in

Review: Sony RX100 VII


18 augustus 2019, 10:54

Sony brengt traditiegetrouw regelmatig een nieuwe RX100 uit. Eén jaar na de VI is er nu de VII met diverse interessante verbeteringen aan boord. Is deze de update waard?

Wie een hoogwaardige compactcamera zoekt voor fotografie en video, kan niet om de RX100-serie heen. Met hun 1inch-sensor leveren ze beduidend meer beeldkwaliteit dan veel andere compactcamera’s, en dankzij het veelzijdige objectief (omgerekend 24-200mm F 2,8-4,5) kun je er allerlei kanten mee op. Dat het objectief identiek is aan dat van de voorganger is geen probleem, want daarover hadden we geen klachten. Ook de in één handeling omhoog te klappen elektronische zoeker is nog steeds aanwezig.

Innovatief

De grote veranderingen zitten binnenin en betreffen de sensor en het autofocussysteem, dat eenvoudig werkt maar tegelijk ontzettend modern en innovatief is. Het tracking-systeem maakt maar liefst 60 berekeningen per seconde. De RX100 VII heeft 357 fasedetectie-autofocuspunten waarmee je zo ongeveer overal in beeld kunt scherpstellen. De camera volgt je onderwerp nog beter dan de VI en past zich automatisch aan het gedetecteerde onderwerp aan. Zodra een persoon in beeld komt, wordt bijvoorbeeld automatisch overgeschakeld op gezichts- of zelfs oogdetectie. Dat werkt ontzettend goed en zorgt ervoor dat je foto’s eigenlijk altijd scherp zijn waar dat moet. De oog-autofocus werkt trouwens ook bij dieren – handig als je vaak huisdieren portretteert.

Ook deze zevende RX100 blijft een supersnelle camera. De maximale ‘burstrate’ is weliswaar licht afgenomen (van 24 naar 20 beelden per seconde), maar dat dit voortaan zonder zoeker-black-out kan, maakt een hoop goed. Tijdens zo’n snelle serieopname zie je continu wat er gebeurt, zonder dat je scherm telkens kort op zwart gaat. Zo kun je het onderwerp beter in de gaten blijven houden. Opvallend is wel dat Sony vasthoudt aan een UHS-I-kaartslot, waar UHS-II beter berekend zou zijn op de grote hoeveelheden beeld die bij zo’n burst op de geheugenkaart belanden.
De videofuncties van de RX100 VII bleven grotendeels gelijk, zodat ook deze versie een prima camera is om mee te filmen. Denk aan 4K-video, het opklapbare scherm, 120p- en 1000p-modi voor slow-motionbeelden, ondersteuning van speciale S-Log-profielen én – wél nieuw – een microfooningang voor een (betere) externe microfoon.

Conclusie

Door het compacte formaat kun je de RX100 VII altijd meenemen. Ondanks die buitenmaten is het een ontzettend moderne en slimme camera. De 1inch-sensor geeft een prima dynamisch bereik en het 24-200mm-objectief is optisch uitstekend in orde, met een brede inzetbaarheid en een fijne scherpte en contrast. Daarnaast is het een méér dan capabele videocamera. Per saldo is de VII nét weer wat beter dan de VI. Vanouds is de RX100 niet voordelig, maar de prijs past bij de prestaties.

Plus- en minpunten
Razendsnelle autofocus
Prima beeldkwaliteit
Prijzig

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelSony RX100 VII
  Prijs€ 1.299,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  SensorExmor RS cmos-sensor, 20,1 megapixel, 1 inch
  Resolutie5472×3648
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 12800 (uitbreidbaar)
  Burstrate20 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Objectief9-72 mm F 2,8-4,5
  Meegeleverd geheugengeen, SD
  Verlengingsfactor2,7x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie)
  Zoekerelektronisch, oled, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body302 gram/101,6×58,1×42,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De optimale vlakverdeling voor een landschapsfoto

Zo maak je de scherpste foto’s met je objectief