in

Sony FE 35mm F1.4 GM – Niet zomaar een objectief


13 januari 2021, 16:00

Sony komt met een objectief waarop veel Sony-fotografen gewacht hebben: de 35mm F1.4 GM. Het G Master-label wijst erop dat Sony bij de ontwikkeling van deze lichtsterke reportagegroothoek niet over één nacht ijs is gegaan. Hoe goed is de langverwachte nieuwkomer geworden?

Wie een kwalitatief hoogwaardig, lichtsterk 35mm-objectief zocht, kon al bij Sony terecht voor een 35mm Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA. Toch was er nog ruimte voor verbetering, en die is er nu in de vorm van deze 35mm F1.4 GM. Met een dergelijk objectief kan zowel de amateurfotograaf als de professional veel kanten op. Allereerst is dit een heel natuurlijke brandpuntsafstand, waarmee je veel verschillende onderwerpen prima kunt vastleggen, van landschap tot portret met context. De lichtsterkte is prettig wanneer het licht het laat afweten – niet ongewoon in de reportagefotografie.

Prettig in gebruik

Voor een dergelijk objectief is de 35mm F1.4 GM opvallend compact. Het G Master-label is gereserveerd voor de beste Sony-objectieven, en de optische kwaliteit is dan ook erg goed. Met name scherpte, resolutie en (micro)contrast zijn van een erg hoog niveau, wat meteen opvalt als je de beelden bekijkt. Je ziet aan alles dat dit niet zomaar een objectief is. Optisch is er niets op af te dingen en zowel de scherpte als de (eveneens belangrijke) onscherpte is fabelachtig. Sony heeft dan ook extra aandacht aan de onscherpteweergave besteed en meldt trots dat de elf afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een nagenoeg ronde bokeh.

De bouwkwaliteit en het ontwerp zijn ook uitstekend voor elkaar, waarbij de uiterlijke gelijkenissen met de al bestaande 24mm F1.4 GM opvallen. Het ontwerp is helder en sober, maar de witte typografie en de rood-oranje details geven de Sony een deftig voorkomen. De omvang en het gewicht zijn allebei keurig binnen de perken gebleven, waarmee dit een prettig objectief is in het gebruik. Het objectief ligt fijn in de hand en is uitstekend in balans met de camera’s uit de A7- en A9-serie.

Sony heeft veel werk gemaakt van het autofocussysteem, en dit werpt zijn vruchten af. Tijdens onze test, en met name tijdens een snelle en belangrijke portretsessie, bleek dat de introductie van maar liefst twee XD (Extreme Dynamic) lineaire autofocusmotoren niet voor niets is geweest. Elke foto was raak, en ook precies op het juiste moment. Bovendien werkt de autofocus erg stil en soepel, waardoor dit ook voor filmen een prima keus is.

Conclusie

Sony zag ruimte voor verbetering op deze plek in de line-up, en de 35mm F1.4 GM bewijst dat die ruimte er ook daadwerkelijk was. Het is een prachtig objectief geworden, dat op alle vlakken uitstekende prestaties neerzet. Een parel voor wie naar een lichtsterk 35mm-objectief op zoek is en zich niet laat afschrikken door de prijs.

Plus- en minpunten
Optisch erg sterk
Ergonomie en balans uitstekend
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelSony FE 35mm F1.4 GM
  Prijs€ 1.700,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  Brandspuntafstand35 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie14 elementen in 10 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief524 gram/96×76 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Meteen het optimale beeld maken, of toch bewerken?

Weidse landschappen fotograferen: het strand en de duinen