5 november 2013, 11:59
Olympus brengt met de E-M1 de grote broer van de succesvolle E-M5 op de markt. Dit nieuwe micro fourthirds vlaggenschip zit boordevol technisch vernuft, verpakt in een stijlvolle retrobody.
Voor de Olympus fijnproever
De bijzonder compacte Olympus OM-D E-M1 is gelukkig wel voorzien van een mooie grote grip. Daardoor is hij goed vast te houden, ook met wat langere objectieven. Door de metalen behuizing en de doordachte knoppeninterface zal de camera vooral gevorderde fotografen aanspreken. Die zullen de vele functietoetsen en de twee instelwielen in hun dagelijkse workflow erg waarderen. Olympus kent de kunst van het retrodesign als geen ander. De aan- en uitknop gecombineerd met de AF- en HDR-functies lijkt net een analoge terugwikkelslinger van een kleinbeeldcamera.
Sensor
De Olympus OM-D E-M1 heeft een nieuwe 16 megapixel micro fourthirds sensor. Deze combineert fase- en contrastautofocus, zodat je met een adapter ook de oude ‘reflex’ fourthirds objectieven kunt gebruiken. Voor optimaal gebruik van de compacte body klik je daar natuurlijk de kleinere micro fourthirds objectieven op. Bijkomend voordeel daarvan is een groter aantal focuspunten dat een groot deel van je beeldoppervlak beslaat. De contrast-autofocus van de Olympus is snel en ook bij weinig licht betrouwbaar. Bij het volgen van bewegende onderwerpen, autofocustracking, schakelt de body over op fasedetectie.
Beeldstabilisatie
De sensor heeft een vijfassige beeldstabilisatie, waarmee je bewegingsonscherpte van de fotograaf en camera bij lange sluitertijden met vier stoppen corrigeert. Die werkt goed en natuurlijk met elk objectief dat je op de body klikt. De sensor heeft geen anti-aliasfilter, zodat je een optimale scherpte krijgt. Bij de testopnames zagen we overigens geen moiré, het verschijnsel dat het anti-aliasfilter vroeger standaard tegenging.
Zoeker
De Olympus OM-D E-M1 lijkt een spiegelhuis te hebben, maar dat is uiterlijke retroschijn. Het is immers een systeemcamera, zonder spiegel. Hij herbergt wel een erg mooie elektronische zoeker – naast een deels kantelbaar 3 inch touchscreen. Het omschakelen naar de zoeker gaat snel, de resolutie en de refreshrate zijn hoog en de kleurweergave goed. Door de grote zoeker heb je een goed overzicht van wat je wilt fotograferen. En dat haalt toch wel een van de grootste bezwaren weg voor veel systeemcamera-pessimisten: het gebrek aan optische zoeker. Deze elektronische zoeker kan die concurrentie best aan.
Besturing
De camera is meer dan compleet, inclusief besturing door smartphone of tablet via de ingebouwde wifi hotspot. De grote kracht van deze Olympus OM-D E-M1 zit ‘m vooral in de semi-professionele bediening en optische mogelijkheden in de compacte behuizing. Dat is meteen ook het zwakke punt. Door de relatief kleine sensor, kleiner dan het aps-c formaat, zijn opnames met een heel kleine scherptediepte zelfs met lichtsterke objectieven lastig te realiseren. Jammer voor de bokeh-liefhebber.
- Plus- en minpunten
- hybride snel AF-systeem
- sensor beeldstabilisatie
- draaiwielen en 2 programmeerbare functieknoppen
- goede grote elektronische zoeker
- ingebouwde wifi
- relatief kleine beeldsensor
- geen hoofdtelefoonaansluiting
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8.2
Specificaties
- ModelOlympus OM-D E-M1
- Prijs€ 1499,- (body)
- LeverancierOlympus, tel. 071-5821888, www.olympus.nl
- Sensor13,0×17,3 mm live mos-sensor, 4/3 formaat, 16 megapixel
- Resolutie4608×3456, 2560×1920, 1024×768
- Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
- Burstratemaximaal 10 bps
- Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), avi motion jpeg, h.264/mp4
- Soort lenzenmicro fourthirds
- Verlengingsfactor2x
- Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekerelektronisch, 2.360.000 pixels
- LCD-monitor3 inch kantelbaar lcd-touchscreen, 1.037.000 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body497 gram/13,0×9,3×6,3 cm