in

Review: Panasonic LUMIX DMC-GF7


3 maart 2015, 09:00

Compactcamera’s worden steeds minder verkocht. Niet zo gek omdat bijna iedereen snapshots schiet met z’n smartphone. Die heb je immers de hele dag bij je. Met of zonder selfiestick. Panasonic heeft met de LUMIX GF7 een slim antwoord op al die smartphones.

Panasonic heeft met de Lumix GF7 een slim antwoord op al die smartphones die meestal zijn voorzien van automatisch photoshoppende apps om je selfies nog gladder of indrukwekkender te maken. Met de GF7 maak je die selfies niet alleen net zo gemakkelijk, maar vooral met een veel betere kwaliteit. Dat komt door de grotere sensor en de grote keus aan objectieven die je erop kunt klikken. De Lumix GF7 is zowel een fijne instapsysteemcamera voor hoogwaardige opnames als een laagdrempelige selfiecam om je online vrienden met al je leuke zelfportretten te bestoken. Lees hier 12 tips voor het maken van mooie selfies.

Retro

Ten opzichte van de LUMIX GF6 heeft deze nieuwe systeemcamera als eerste een visuele transformatie ondergaan. Retro is nog steeds hip en de GF7 body kreeg een geslaagd retrosausje. Gezien de prijs is het niet zo verwonderlijk dat de behuizing van kunststof is. Wel jammer. Want met een metalen behuizing krijgt de camera gelijk een chiquere uitstraling.

Scherm

De body heeft een mooi beperkt kantelbaar 3 inch aanraakscherm. Daarmee kun je niet alleen snel door de menu’s scrollen en je camera instellen, maar ook nauwkeurig je scherpstelpunt voor je foto’s en films bepalen. De GF7 mist een elektronische zoeker. De body heeft naast het aanraakscherm ook de traditionele instelknoppen en een programmeerbare functietoets waarmee je bijvoorbeeld in de selfiemode met je rechterhand een opname kunt maken.

Opties

Zodra je het lcd-scherm in de selfiestand draait, worden alle uitgebreide opties meteen zichtbaar. Slechts bij een paar rekenintensieve motiefprogramma’s zijn sommige selfiefilters niet te selecteren. Maar bij alle andere belichtingsmethodes kun je naast de ‘what you see is what you get’-opnames je selfies enorm opleuken. Je wallen wegwerken of een boterzachte huid aanmeten doe je met één klik op het scherm. De achtergrond vervagen of jezelf flink wat slanker maken dan in het echt, is voor deze camera evenmin een probleem.

Afdrukken

De ultieme selfie maak je uiteraard op het juiste ogenblik. Je kunt handmatig afdrukken of je zet de camera in beweging door het scherm aan te raken waarna de GF7 met de zelftimermodus na 3 of 10 seconde een zelfportret maakt. De camera kan dat ook doen als je met je hand voor je gezicht dezelfde procedure in gang zet. Of als jij en je ‘vriend’ de hoofden lachend bij elkaar steken. Dat je zelfs kunt instellen of de camera daarna vervolgens 1, 2, 3 of 4 selfies maakt, laat zien dat Panasonic over alle opties goed heeft nagedacht.

Wifi

De camera bedienen via wifi en je smartphone kan uiteraard ook. Dan kun je zelfs de camera automatisch laten afdrukken als je op het hoogste punt van je sprong heel vitaal een ‘jump selfie’ wil maken.

Instapcamera

Wees gerust. Je kunt met de GF7 gewoon fotograferen en filmen, zonder dat je zelf op je geheugenkaart hoeft te verschijnen. De gebruikte sensor is dezelfde die ook in de GX7 te vinden was. Die zet voor een MFT-formaat sensor prima beeldresultaten neer. Ook de snelheid van de autofocus en de burstmode van 5,8 bps zijn voor deze prijsklasse goed te noemen. Al met al een aantrekkelijke systeemcamera voor een interessante prijs, zelfs wanneer je niet van selfies houdt. Lees ook hier wat we van de Panasonic LUMIX GX7 vinden.

Plus- en minpunten
compacte, lichte body
kantelbaar touchscreen
filmen in 1080p tot 60 bps
snelle autofocus
wifi + smartdevice wifi app
relatief kleine mft beeldsensor
geen elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelPanasonic LUMIX DMC-GF7
  Prijs€ 499,- (body plus 12-32 mm kitlens)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802
  Sensor13,0×17,3 mm live mos-sensor, MFT-formaat, 16 megapixel
  Resolutie4592×3448, 3232×2424, 2272×1704
  Videoresolutie1920x108p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 5,8 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), mov, mp4, avchd
  Soort lenzenMFT-vatting
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch deels kantelbaar tft-touchscreen, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body266 gram/10,6×6,4×3,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon Coolpix P900 met 83x optische zoom

10 ideeën voor een fotocadeau