in

Review: Olympus OM-D E-M1


5 november 2013, 11:59

Olympus brengt met de E-M1 de grote broer van de succesvolle E-M5 op de markt. Dit nieuwe micro fourthirds vlaggenschip zit boordevol technisch vernuft, verpakt in een stijlvolle retrobody.

Voor de Olympus fijnproever

De bijzonder compacte Olympus OM-D E-M1 is gelukkig wel voorzien van een mooie grote grip. Daardoor is hij goed vast te houden, ook met wat langere objectieven. Door de metalen behuizing en de doordachte knoppeninterface zal de camera vooral gevorderde fotografen aanspreken. Die zullen de vele functietoetsen en de twee instelwielen in hun dagelijkse workflow erg waarderen. Olympus kent de kunst van het retrodesign als geen ander. De aan- en uitknop gecombineerd met de AF- en HDR-functies lijkt net een analoge terugwikkelslinger van een kleinbeeldcamera.

Sensor

De Olympus OM-D E-M1 heeft een nieuwe 16 megapixel micro fourthirds sensor. Deze combineert fase- en contrastautofocus, zodat je met een adapter ook de oude ‘reflex’ fourthirds objectieven kunt gebruiken. Voor optimaal gebruik van de compacte body klik je daar natuurlijk de kleinere micro fourthirds objectieven op. Bijkomend voordeel daarvan is een groter aantal focuspunten dat een groot deel van je beeldoppervlak beslaat. De contrast-autofocus van de Olympus is snel en ook bij weinig licht betrouwbaar. Bij het volgen van bewegende onderwerpen, autofocustracking, schakelt de body over op fasedetectie.

Beeldstabilisatie

De sensor heeft een vijfassige beeldstabilisatie, waarmee je bewegingsonscherpte van de fotograaf en camera bij lange sluitertijden met vier stoppen corrigeert. Die werkt goed en natuurlijk met elk objectief dat je op de body klikt. De sensor heeft geen anti-aliasfilter, zodat je een optimale scherpte krijgt. Bij de testopnames zagen we overigens geen moiré, het verschijnsel dat het anti-aliasfilter vroeger standaard tegenging.

Zoeker

De Olympus OM-D E-M1 lijkt een spiegelhuis te hebben, maar dat is uiterlijke retroschijn. Het is immers een systeemcamera, zonder spiegel. Hij herbergt wel een erg mooie elektronische zoeker – naast een deels kantelbaar 3 inch touchscreen. Het omschakelen naar de zoeker gaat snel, de resolutie en de refreshrate zijn hoog en de kleurweergave goed. Door de grote zoeker heb je een goed overzicht van wat je wilt fotograferen. En dat haalt toch wel een van de grootste bezwaren weg voor veel systeemcamera-pessimisten: het gebrek aan optische zoeker. Deze elektronische zoeker kan die concurrentie best aan.

Besturing

De camera is meer dan compleet, inclusief besturing door smartphone of tablet via de ingebouwde wifi hotspot. De grote kracht van deze Olympus OM-D E-M1 zit ‘m vooral in de semi-professionele bediening en optische mogelijkheden in de compacte behuizing. Dat is meteen ook het zwakke punt. Door de relatief kleine sensor, kleiner dan het aps-c formaat, zijn opnames met een heel kleine scherptediepte zelfs met lichtsterke objectieven lastig te realiseren. Jammer voor de bokeh-liefhebber.

Plus- en minpunten
hybride snel AF-systeem
sensor beeldstabilisatie
draaiwielen en 2 programmeerbare functieknoppen
goede grote elektronische zoeker
ingebouwde wifi
relatief kleine beeldsensor
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8.2

Specificaties

  ModelOlympus OM-D E-M1
  Prijs€ 1499,- (body)
  LeverancierOlympus, tel. 071-5821888, www.olympus.nl
  Sensor13,0×17,3 mm live mos-sensor, 4/3 formaat, 16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 2560×1920, 1024×768
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 10 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), avi motion jpeg, h.264/mp4
  Soort lenzenmicro fourthirds
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronisch, 2.360.000 pixels
  LCD-monitor3 inch kantelbaar lcd-touchscreen, 1.037.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body497 gram/13,0×9,3×6,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Natuur fotograferen in de maand november

GPS data toevoegen aan je foto