in

Review: Nikon AF-S 200-500MM F5.6E ED VR

8 december 2015, 09:33

Nikon liet het betaalbare verre zoombereik tot nu toe liggen en zag Tamron en Sigma met hun 150-600 mm objectieven die markt een beetje wegkapen. Zet Nikon zich met dit nieuwe en omvangrijke AF-S 200-500MM F5.6E ED VR zoomobjectief weer prominent in de etalage?

Nikon had een probleempje. Omdat Tamron en Sigma sterk zijn in dit segment van de markt, mocht de introductieprijs van het Nikon-objectief niet te veel afwijken. De ‘vreemd merk’-objectieven hebben een iets groter zoombereik, maar hebben geen constant diafragma over het hele zoombereik. De verschillende versies kosten zo tussen de 1000 en 1500 euro.

Glaswerk

Het objectief is groot! Niet zo heel gek als je bedenkt dat het een 200-500 mm zoombereik is dat tegelijkertijd een fullframe dekking heeft. In de 500mm-stand is het objectief inclusief zonnekap ongeveer 44 cm lang. Met een filtermaat van 95 mm, en dus heel veel glas, resulteert dat in ruim 2 kilo gewicht. Nikon levert het objectief compleet met statiefbevestiging af. Dat is niet alleen handig voor de balans, het geeft je ook de mogelijkheid om je compositie snel en comfortabel bijvoorbeeld 90 graden te kantelen als je een staande opname wilt.

Het zoomobjectief wordt geleverd met een flinke zonnekap om ongewenst zonlicht tegen te houden. Maar ook met een zachte flexibele tas. Toch zul je als je met dit objectief op stap gaat op zoek moeten gaan naar een flinke fototas of rugzak, om comfortabel met dit objectief door de natuur te kunnen trekken. Vergeet dan ook niet een licht eenbeenstatief aan je fototas te hangen, dat fotografeert stukken makkelijker.

Bouw

Het objectief valt niet in de pro-range, maar voelt wel zo aan. Solide en goed gebouwd. De zoomring draait mooi en zonder te haperen van 200 naar 500 mm. Omdat je veel glas moet verplaatsen en het ongeveer 160 graden draaien kost om daar te komen, heb je wel wat kracht nodig.

Nikon wilde een aantrekkelijk geprijsd objectief neerzetten en heeft daarvoor wat kunstgrepen moeten uithalen. Zo is het objectief niet stof- en spatwaterdicht en zijn er geen nano en fluoride coatings. ED-glaselementen heeft het weer wel.

Praktijk

De autofocus is redelijk snel en de beeldstabilisatie werkt bij film en foto stil en trefzeker. We zagen, ondanks het ontbreken van high-end coatings, geen hoge concentraties van flare of chromatische aberratie. De scherpte in het midden van het beeld is bij 200 mm bij open diafragma goed, de randen presteren dan wat minder. In het uiterste telegebied presteert het objectief ook bij volle opening over het hele beeld goed.

De zonnekap wordt bij dit objectief geleverd.

Deze nieuwe Nikon telezoom is met F 5,6 niet bijster lichtsterk. Dat betekent dat het objectief in sporthallen, of buiten bij minder licht, wat moeite heeft om bij lage contrasten scherp te stellen, vooral in het 500mm-gebied. Bij goed licht is deze telezoom voor iedere Nikon-vogelaar of natuurliefhebber een droomobjectief voor een relatief lage prijs.

Plus- en minpunten
erg aantrekkelijk geprijsd voor fullframe zoombereik
goede optische beeldstabilisatie
constant diafragma over hele zoombereik
niet heel lichtsterk
zoomring lange slag
snelheid autofocus

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

ModelNikon AF-S 200–500MM F/5.6E ED VRPrijs

    • € 1599,-

LeverancierNikon

    • , tel. 0900-122564

Brandspuntafstand

    • 200-500 mm (omgerekend voor aps-c: 300-750 mm)

Lichtsterkte

    • F 5,6

Aantal diafragmalamellen

    • 9

Objectiefconstructie

    • 19 elementen in 12 groepen

Maximale reproductiemaatstaf

    • 0,22

Optische beeldstabilisatie

    • ja

Scherpstellen

    • handmatig en autofocus, 220 cm tot oneindig

Filtermaat

    • 95 mm

Gemaakt voor sensorformaat

    • aps-c en fullframe

Beschikbarevattingen

    • Nikon

Gewicht/ Afmetingen objectief

    2300 gram/10,8×26,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Fotograferen bij weinig licht

5 tips voor naaktfotografie (op locatie)