in

Social Media voor fotografen (deel 1): Maak je eigen fotomagazine


29 augustus 2014, 15:40

Internet en social media vormen tegenwoordig voor fotografen een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie. Hoe vind je als fotograaf de informatie die voor jou interessant is? En hoe kun je de foto’s en artikelen die jij leuk vindt, delen met vrienden en volgers? In deze driedelige serie ‘Social Media voor fotografen’ leer je hoe je meer uit je Twitter- en Facebook-account haalt. In deel 1: start je eigen fotomagazine

Twitter voor fotografen

In 2011 waren ongeveer één miljoen twitteraars actief in Nederland. En de vijfmiljardste (!) tweet werd al vijf jaar geleden op Twitter geplaatst (bron: Wikipedia). Twitter is daarmee voor fotografen een medium om zeker te gebruiken als je op zoek bent naar nieuwe informatie, tips, tutorials en meer. Ga op zoek naar interessante accounts op het gebied van fotografie en je vindt er oneindig veel! Dit kunnen bekende fotografen zijn, maar ook Twitter-accounts van fotomagazines of websites. Het grote voordeel van Twitter is dat je niet eerst moet wachten totdat je bent geaccepteerd. Ben je een account gaan volgen dan ontvang je automatisch alle nieuwe berichten (tweets) van deze accounts.

Hoe houd je overzicht?

Je zult merken dat het aantal berichten dat je iedere dag ontvangt al snel oploopt. Maak daarom lijsten in Twitter en bundel de verschillende tweets op onderwerp. Maak bijvoorbeeld met een aparte lijst Fotografie. In deze lijst koppel je alle Twitter-accounts die je volgt en die iets over fotografie plaatsen. Zo houd je de tweets over fotografie apart van je andere berichten en houd je overzicht.

Twitter als een magazine

Flipboard is een populaire en gratis app waarmee je deze tweets op een hele prettige manier op je pc of tablet kunt lezen. Flipboard is namelijk een nieuwslezer die berichten van social media en nieuwsberichten combineert in een tijdschrift-achtig formaat. Volg hiervoor de volgende stappen:

• Ga naar de App Store of Google Play Store en download Flipboard op je tablet.
• Maak daarna eerst een nieuw Flipboard-account aan.
• Klik op de rode bookmark, ga naar accounts en koppel je Twitter-account.
• Jouw Twitter-account verschijnt nu in het overzicht met de accounts waartoe Flipboard toegang heeft.
• Klik op je Twitter-account en daarna op Jouw Lijsten.
• Klik op de lijst Fotografie (staat een bookmark achter).
• Deze lijst verschijnt nu als fotomagazine op de homepage van Flipboard.

Kies vervolgens nog een artikel uit met een aansprekende foto. Klik er op en houd deze even vast. In het menu dat nu verschijnt kies je voor Op voorpagina plaatsen. Hiermee selecteer je de coverafbeelding voor het magazine.

Het zal je waarschijnlijk al zijn opgevallen dat je naast Twitter ook bijvoorbeeld jouw Facebook-account kunt koppelen aan Flipboard. Maar ook je foto’s van Instagram, Flickr en 500px kun je weergeven in aparte magazines. Probeer het maar eens uit.


Naast Twitter kun je ook andere accounts aan Flipboard koppelen. Bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Flickr en 500px.

Een stap verder: je eigen fotomagazine

Natuurlijk zijn niet alle tweets die je ontvangt even interessant en het zou daarom handig zijn als je berichten en leuke foto’s uit de verschillende accounts in één eigen fotomagazine kunt verzamelen. Dat is mogelijk! Als je een magazine opent zie je bij ieder bericht een + teken staan. Als je hierop klikt voeg je dit bericht toe (flippen) aan een eigen magazine! Volg je ZOOM.nl op Twitter of Facebook dan kun je op die manier alle voor jouw interessante berichten of blogs in je eigen fotomagazine bewaren.


Met Flipboard kun je alle interessante artikelen van Zoom.nl bewaren als naslagwerk.

Handig als naslagwerk of gewoon leuk om later nog eens opnieuw te lezen. Geef je magazine een titel, kies opnieuw een aansprekende foto voor de cover en klaar is je eigen digitale fotomagazine.

Flip van internet naar je fotomagazine

Met de slimme Flip-it button kun je ook alle informatie die je op internet tegenkomt toevoegen aan je digitale fotomagazine. Hoe je je deze button installeert en gebruikt, lees je hier. Maar ook binnen de app zelf kun je zoeken naar onderwerpen over fotografie en deze toevoegen aan je eigen magazine. Op die manier stel je echt een persoonlijk fotomagazine samen met leuke en interessante artikelen, foto’s en veel ideeën waarmee je op een later moment zelf aan de slag kunt gaan.


Vul je magazine met informatie van je socialmediakanalen en internet. Kies daarna nog voor een aansprekende cover om het magazine een persoonlijk tintje te geven.

Laat anderen je magazine lezen

Jouw fotomagazine kun je natuurlijk helemaal voor jezelf houden maar je kunt het ook delen met anderen. Denk eens aan het maken van een magazine met je mooiste vakantiefoto’s op Instagram of Flickr. De link naar dit magazine deel je met vrienden en familie. Thuis op de bank kunnen zij rustig door je magazine bladeren en je vakantie op een bijzondere manier beleven.


Alleen lezen of toch misschien delen met je vrienden en volgers? Hiervoor gebruik de Deel-button op de cover van het magazine.

Krijg meer lezers en bekendheid

Ben je serieus aan de slag met fotografie, dan kun je je met een eigen fotomagazine ook echt als fotograaf onderscheiden. Ververs jouw magazine regelmatig met artikelen die jouw lezers interessant zullen vinden en deel het magazine via socialmediakanalen of e-mailcontacten. Of vraag je lezers een bijdrage aan je magazine te leveren. Reken maar dat je steeds meer lezers en bekendheid zult krijgen. Dat is gratis reclame voor jezelf!

Zelf aan de slag!

Voorbeelden van mijn magazines kun je hier bekijken. Daarna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Reageer op dit artikel en deel de link van je fotomagazine zodat andere Zoomers het daarna ook kunnen lezen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Lensbaby Circular Fisheye objectief

Bouw je eigen studio