in

Review: Sony A1 – All-in-one-topmodel


6 april 2021, 10:18

Sony zit niet stil en komt met een allesomvattend topmodel. Deze Sony A(lpha)1 kan namelijk zo ongeveer alles wat je op foto- of videogebied van hem verlangt. Hoe bevalt die vrijheid in de praktijk?

Nog niet zo heel lang geleden had ieder marktsegment zijn eigen camera. Eentje voor hoge resolutie, eentje voor snelle actie en eentje om mee te filmen. De laatste tijd zie je al deze eigenschappen steeds vaker gecombineerd in één veelzijdig topmodel. De nieuwe A1 heeft op zo ongeveer alle onderdelen de hoogste ambities.
De A1 is het nieuwe topmodel binnen de spiegelloze Alpha-reeks en staat dus boven alle A7- en A9-modellen. Opvallend is dat veel uit de andere topmodellen is overgenomen. Zo krijg je een resolutierijke sensor met een uitstekend dynamisch bereik, zoals je die ook in de A7R IV vindt. Al heeft die laatste een nóg hogere sensorresolutie. Ook de videoprestaties van de A7S III en de snelheid van de A9-modellen vind je terug in dit nieuwe totaalpakket.

Geweldige prestaties

Door het typische A-serie-uiterlijk kan de leek enkel aan de typeaanduiding zien welk model het betreft, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn. De ergonomie is dik in orde. De knoppen zijn de fijne grote die we kennen van de A7R IV en A7S III, en ook de interface doet denken aan die van de A7S III. De menustructuren zijn helder en gemakkelijk te gebruiken.

De nieuw ontwikkelde 50,1-megapixelsensor zet geweldige prestaties neer. De beelden zijn fraai van detaillering en hebben een prima bruikbaar dynamisch bereik. De autofocus is razendsnel en kent veel innovatieve functies. Zonder problemen stel je scherp op zowel statische als bewegende/levende onderwerpen. Opmerkelijk is dat deze A1 ontzettend snel is voor een camera met dit resolutiepotentieel: 30 beelden per seconde. Voor een optimaal resultaat gebruik je CFexpress type A-geheugenkaarten.

Opvallend is ook het enorme gemak waarmee de camera die fantastische prestaties neerzet. Je gebruikt hem net zo eenvoudig als alle andere Sony-camera’s en hij voelt ontzettend snel en alert aan. Alles werkt vlug en zoals verwacht, van het touchscreen tot de heldere grote zoeker, die een van de beste zoekers is die je anno 2021 zult vinden.

Conclusie

Al met al is deze Sony A1 een fantastische all-in-one-camera, die zo ongeveer alles wat je zou kunnen wensen in één toestel combineert. Dat betekent natuurlijk ook een fikse prijs. Als je niet al die technologie nodig hebt, loont het om ook de andere, vriendelijker geprijsde modellen in de A7- en A9-reeks te bekijken. Voor wie topprestaties en alle technologie voor fotografie én video in één totaalpakket zoekt, is deze heerlijk snelle en prettig werkende A1 echter een geweldige optie.

Plus- en minpunten
Alleskunner
Snelle en prettige camera in gebruik
Zeer stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,7

Specificaties

  ModelSony A1
  Prijs€ 7.300,- (body)
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  SensorExmor RS cmos-sensor, 50,1 megapixel, fullframe
  Resolutie8640×5760
  Videoresolutie7680×4320
  Lichtgevoeligheidiso 100-32000 (uitbreidbaar)
  Burstrate30 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Soort lenzenSony E
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, 9.437.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body737 gram/128,9×96,9×80,8 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon RF 50mm F1.8 STM

Welkom op een volledig nieuwe Zoom.nl!