in

Sigma- en Tamron-objectieven met RF-S-vatting

Voor bezitters van actuele Canon-systeemcameramodellen waren tot nog toe nauwelijks ‘vreemdmerk’-objectieven met automatische scherpstelling verkrijgbaar. Dankzij Sigma en Tamron komt daar de komende maanden verandering in.

Het ene cameramerk is wat scheutiger met licenties voor gebruik van de eigen lensvatting dan het andere. Daarbij spelen natuurlijk commerciële belangen mee, maar ook technische overwegingen. Als de elektronische en mechanische componenten in camerabody en objectief niet goed op elkaar zijn afgestemd, kan schade ontstaan, en wie is dan verantwoordelijk? Gebruik van een objectief van een ander merk dat niet door de camerafabrikant is goedgekeurd, is daarom voor eigen risico.

Aanvulling voor aps-c

Canon stelde zich aanvankelijk terughoudend op jegens andere aanbieders, zodat nauwelijks AF-objectieven met de nieuwe RF-vatting onder een andere merknaam verschenen. Daar lijkt echter verandering in te komen, want zowel Sigma als Tamron kondigt nu objectieven met deze vatting aan. Om precies te zijn de RF-S-variant voor aps-c-camera’s, en dat zal niet toevallig zijn. Canons eigen assortiment glaswerk in deze categorie is vooralsnog bescheiden. 

De Sigma- en Tamron-objectieven, die al langer op de markt zijn voor andere merken aps-c-systeemcamera’s, vormen een mooie aanvulling. Bij Sigma gaat het in eerste instantie om de 18-50mm F2.8 DC DN, die in juli moet verschijnen. Later dit jaar krijgt deze lichtsterke standaardzoom gezelschap van de even lichtsterke 10-18mm groothoekzoom plus een viertal ultralichtsterke vaste brandpunten: de 16mm, 23mm, 30mm en 56mm F1.4 DC DN. Alle objectieven stammen uit de Contemporary-serie en zijn speciaal voor de nieuwe vatting geoptimaliseerd. De prijzen zijn momenteel nog niet bekend, maar zullen vergelijkbaar zijn met die van de andere vattingen. Tamron trapt af met een Canon RF-uitvoering van de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD groothoekzoom, prijs en precieze levertermijn nog onbekend. Voor een vergelijking met fullframe moeten alle brandpuntsafstanden worden vermenigvuldigd met een factor 1,6.

Meer te kiezen

Ondanks deze onzekerheden is het fijn dat eigenaren van een Canon EOS R-systeemcamera met aps-c-sensor binnenkort meer te kiezen hebben. Waarbij ze, gezien de licentieovereenkomst én de reputatie van de makers, niet bang hoeven te zijn dat iets niet past of niet werkt.

www.sigmabenelux.com

www.transcontinenta.nl

www.tamron.eu/nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De beste tips voor het maken van een lenteportret

De mooiste fotolocaties in Frankrijk