het licht tot je onderwerp en de grootte van je lichtbron moet je vooral rekening houden als je werkt in een studio-omgeving met continu-licht of flitslicht. Gebruik daarom bijvoorbeeld eens een softbox om je licht te vormen. Werk je liever met natuurlijk licht dat door een raam valt? Kijk dan eens of je licht kunt sturen met bijvoorbeeld een reflectiescherm.


Foto: carolovesmacro · Nikon D750 · ISO 100 · F 8.0 · 1/200 SEC · 58 MM

Aan de slag!
Ben jij al enthousiast geworden om met een stilleven aan de slag te gaan? Doe mee met deze fotowedstrijd ‘Spoedcursus’ en maak kans op een publicatie in het magazine met jou eigen tips voor het fotograferen van stillevens! Dus stuur hier jouw mooiste stilleven foto in! Meedoen aan deze fotowedstrijd kan tot en met zondag 7 februari.

Klik hier om mee te doen aan deze fotowedstrijd!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie in de winter: fotogeniek

Lightroom Workflows door Pro’s – Zoom Academy Live | Schrijf je nu gratis in!