in

Scherptediepte toevoegen met Vage Lens in Lightroom

Soms blijk je achteraf te veel scherptediepte in je foto te hebben, waardoor die bijvoorbeeld ontsierd wordt door een drukke achtergrond. Geen nood: in Lightroom Classic 13 kun je de scherptediepte verminderen met Vage lens.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Vroege toegang

Als je foto te veel scherptediepte heeft, kun je dit in Photoshop corrigeren met het Vage lens-filter. In Lightroom Classic 13 kan dit nu ook direct op het raw-bestand, zodat een uitstapje naar Photoshop niet meer nodig is. Het is nog wel een ‘Vroege Toegang’-item, oftewel een bèta die iedereen mag uitproberen. Selecteer het paneel Vage lens en klik op Toepassen. Lightroom gaat nu met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een dieptemasker maken, dus het duurt even voordat je iets ziet gebeuren. Het programma gebruikt hiervoor onderwerpherkenning. Het werkt dus vooral (redelijk) goed met duidelijke onderwerpen zoals mensen en dieren, en minder met een landschap waarin je achteraf toch liever een beperkte scherptediepte had willen hebben.

Selecteer het Vage lens-paneel en klik op Toepassen. Lightroom maakt met behulp van AI een dieptemasker aan, dat gebruikt wordt om te bepalen wat vervaagd moet worden en wat niet.

Masker verfijnen

Vaak is het wel nodig om het masker te verfijnen. Bij deze foto werd een stukje achtergrond tussen de poten van de hyena bij het dier getrokken, en zat er een vreemd stukje dat werd gezien als achtergrond op de kop. Dus dat moeten we handmatig corrigeren. Vink Diepte visualiseren aan om het masker in kleuren te zien. Hoe lichter (geel) de kleur, hoe scherper dit deel van de foto blijft; donkerblauw wordt vervaagd (afhankelijk van het ingestelde Scherpstelbereik). Met de penselen Vervagen en Focus kun je delen uit het masker verwijderen of daaraan toevoegen. Daarnaast kun je met Scherpstelbereik de scherpte indien nodig als het ware naar voren of naar achteren bewegen. De sterkte van het penseel kun je zoals altijd beïnvloeden met de Stroom, maar je kunt ook het Hoeveelheid-schuifje gebruiken om te bepalen met welke kleur (dus welke mate van onscherpte) je schildert.

Meer leren over de nieuwe versie van Lightroom? In dit artikel vertellen we je wat er nieuw is in Lightroom en Lightroom Classic.

Vink Diepte visualiseren aan om te zien wat je doet, en gebruik de penselen Vervagen en Focus om het masker te verfijnen.

Effectsterkte bepalen

Vink Diepte visualiseren weer uit en bepaal dan met het schuifje Hoeveelheid vervaging hoe sterk je het scherptediepte-effect wilt hebben. Om het effect goed te kunnen zien, hebben we bij deze foto gewoon 100 (maximaal) gekozen, maar dat levert soms een overdreven en daardoor kunstmatig effect op. Bij Bokeh kun je kiezen welke diafragmavorm wordt gesimuleerd. De eerste optie is meestal de beste, maar je kunt met de andere knopjes spelen om te kijken of dat bij een bepaalde foto beter past. Heb je de foto met een spiegelobjectief gemaakt, dan kies je natuurlijk ook voor dat effect. Ten slotte kun je ook de mate van overstraling van witte onscherpe vlekken beïnvloeden met het schuifje Verhogen. Zet dit helemaal omlaag naar 0 als je een dier met een oplichtende vacht probeert te maskeren, dan wordt de rand van die vacht niet zo hard afgeknipt (het blijft wel ‘Vroege toegang’ …).

Wil je graag bewerken in Lightroom, maar weet je niet of je dan Lightroom of Lightroom Classic moet kiezen? In dit artikel leggen we je uit welke van de twee voor jou het meest geschikt is.

Met Hoeveelheid vervaging stel je de mate van vervaging in, en met de verschillende icoontjes kies je het type diafragma dat gesimuleerd word.

Meer leren over bewerken in Lightroom

Dit artikel is deel 2 van de Quickstart uit Zoom editie 1/2 2024 over bewerken in Lightroom. Lees ook het eerste deel van het artikel, waarin we laten zien hoe je makkelijk werkt met de Puntkleur in Lightroom om nauwkeurig kleuraanpassingen te kunnen doen.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nauwkeurige kleuraanpassingen met Puntkleur in Lightroom Classic

Dit waren de mooiste foto’s van november 2023