in

Review: Pentax K-1 II – Onverwoestbaar als vanouds29 augustus 2018, 11:07

Op de originele K-1 hadden veel Pentax-fans jarenlang zitten te wachten. Deze fullframe-spiegelreflex maakte indruk door z’n specificaties en z’n indrukwekkende bouwkwaliteit. Twee jaar later vond Pentax het tijd voor een upgrade.

De Pentax K-1 II is dus geen compleet nieuwe camera, maar een doorontwikkeling van de originele K-1. Hij voelt vertrouwd aan, ziet er grotendeels hetzelfde uit en maakt gebruik van veelal dezelfde techniek. De K-1 II heeft dan ook dezelfde 36,4-megapixelsensor als zijn voorganger. Een van de grotere veranderingen vinden we bij de gevoeligheid van de sensor. Door toepassing van een nieuwe accelerator is het nu mogelijk om foto’s te maken met een iso-waarde tot 819200. Hoewel je zo’n ultrahoge iso-waarde waarschijnlijk nooit zult gebruiken, zegt het wel iets over de bruikbaarheid van de camera bij hogere gevoeligheden.

De camera maakt, net als zijn voorganger, een uiterst solide indruk. De K-1 II voelt onverwoestbaar aan en hoort qua bouwkwaliteit bij de top. Een goed voorbeeld daarvan is het beeldscherm aan de achterzijde, dat je op allerlei manieren kunt uitklappen. Voelen vergelijkbare constructies bij de concurrentie soms wat fragiel aan, bij de K-1 II lijkt dit voor de eeuwigheid gemaakt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit die de K-1 II levert, is prima. De beelden zijn groot en contrastrijk met een groot dynamisch bereik. Uit donkere en lichte beeldpartijen is nog zeer veel informatie te halen, wat deze camera veelzijdig inzetbaar maakt in de praktijk. Omdat je zoveel informatie uit de beelden kunt halen, is het niet altijd nodig om naar hogere iso-waarden te grijpen. Als je dat wél doet, kan de K-1 II daar overigens prima tegen, al zijn de ruisprestaties vergeleken met de originele K-1 niet noemenswaardig verbeterd. Vermeldenswaardig is dat je de ‘Pixel Shift’-functie voor een extra gedetailleerd beeld, die al in de eerste K-1 te vinden was, nu ook uit de hand kunt gebruiken. Dit werkt over het algemeen prima, maar is logischerwijs gevoelig voor beweging.

Pentax K-1 II – Conclusie

De Pentax K-1 II is een doorontwikkeling van de originele K-1 en lijkt dan ook in veel opzichten op zijn voorganger. De veranderingen die er zijn, maken de camera nog een stukje aantrekkelijker. Heb je al een K-1, dan is upgraden niet direct nodig. Als je op zoek bent naar een fullframe-spiegelreflex, blijft dit een aantrekkelijke camera door zijn bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en relatief betaalbare prijs. Die combinatie is de kracht van deze Pentax. Sinds de introductie van de originele K-1 hebben de concurrenten echter evenmin stilgezeten. Daardoor heeft de K-1 II niet meer de aantrekkingskracht en prijs-kwaliteitverhouding die de K-1 twee jaar geleden had.

Plus- en minpunten
ultradegelijk gebouwd
mooie sensor en dynamisch bereik
niet meer zo innovatief als de oorspronkelijke K-1

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelPentax K-1 II
  Prijs€ 1.999,- (body)
  LeverancierRicoh Imaging, www.ricoh-imaging.nl
  Sensorcmos-sensor, 36,4 megapixel, fullframe
  Resolutie7360×4912
  Videoresolutie1920×1080
  Lichtgevoeligheidiso 100-819200
  Burstrate4,4/6,4 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, sd
  Soort lenzenPentax KAF
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenfasedetectie, contrastdetectie (live-view), handmatig
  Zoekeroptisch, pentaprisma
  LCD-monitor8,1 cm, tft
  Gewicht/ Afmetingen body1010 gram/110×136,5×85,5 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Leica C-Lux – Volwassen en veelzijdig

Review: Sigma 70mm 1:2.8 DG Macro Art – Aanwinst voor macrofotograaf