in

Review: Sigma 16mm F1.4 DC DN | C


23 januari 2018, 10:00

Soms pak je een objectief uit de verpakking waar je al enthousiast over bent als je hem in je handen houdt. Zo’n premium gevoel bekruipt je bij de Sigma Art-serie.

Review: Sigma 16mm F1.4 DC DN | C

Dit is Sigma’s tweede objectief in de Contemporary-serie voor de Sony E-mount. Eerder brachten ze de lichtsterke 30mm f1,4 uit, die omgerekend naar fullframe als een lichtsterk standaardobjectief fungeert. Met deze 16 mm krijg je op je Sony E-mount een heel lichtsterke 24 mm-groothoek in handen.

De Contemporary-serie is wat vriendelijker geprijsd dan de Sigma Art-serie. Toch zie je dat niet aan dit objectief af. Prachtig gebouwd, stof- en spatwaterdicht, mooi afgewerkt met rubber om de brede scherpstelring. De ring loopt soepel. De aansturing is niet direct, maar ‘focus by wire’, wat we bij bijna alle Sony E mount-objectieven zien. Handmatig scherpstellen gaat dankzij de brede ring snel en plezierig. De autofocus was met de Sony A6500 tijdens het fotograferen redelijk snel en vooral trefzeker. Tijdens het filmen schoot de autofocus, vooral bij de gezichtsdetectie, wel eens even door.

Het objectief is met 405 gram wat zwaarder dan we van Sony E-mount of micro fourthirds gewend zijn. Maar dat vonden we tijdens de testperiode eerder een pluspunt. Samen met de Sony A6500 was de combinatie goed gebalanceerd en een plezier om te gebruiken.

Bokeh

De hoge lichtsterkte van dit objectief zorgt er niet alleen voor dat je met weinig licht kunt fotograferen, maar vooral ook dat je kunt kiezen voor een beperkte scherptediepte. Omdat een kleine scherptediepte voor aps-c- en micro fourthirds-sensoren moeilijker te realiseren is, zul je als bokeh-fan het liefste F 1,4-objectieven willen gebruiken. Dat stelt wel hoge eisen aan het glaswerk.

Sigma heeft hier een goede balans gevonden tussen beeldkwaliteit en betaalbaarheid. De scherpte in het centrum was in de testopnames hoog, terwijl in de randen van het beeld bij open diafragma de scherpte wat achterbleef; niet heel ongebruikelijk bij dit soort groothoeken in deze prijsklasse. Met een stop diafragmeren trekt die scherpte al bij.

Chromatische aberratie is zichtbaar bij hoge contrasten bij volledig open diafragma, maar ook die trekt al bij na één stop diafragmeren. De bokeh van het objectief is aangenaam zacht voor deze brandpuntafstand. Vignettering bij open diafragma is aanwezig, maar wordt net als de vertekening in de camera goed gecompenseerd door het lensprofiel.

Sigma heeft de E-mount herontdekt. Dat het Japanse bedrijf naast E- ook FE Art-objectieven gaat ontwikkelen, is niet alleen goed voor de gebruikers, maar ook voor Sony. Hoe breder de objectievenkeus, des te aantrekkelijker het systeem is en blijft. De Sigma 16mm F1,4 is dankzij de weidse groothoek en lichtsterkte ideaal voor straatfotografen en vloggers. De beeld- en bouwkwaliteit is uitstekend gelet op de prijs.

Plus- en minpunten
lichtsterk groothoek objectief
goed gebouwd
brede focusring
continu-autofocus bij video niet altijd trefzeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

    ModelSigma 16mm F1.4 DC DN | C
    Prijs€ 449,-
    LeverancierSigma Benelux, tel 030-6061070, www.sigmabenelux.com
    Brandspuntafstand16 mm, geen optische zoom Sony E-mount omgerekend naar fullframe: 24 mm M43-mount omgerekend naar fullframe: 32 mm
    LichtsterkteF 1,4
    Aantal diafragmalamellen9
    Objectiefconstructie16 elementen in 13 groepen
    Maximale reproductiemaatstaf0,10
    Optische beeldstabilisatienee
    Scherpstellenhandmatig en autofocus, 25 cm tot oneindig
    Filtermaat67 mm
    Gemaakt voor sensorformaataps-c en Micro 43
    BeschikbarevattingenSony E-mount, micro fourthirds
    Gewicht/ Afmetingen objectief405 gram/7,2×9,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DC-G9

Bekijk nu DJI’s allernieuwste drone: de Mavic Air