in

Review: Sony FE 50mm F1.2 GM


16 maart 2021, 15:00

Sony is alweer toe aan het zestigste E-vatting-objectief. Die eer gaat naar deze nieuwe 50mm F1.2 GM. Een ultralichtsterke ‘standaardlens’ dus, waarbij Sony veel aandacht heeft besteed aan de optische kwaliteit en onscherpteweergave. We konden er alvast mee op pad. Hoe bevalt het feestvarken?

Wat opvalt, is dat dit objectief helemaal niet groot en zwaar is. Een objectief met lichtsterkte F 1,2 maken is helemaal niet eenvoudig, en zeker niet als dit ook nog relatief compact en licht moet blijven: een prestatie die het vermelden waard is. Op een A7- of A9-body is dit 50mm-objectief gewoon prima in balans. Hoewel je dan op pad bent met een mooie compacte combinatie, heb je een geweldig potentieel in handen. Ideaal voor veeleisende professionals die urenlang met hun apparatuur op pad zijn en daarbij geen overtollige kilo’s en centimeters kunnen gebruiken.

Heerlijk werken

De beeldkwaliteit is zoals je van een GM-objectief van Sony mag verwachten: erg goed. De beelden die je ermee maakt, springen van je scherm af door een fraai contrast en een heerlijke onscherpte. Die onscherpte is natuurlijk een belangrijk aspect van elk Sony GM-objectief, zeker omdat daar tijdens de ontwikkeling extra aandacht aan wordt besteed. Bij volle opening is de onscherpte misschien nog wel belangrijker dan de scherpte, en daarom telt de kwaliteit daarvan extra mee. Die onscherpte is erg zacht en loopt fraai weg, zonder overbodige onrust en vreemde artefacten. Het is heerlijk werken met deze GM, ook doordat je door de brandpuntsafstand in combinatie met de grote opening prachtige beelden kunt maken van de meest alledaagse onderwerpen. Spelen met scherpte doet al snel wonderen, en dát kan deze lichtsterke Sony als de beste.

Daarnaast heeft Sony natuurlijk in de gaten dat ook de kwaliteit van de scherpstelling bij zo’n lichtkanon enorm van belang is. De scherptediepte is bij volle opening heel erg beperkt. Daarom is het des te belangrijker dat die scherpte op de goede plek zit. Natuurlijk heb je daar als fotograaf ook een belangrijk aandeel in, maar het autofocussysteem helpt je daar een extra handje bij. Er zijn maar liefst vier ‘extreem dynamische’ motoren aanwezig, die ervoor zorgen dat dit objectief erg snel scherpstelt. Opvallend is de grote nauwkeurigheid. Samen met de camera kun je er razendsnel voor zorgen dat de scherpte precies op de juiste plek ligt. Dat gebeurt overigens ook nog eens heel stil.

Deze 50mm F1.2 GM is natuurlijk bedoeld voor de serieuze (professionele) fotograaf, en daarom zit-ie erg degelijk in elkaar. Hij is stof- en vochtbestendig, waardoor je er ook in ruige omstandigheden mee op pad kunt. Verder zijn een diafragmaring en een aantal te personaliseren knoppen aanwezig, zodat je deze ‘standaardlens’ – anders dan zo’n naam doet vermoeden – écht naar je hand kunt zetten. Samen met de fijne maatvoering zorgt dat voor een erg prettige ervaring.

Conclusie

Serieuze amateurs en professionals met een Sony-camera en een voorliefde voor fraai lichtsterk glas kunnen hun hart ophalen met dit jubileumnummer. De 50mm F1.2 is optisch erg sterk en een fijne metgezel in de praktijk. De hoge prijs zal voor veel fotografen een drempel zijn, maar wie de kwaliteiten van zo’n ultralichtsterk Sony-objectief op waarde weet te schatten (of gewoonweg nodig heeft), is dat waarschijnlijk een horde die te nemen valt.

Plus- en minpunten
Fantastische scherpte en onscherpte
Fijn in gebruik door maatvoering en snelheid
Prijzig

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,7

Specificaties

  ModelSony FE 50mm F1.2 GM
  Prijs€ 2.300,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  Brandspuntafstand50 mm
  LichtsterkteF 1,2
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie14 elementen in 10 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief780 gram/108×87 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portretten met natuurlijk licht: zo ga je om met licht en schaduw

Tip voor je creativiteit – Gebruik je objectieven eens anders!