in

Sony FE 50mm F1.2 GM – Lichtsterk standaardobjectief


19 maart 2021, 10:49

Sony heeft een nieuw standaardobjectief aangekondigd: de FE 50mm F1.2 GM. Een lichtreus voor fullframe systeemcamera’s in de Alpha serie.

De nieuwe FE 50mm F1.2 GM kun je beschouwen als een prestige-objectief met een stevig prijskaartje, want de adviesprijs ligt 500 euro hoger dan de ook niet bepaald goedkope Zeiss Planar FE 50mm F1.4 ZA. Voor dat geld krijg je dan wel een halve stop extra lichtsterkte. Dankzij een optische constructie waarvan drie van de 14 lenselementen van het type “extreem asferisch” (XA) zijn, biedt de 50mm volgens Sony bovendien een uiterst hoge resolutie van hoek tot hoek.

Snel en scherp

De nieuwe 50mm is door de hoge lichtsterkte volgens Sony nog beter in staat om razendsnel scherp te stellen. Daartoe zijn vier lineaire XD-motoren ingebouwd die zorgen voor een ultra-precieze scherpstelling, wat gezien de beperkte scherptediepte bij volle opening beslist geen overbodige luxe is. Dankzij twee scherpstelvergrendelingsknoppen en een aparte scherpstelring voor de (motorisch geregelde) Manual Focus heb je volop controle over je scherpstelling. Aan de scherpstelknoppen kun je overigens ook andere functies toewijzen. Een 11-bladig, afgerond diafragma draagt bij aan een volgens Sony “vloeiende en verfijnde” bokeh. De filtermaat is 72mm en het gewicht is 778 gram.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe Sony 50mm F1.2 gaat € 2299,- kosten en wordt naar verwachting leverbaar in mei.
www.sony.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica D-Lux 7 Street Kit – Alles voor onderweg

Zo krijg je inspiratie om de lente te fotograferen