in

Review: Pentax K-S2


24 maart 2015, 08:19

Na de uiterst bonte K-S1, voorzien van hippe gekleurde lampjes aan de voor- en achterkant, komt Pentax nu met een reflex met een traditioneel uiterlijk: de Pentax K-S2.

Maar Pentax zou Pentax niet zijn als ze die K-S2 body’s toch nog in zeven kleurschakeringen zou verkopen. Zodat jij je als fotograaf je op dat vlak alsnog kunt onderscheiden. Goed, als je de kleuren wegdenkt en je concentreert op de techniek van de K-S2, zie je gewoon een mooie instapcamera met redelijk sterke features. Begin je met fotografie? Leer dan eerst over de belichtingsdriehoek.

Door weer en wind

De body is stof- en spatwaterdicht en gelukkig is de kitlens ook. Dat is natuurlijk sowieso al een pre in ons regenachtige klimaat. Stormen, sneeuwbuien, mist en hoosbuien zijn meestal erg fotogeniek. Maar de meeste reflexen en objectieven kunnen niet tegen water, waardoor veel fotografen bij de eerste spatjes water geschrokken hun camera opbergen. Dat hoeft dus niet meer als je deze K-S2 in je fototas hebt zitten.

Instelwiel

De body heeft aan de bovenzijde naast het traditionele instelwiel voor de belichtingsprogramma’s twee instelwielen om bijvoorbeeld snel diafragma en sluitertijd in te stellen. Dat werkt snel en fijn.

Ergonomisch

De K-S2 heeft nog meer troeven in handen. Het 360 graden draaibare scherm bijvoorbeeld, waarmee je in live view extreem hoge of lage standpunten kunt innemen zonder door de optische zoeker te hoeven kijken. Natuurlijk kun je het scherm ook in een selfie-stand zetten; op dat moment wordt de wifi-knop de ontspanknop. Ergonomisch verantwoord selfies schieten, er is in elk geval goed over nagedacht.

Wifi

De Pentax K-S2 is de eerste van de Pentax K-familie die wifi en nfc in de body heeft ingebouwd. Zo kun je opnames met de Image Sync app naar je smartphone downloaden en vervolgens delen via de sociale media. Maar je kunt met deze app ook de camera comfortabel op afstand bedienen. Er is een Android-app, de iOS-versie wordt binnenkort verwacht.

Autofocus

De autofocus van de K-S2 is met elf AF-punten anno 2015 niet ruim bedeeld. Gelukkig zijn negen van het crosstype, zodat bewegende objecten beter gevolgd kunnen worden. De autofocus is wel accuraat en snel, ook als het licht wat minder is.

Sensor

Het kloppend hart van de camera is een aps-c sensor die zonder AA-filter is uitgevoerd. Dat is niet helemaal onverwacht dezelfde die ook in de K-S1 is ingebouwd. De camera zet daarmee voor een aps-c sensor in dit prijssegment prima resultaten neer. Pentax maakt gebruik van sensorbeeldstabilisatie waardoor je, welk objectief je er ook op klikt, langer uit de hand kunt fotograferen zonder bewogen opnames te krijgen. Helaas maakt deze bewegende Pentax sensorconstructie wel wat geluid als je de camera kantelt. Maar dat heeft gelukkig geen enkele invloed op de foto’s die je schiet. Een beetje storend is het wel.

Plus- en minpunten
sensor beeldstabilisatie
optische zoeker, 100%
spatwaterdichte behuizing en kitlens
wifi
360º graden draaibaar scherm
geen touchscreen
1080p, 30 bps video
wat gedateerde interface

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelPentax K-S2
  Prijs€ 799,- (body plus 18-50 mm kitlens)
  LeverancierRicoh Imaging Europe, tel. 053-4849132
  Sensor15,6×23,5 mm cmos-sensor, aps-c, 20 megapixel, zonder AA-filter
  Resolutie5472×3648, 4224×2816, 3072×2048
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 en automatisch
  Burstratemax. 5,4 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (3 verschillende compressies), mov (h.264, mpeg4)
  Soort lenzenPentax K-vatting
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch, 100% beeld
  LCD-monitor360º draaibaar 3 inch tft lcd display, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body678 gram/12,2×9,1×7,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Razendsnel foto’s bewerken met XnConvert

Video: Lightroom Ontwikkelen: nauwkeurig je belichting aanpassen