in

Review: Sony E 16-55mm F2.8 G


10 november 2019, 18:07

Sony bouwt gestaag door aan een volledig aanbod objectieven, en high-end-objectieven voor aps-c-modellen mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Het nieuwste wapenfeit: een lichtsterke standaardzoom in de vorm van de E 16-55mm F2.8 G.

Vaak delf je als aps-c-fotograaf het onderspit als het gaat om kwalitatief glas. Kostbare lichtsterke objectieven worden vaak enkel ontwikkeld voor dure fullframe-camera’s. Dat is aan de ene kant natuurlijk logisch, gezien de prijs en beoogde doelgroep van dergelijke objectieven. Toch zijn er ook fotografen die bewust kiezen voor een camera met de kleinere aps-c-sensor en daarbij graag kwaliteitsobjectieven gebruiken. Sony komt deze groep fotografen nu tegemoet met een lichtsterke standaardzoom: een 16-55 mm F 2,8.

Dit objectief met het veelvoorkomende bereik van 16 tot 55 mm (omgerekend naar fullframe 24 tot 82,5 mm) onderscheidt zich van andere standaardzooms door het grootste diafragma van F 2,8. Dankzij de hoge lichtsterkte kun je ook in uitdagende lichtomstandigheden met dit objectief uit de voeten. Het is dan ook goed om dit objectief in die context te bekijken en niet te denken dat dit een dertien-in-een-dozijn-standaardzoom is. Dit is een kwaliteitsobjectief voor fotografen die graag gebruikmaken van fraai en lichtsterk glas.

De uitvoering van het objectief ademt diezelfde kwaliteit. De gekozen materialen zien er goed uit en voelen prima aan. Het objectief is mooi in balans met de A6x00-camera’s van Sony, waarop deze 16-55 mm natuurlijk voornamelijk gebruikt gaat worden.

Breed inzetbaar

Deze lichtsterke 16-55 mm is een objectief met vele mogelijkheden, want je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Of je nu portretten maakt, reisfotografie beoefent of architectuur fotografeert, met deze 16-55 mm kan het allemaal. Dat maakt hem breed inzetbaar, waardoor dit een logische keuze is voor fotografen die zich niet beperken tot één fotografiegenre. De lichtsterkte voegt daar nog een portie veelzijdigheid aan toe, want het grote diafragma geeft je extra mogelijkheden om bij weinig licht door te fotograferen. Daarnaast kun je natuurlijk ook fraai spelen met scherpte en onscherpte doordat je met F 2,8 een beperkte scherptediepte creëert.
De optische kwaliteiten van deze 16-55 mm zijn uitstekend. Het objectief zorgt voor scherpe, karaktervolle beelden met een berg resolutie. Dat moet ook wel, want de nieuwe aps-c-topmodellen van Sony hebben een hoge sensorresolutie en zijn dus weinig vergevingsgezind. Daardoor ontstijgt deze nieuwe Sony de ‘doorsneeobjectieven’ die je vaak in dit bereik tegenkomt. Bijkomend pluspunt is dat het objectief bij volle opening ook nog een prachtige achtergrondonscherpte meebrengt. Daardoor maak je foto’s die meteen de aandacht trekken en kun je ook in groothoekfoto’s prima de aandacht op één onderwerp leggen.

Conclusie

Deze Sony E 16-55mm F2.8 G is een fraaie aanvulling op het objectievenportfolio van Sony. Aps-c-fotografen die geven om kwaliteit zullen deze lichtsterke standaardzoom waarderen om zijn kwaliteit en veelzijdigheid, en de logischerwijs forse prijs voor lief nemen.

Plus- en minpunten
Optisch sterk
Fijn lichtsterk
Kostbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelSony E 16-55mm F2.8 G
  Prijs€ 1.300,-
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  Brandspuntafstand16-55 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenSony E
  Gewicht/ Afmetingen objectief494 gram/100×73 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je een portret buiten met natuurlijk licht

Kies het juiste profiel en witbalans in Lightroom