in

Splashfotografie voor thuis: dit is een simpele opstelling

 

 


12 januari 2021, 07:28

Wil je bezig met splashfotografie, dan kun je beginnen met een redelijk makkelijke opstelling. We leggen je uit wat je hiervoor nodig bent en hoe je aan de slag gaat!

 

Begin met het opzetten van je tafel en de kom met water. Je kunt eventueel een (gekleurd) tafelkleed gebruiken als ondergrond, en tegen het spetteren. Leg daarna je splash onderwerpen klaar. Je kunt fruit gebruiken zoals aardbeien of frambozen. Heb je een grotere schaal? Dan kun je ook sinaasappelen of appels gebruiken. Het is ook leuk om groter fruit in plakjes te snijden, zodat je mooi de binnenkant kunt zien tijdens de splash.

Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Als je de tafel klaar hebt staan, moet je de achtergrond bepalen. Het mooiste is om een egale kleur als achtergrond te gebruiken, zodat de aandacht helemaal naar de splash gaat. Wij hebben hier een diffuus scherm gebruikt voor een egale witte achtergrond. Je kunt ook een andere kleur of bijvoorbeeld een egale doek of deken gebruiken.


Foto: Jeroen Arts (doc-j.zoom.nl)

Zet de tafel niet strak tegen de achtergrond aan, maar houd er wat ruimte tussen. Het is namelijk mooi als de achtergrond wat los komt van je onderwerp. Wij gebruiken hiervoor een flitser tussen de tafel en de achtergrond. De flitser is gericht op de achtergrond, om deze te verlichten. De flitser moet je zo vanonder neerzetten dat hij niet zichtbaar is in je compositie. Voor deze opstelling hebben we gekozen voor een 1/4e flitskracht om de achtergrond goed licht te hebben.

Als je je opstelling inclusief flitser klaar staat, kun je je statief en camera neerzetten. Het hoeft niet heel ver uit elkaar te staan, maar houd er wel rekening mee dat er eventueel spetters richting de camera gaan. De opstelling hier is maximaal 3 meter in de lengte. Bepaal als laatste tijdens het opzetten de compositie. Houd wat ruimte in je compositie boven de schaal om ook hoge spetters te vangen in de foto.

Bekijk ook deze video over splashfotografie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Fotowedstrijd ‘Architectuur’ en win een Panasonic camera!

Zo stel je je reportageflitser in