in

Simpel uitgelegd: portretfotografie bij daglicht8 januari 2019, 10:10

Sommige fotograferen zweren bij het fotograferen met daglicht, de ander portretteert alleen met studiolicht. We nemen het daglicht eens onder de loepen leggen je op een simpele manier uit hoe je hiermee te werk kan gaan!

Leer het daglicht kennen

Wanneer je met daglicht wilt gaan werken is het in eerste instantie handig dat je het begrijpt. Ga voordat je begint met fotograferen veel naar buiten om het daglicht te bestuderen. Kijk naar de lichtval! Wat doet licht met een achtergrond? Zijn er ook locaties in je buurt waar het licht goed valt en die je kunt gebruiken voor een shoot? Schrijf deze locaties dan op. Kijk echt met je ogen wat het effect van het licht heeft. Is het zonnig? Zorg dan dat je een plek vindt waar je harde schaduwen kunt vermijden. Is het bewolkt? Dan zal je opmerken dat de wolken als een soort softbox werken!

Het seizoen waarin je gaat fotograferen bepaalt ook het daglicht waarmee je gaat werken. Hoe laat gaat de zon op en onder? Staat de zon hoog (zomer) of laag (herfst/winter)?


Canadian

Tijd van fotograferen

Het tijdstip van de dag waarop je gaat fotograferen bepaalt ook zeker je daglicht. We hadden het net al over zonsopkomst en zonsondergang. Een felle zon bijvoorbeeld om 12 uur ’s middags in de hete zomer zorgt voor harde schaduwen. Je kunt beter voor of na de middag gaan fotograferen om dit te voorkomen. Je voorkomt hiermee ook dat het model niet hoeft te knijpen met zijn of haar ogen door het felle licht.

Wil je toch zonnestralen of een invloed van de zon in je foto? Gebruik dan een reflectiescherm om het model beter te belichten en de harde schaduwen te vermijden in het gezicht. Fotografeer ook liever tegen het zonlicht in, want dan hoeft het model niet tegen de zon in te kijken. Een zonneklep op je lens is handig om flare te voorkomen in je foto!

Marloeshi

Reflectiescherm

Heb je een reflectiescherm in je bezit? Neem deze dan vooral mee bij het portretteren met daglicht! Het zal altijd handig (en mooier) zijn om net iets meer licht in het gezicht van je model te hebben. Dit zorgt ook weer voor een goede scherpte.

Een simpel reflectiescherm heb je zo vanaf 15 euro. Je kunt deze op een statief zetten of vast laten houden door een assistent. Ook het model zou het scherm zelf vast kunnen houden, maar let erop dat hij niet in beeld komt. Dit is dus alleen handig bij close-up portretten. Heb je nou geen reflectiescherm dan kun je creatief zijn met wat je in huis hebt. Een wit tafelblad of een gespannen witte doek werken ook. Denk ook aan een A0-formaat wit papier!


Jhslotboom

Camera-instellingen

Bij portretfotografie kun je het beste fotograferen met de manuele stand op je camera of in de A-stand (diafragma-voorkeur). Je hebt zo meer controle over je eigen instellingen en de scherpte van de foto. De ogen van het model moeten bij portretfotografie namelijk al-tijd scherp zijn. In de manuele stand kun je precies die ogen scherpstellen. Gebruik een kleine diafragma-waarde (klein getal) om die mooie onscherpe en zachte achtergrond te krijgen. Wil je meer van de omgeving rondom het model laten zien, dan kun je de diafragma-waarde nog omhoog schroeven!

Bvdbv

Achtergrond

Zorg ervoor dat je het licht in je achtergrond goed in de gaten houdt. Als er namelijk in je achtergrond veel en scherp licht aanwezig is, zorgt dat voor witte vlekken in je foto. Hier zal dus eerder de aandacht naartoe gaan dan naar het model!

AdoreD

Daglicht sturen

Wanneer je besluit buiten te gaan fotograferen, komt het daglicht van iedere hoek. Dit kan heel goed uitpakken! Maar wil je een wat intiemer portret, maar toch met daglicht werken? Dan kun je het daglicht een soort van sturen door bijvoorbeeld in huis te gaan werken met het licht dat door een raam valt. Je hebt iets minder licht, maar deze ene lichtbron kun je gebruiken om bijvoorbeeld een model van één kant te belichten voor een portret.

Merel-Picsphotography

Thuisstudio met daglicht

Je kunt er zelfs voor kiezen om een thuisstudio te bouwen waarin je alleen gebruik maakt van daglicht. Gebruik een plek in huis waar veel ramen zijn. Pak vervolgens reflectieschermen en schermen met een zwart doek om zo controle te krijgen over het aanwezige licht. Het reflectiescherm gebruik je om meer licht te creëren, het zwarte scherm om schaduwen te krijgen en misschien een zwarte achtergrond te hanteren.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix LX100 II

Expertuitdaging: Sfeervolle huiselijkheid