in

Review: Nikon Df


17 december 2013, 16:17

Combineer het beste van het digitale heden met het analoge verleden. Digital fusion, riepen de marketingmensen van Nikon meteen. Nikon Df werd de naam, en Zoom.nl wilden hem wat graag testen.

Pure fotografie

Volgens velen is de Nikon F3 de mooiste analoge camera ooit gemaakt. Sensoren waren destijds helemaal niet aan de orde, autofocus evenmin. Iso-waardes veranderde je door er een ander soort film in te stoppen. De bouw van de camera en de optische zoeker van de F3 werd overal geroemd. En die zoeker was zo overweldigend mooi en groot dat we eigenlijk stiekem had gehoopt dat alle camera’s daarna nooit meer een kleinere zoeker kregen. Maar dat kregen ze natuurlijk wel …

Zoeker

Een goede zoeker is, of die nu optisch of elektronisch is, je belangrijkste gereedschap als je aan het fotograferen bent. Niet meer gokken wat er straks op je foto staat als je in de volle zon aan het fotograferen bent en alleen een lcd-scherm aan de achterkant tot je beschikking hebt.
De Nikon Df heeft een optische zoeker die bijna net zo groot is als die van de Nikon F3 en vergelijkbaar met de zoeker van de Nikon D800. Hij is mooi helder, zodat je in de schemer ’s avonds op straat precies weet wat je fotografeert.

Sensor

Net zo belangrijk is de sensor. In de Nikon Df werd een aangepaste versie van Nikons topmodel D4 gemonteerd. Niet vanwege de megapixels. Dat zijn er ‘slechts’ 16. Wel om met weinig licht nog ruisvrije opnames te kunnen maken. Voor straatfotografen en journalisten is deze nieuwe combinatie van getweakte sensor en beeldprocessor erg goed nieuws.

Draaiwielen

Aan de buitenkant is de gelijkenis met de oeroude F3 opvallend. Bij de Nikon Df stel je heel veel in met traditionele grote draaiwielen die ook nog eens met een knopje gezekerd zijn. Zoals de iso-waardes en de belichtingscompensatie. Net zo opvallend is de grote sluitertijden-draaiknop die in het digitale tijdperk wat minder gebruikt zal worden. Bij de sluitertijdvoorkeuze zijn de analoge stappen van één stop iets te groot. Gelukkig heb je de keus om die functie uit te schakelen en met het draaiwiel achterop de sluitertijden in stapjes van 1/3 stop in te stellen. Het kleine instelwiel voorop is niet horizontaal, maar verticaal geplaatst, wat onhandig werkt.

Geen video

De Nikon Df is een echt fototoestel, en heeft op het gebied van video helemaal niets. Daarmee gaat het dwars tegen de trend van 2014 in, waar elke andere reflex video in HD met 30 of meer beelden per seconde vastlegt. De Nikon Df is een camera voor de fotopuristen die louter stilstaand beeld willen schieten.

Autofocus

De 39 autofocuspunten doen snel en doeltreffend hun werk. Jammer dat ze voornamelijk in het centrum zitten. Voor een onderwerp buiten het centrum moet je handmatig bijsturen.

Geweldig

De Nikon Df op punten beoordelen is erg lastig. Of je vindt de retrolook en de beeldkwaliteit van de camera helemaal geweldig en je loopt er verliefd mee weg. Of je legt hem alleen al vanwege het gebrek aan video teleurgesteld aan de kant. Houd je van straatfotografie of is journalistiek je vak, is dan is de compacte vorm van de Df gecombineerd met een lichtsterke 24 of 50 mm wel een prachtig stuk bijna ruisvrij gereedschap.

Plus- en minpunten
fullframe camera
grote heldere optische zoeker met 100% beeld
uitstekende beeldsensor met weinig ruis bij hoge iso
burstmode 5,5 bps
AF-punten voornamelijk in centrum
instelwiel aan voorkant wat onhandig geplaatst
geen video
geen wifi
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelNikon Df
  Prijs€ 2849,- (body)
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564
  Sensor23,9×36 mm type cmos sensor, fullframe formaat, 16 megapixel
  Resolutie4928×3280, 3696×2456, 2664×1640
  Videoresolutiegeen video
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 5,5 beelden per seconden
  Opnameformaatraw, jpeg (3 verschillende compressies)
  Soort lenzenNikon F-vatting
  Scherpstellencontrast (live view) en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitor3,3 inch lcd-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body765 gram/14,3x11x6,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je een scherpe foto?

Review: Sigma 24-105mm F4