in

Review: Olympus TG-5


11 juli 2017, 20:35

Olympus stopt heel stoer minder megapixels in hun ‘outdoor’ vlaggenschip. De Tough TG-5 heeft daardoor wel 4K video, maar ‘slechts’ 12 megapixels. Is dat genoeg?

Outdoor camera’s zijn wat ons betreft het beste bewijs dat compactcamera’s nog steeds superieur zijn aan je smartphone. Compacts verdwenen sinds de opmars van de smartphone uit veel schappen in de winkel. Je had die camera in je telefoon immers al de hele dag op zak. Terwijl de betere smartphone’s bijna dezelfde formaat sensor herbergen als de gemiddelde compact. Waarom zou je überhaupt dan nog een andere camera meeslepen?

Robuust

De Tough TG-5, het vlaggenschip van de Olympus stoere cameralijn, laat zien dat deze camera door blijft gaan waar je smartphone meestal jammerlijk faalt. Het begint uiteraard met een vier keer optische zoom, met een heel bruikbaar bereik van omgerekend 25 tot 100mm. Zodat je er zowel landschappen als portretten mee kunt schieten. Valbestendig tot 210 cm is een fijne eigenschap voor iedereen die wel eens de smartphone naar een reparateur heeft gebracht vanwege een gebroken scherm. Met een dure nota als gevolg. Datzelfde wacht je ook als je een telefoon met waterschade wegbrengt. De meeste telefoons zijn verre van waterdicht als je een paar opnames in een stortbui hebt gemaakt. Deze TG-5 is waterdicht tot 15 meter onder water, dus ruim bestand tegen een stortbui. Maar ook erg fijn tijdens het snorkelen en daarmee het vastleggen van prachtige vissen of koraal.

De eerste twee snapshots geschoten in Vietnam laten zien dat de Jpegs, vrijwel direct uit de camera, een heel mooi contrast en kleurweergave bieden. De derde opname met het invallend tegenlicht op een wat viezig objectief laat meteen zien waarom regelmatig schoonmaken van het frontglas erg belangrijk is.

Schoon

De camera heeft twee klepjes die het vocht buiten houden. Die klepjes zijn dubbel gezekerd, je hebt daardoor ook wat moeite nodig om ze te ontgrendelen. Om de camera ook waterdicht te houden is het noodzakelijk om zand en zout water van de camera te spoelen met veel schoon water. Zo voorkom je dat na het openen van je camera, om bijvoorbeeld de accu op te laden of je SD kaart te legen, er een zandkorrel of haar tussen de afdichtingen komt en de behuizing gaat lekken.

Schoonmaken is voor een ander onderdeel van de camera net zo essentieel, het beschermglas van het objectief. Als je continu met de camera in weer en wind rond banjert is de kans erg groot dat er wat vuil of vet van je handen op dat glas terecht komt. Nu is het objectief al wat gevoelig voor flare in je beelden. Maar met wat vuil op het frontglas zorgt zonlicht op je objectief meteen dat je opnames contrast en details verliezen. Neem dus vooral een lensdoekje mee om onderweg dat probleem te kunnen tackelen.

Topmodel

Olympus heeft meerdere Tough camera’s in hun assortiment. De TG-5 is met de 20 beelden per seconde, 4K video, ondersteuning van raw en een goede sensor het topmodel. De keuze van de ontwerpafdeling om de resolutie te verlagen en daarmee de reisgevoeligheid bij hoge gevoeligheden te verbeteren was een slimme zet. 12 megapixels is voor dit soort snapshots die je met deze camera maakt meer dan voldoende voor ruime 20 bij 30 cm prints.
We kunnen na een praktijktest van vier weken met deze TG-5 zeggen dat dit één van de beste outdoorcamera’s op dit moment op de markt is. Toch zouden we bij een volgend model toch nog graag een uitbreiding zien. We misten namelijk een sluitertijd voorkeuze. Zodat we bij snel bewegende onderwerpen moesten uitwijken naar de ‘sport’ motiefprogramma om dan geen bewogen opnames te krijgen.

Plus- en minpunten
Robuuste buitencamera in broekzakformaat
Raw
4x optische zoom
4K video
Wifi
Beeldstabilisatie
GPS
Manometer
Valbestendig tot 2,1 meter
Waterdicht tot 15 meter
Bestand tegen druk van 100kg
Vorstbestendig tot -10 graden celsius
Geen sluitertijdvoorkeuze
Objectief wat gevoelig voor flare

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  ModelOlympus TG-5
  Prijs€ 479,-
  LeverancierOlympus, Tel: 071-5821888, www.olympus.nl
  Sensor1/2,3
  Resolutie4000×3000, 640×480
  Videoresolutie3840x2160P, 4K, 30 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100-12800 en automatisch
  Burstratetot maximaal 20 opnames per seconde
  OpnameformaatJpeg (twee verschillende compressies), Raw, MP4, H.264
  Objectiefomgerekend naar 35mm: 25-100mm, 4 keer optische zoom, F2,0-F4,9
  Meegeleverd geheugengeen, een SD slot
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu)
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch LCD scherm, 460.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body250 gram/11,3×6,6×3,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Veelgemaakte fouten bij de aanschaf van een camera

Tips voor fashionfotografie