in

Simpele tips voor het beginnen met flitsfotografie!

Het fotograferen met flitser kan heel goed maar ook heel fout uitpakken in je foto’s. We geven je een aantal tips om goede resultaten te verkrijgen met behulp van een flitser!

Wil jij je flitser helemaal begrijpen en perfect onder controle krijgen? Bekijk dan onze Cursus Flitsen en Flitstechniek op Zoom Academy

Wanneer gebruik je een flitser?

Je kunt fotograferen met een flitser om je onderwerp beter uit te lichten in je foto. Een interne flitser, de flitser die op je camera gevestigd is, kun je zowel bij macro- als portretfotografie gebruiken. Bij macrofotografie komt het onderwerp bijvoorbeeld meer van de achtergrond los te staan. Bij portretfoto’s is een flitser bijvoorbeeld mooi om te gebruiken wanneer je met daglicht fotografeert. Vooral wanneer je werkt met tegenlicht op een zonnige dag, kan een flitser voorkomen dat het gezicht van het model op de foto te donker wordt door het tegenlicht. Je gebruikt de flitser hier als invulflits.

Loeffen

Ingebouwde flitser of externe flitser?

Veel camera’s hebben een ingebouwde flitser en daar kun je leuk mee experimenteren. Veel professionele camera’s hebben deze flitser niet ingebouwd en dan ben je aangewezen op het aanschaffen van een externe flitser.

Sannevanbergenh

Vaak wordt gezegd liever met een externe flitser te fotograferen dan de ingebouwde flitser. Heb je geen externe flitser bij je en toch dat ene extra licht nodig? Dan kun je natuurlijk altijd gebruik maken van de interne flitser! Gebruik deze dus vooral voor noodgevallen.

Wil je meer experimenteren met flitsfotografie dan is een opzetflitser een goede keus. Deze flitsers lopen op eigen energie, dus zijn niet afhankelijk van de batterij van je camera. Dat betekent langer fotograferen met flits. Het is belangrijk dat jouw opzetflitser kan communiceren met je eigen camera. Het is dus handig om een flitser te kopen van hetzelfde merk, want in dit geval zal er altijd communicatie mogelijk zijn.

Opzetflitsers hebben vaak een kantelbare bovenkant, wat ervoor zorgt dat je het flitslicht in verschillende richtingen kunt zetten. Dit is de toegevoegde waarde van een opzetflitser, want vooruit flitsen dat kan de ingebouwde versie van je camera ook! Let bij aanschaf van een opzetflitser op het richtgetal. Dit getal geeft aan hoe krachtig de flitser is! Zolang dit getal boven de 40 is, zit je goed.

Indirect flitsen of een losse flitser

Met indirect flitsen voorkom je dat er reflecties in je foto komen. Staan er namelijk reflecterende voorwerpen in de achtergrond van je foto, dan ga je hierin de flits terugzien bij het resultaat. Je kunt dit voorkomen door de voorwerpen in de achtergrond te verwijderen. Een andere oplossing is indirect flitsen. Je flitst hiermee niet direct op het model of onderwerp, maar deze richt je bijvoorbeeld op het plafond. Je weerkaatst hiermee het licht en dit wordt uiteindelijk een grotere lichtbron dan wanneer het licht direct uit de flitser zou komen. Dit geeft wat zachter licht in je foto.

Stephanieverhart

Je hebt hier dus een plafond voor nodig of een muur bij het inflitsen vanaf de zijkant. Je zou bij het missen van een plafond of muur aan de zijkant ook gebruik kunnen maken van een reflectiescherm. Een assistent om het scherm vast te houden is wel noodzakelijk, maar je kunt dan via het reflectiescherm indirect flitsen op bijvoorbeeld een model.

Let er wel op dat de kleur van het plafond, de muur of het reflectiescherm waartegen je de flits richt, ook de kleur van het licht bepaald dat je in de foto terug gaat zien. Idealiter heb je een wit plafond of een witte muur nodig, maar een rode muur kan een bepaalde sfeer aan je foto geven die misschien wel past bij wat jij wilt overbrengen. Experimenteer hier dus mee.

Weimaraan

Flitser los van de camera

Een andere manier om de flitser te gebruiken is deze los te halen van je camera. Zo kun je dus vanuit een andere hoek flitsen dan dat je fotografeert. Hier heb je misschien ook een assistent voor nodig, of je kunt de flitser op een voetstukje zetten die je er soms bij krijgt.

Provorm

Om dit op afstand te kunnen doen heb je een ontsteker nodig voor de flitser. Meestal heb je een hulpmiddel nodig om de verbinding te maken tussen flitser en camera. Deze kun je aanschaffen met een lang draad, maar er zijn ook draadloze versies verkrijgbaar! De techniek om vanuit andere hoeken te flitsen met een ontsteker heeft een eigen naam binnen de fotografie, namelijk strobistfotografie! Lees hier alle ins en outs over strobistfotografie!

Emremedia

Oefenen oefenen oefenen

Je zult in het begin misschien veel teleurgesteld worden als je net begint met het fotograferen met flitser. Zoals met veel fotografievormen is het een kwestie van veel oefenen! Succes!

Wil je meer leren over portretfotografie is onze cursus Portretfotografie misschien wel iets voor jou.


Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


Bekijk ook deze video over fotograferen met losse flitsers

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor high Key fotograferen

4 tips voor abstracte fotografie