in

Review: MacPhun Creative Kit 201628 december 2015, 19:00

Creative Kit van MacPhun is fotobewerkingssoftware voor Mac gebruikers. Maurice Hertog is benieuwd en test dit pakket voor Zoom.nl.


Ik kreeg de vraag of ik de MacPhun Creative Kit 2016 wilde reviewen. De wat? Een hele mond vol in ieder geval. Ik zei ja, maar had geen idee wat het was, alleen dat het als een add-on aan mijn Lightroom kleeft. Wat dat betreft lijkt het op de NIK software, die ik ook al eens gereviewd heb.

Na de installatie besloot ik er blank in te stappen. Elke applicatie van deze bundel zou ik met dezelfde foto bekijken en dan zou me snel genoeg duidelijk worden wat deze bundel allemaal kan!

In ieder geval wilde ik toch eerst even hun website bekijken. Blanco applicaties reviewen is leuk, maar ik wilde toch wel even weten wat deze apps kunnen (of niet). De Macphun Creative Kit bestaat uit 6 applicaties specifiek voor Mac gebruikers (dat wist ik niet). Deze applicaties zijn los te gebruiken (ok, dat wist ik ook niet), maar komen het meeste tot hun recht als add-on in Photoshop of Lightroom. De applicaties zijn Noiseless CK, Intensify CK, Snapheal CK, Tonality CK, Focus CK en FX Photo Studio CK.

Hmm, misschien moet ik toch wat meer foto’s vinden om deze specifieke apps mee te testen!

Elke app werkt ruwweg hetzelfde, als je de foto laat bewerken vanuit bijvoorbeeld Lightroom, dan wordt een TIFF bestand aangemaakt met je Lightroom aanpassingen erin en samen met het origineel gestapeld. Als je de app los start, dan vraagt het om een losse afbeelding.

Intensify CK

Intensify belooft je verborgen schoonheid uit je foto te toveren, dus ik ging in mijn bibliotheek op zoek naar een foto die wel wat meer punch kon gebruiken. Ik koos voor een foto die ik afgelopen juni maakte van een naderende regenbui. Ik had betere versies van deze foto, daarom was ik juist eens benieuwd wat Intensify met deze foto kon.

De eerste indruk van het programma is een overzichtelijk scherm, waarbij de nadruk ligt op de meegeleverde voorinstellingen. Dit is vergelijkbaar met de eerder genoemde NIK software, hoewel je bij beide de mogelijkheid hebt om zelf kleine aanpassingen te doen. De basis ligt echter bij de voorinstellingen en daar heb je er behoorlijk wat van!

Mijn interesse ligt natuurlijk bij de voorinstellingen voor landschappen. De eerste die me opvalt is “Landschap verbeteren”. Het resultaat is ietwat te zwaar voor me, ik hou persoonlijk niet van deze overdadige bewerkingen, maar ik zie wel meteen de mogelijkheden van dit pakket. De voorinstellingen “Natuurlijk Landschap” en “Gedetailleerd Landschap” vallen me al een stuk beter in de smaak.

Natuurlijk kun je ook lekker gek doen en voor bijvoorbeeld “Dramatisch 3” gaan, maar ik besluit toch maar te gaan voor “Natuurlijk Landschap”. Het resultaat lijkt zelfs nog behoorlijk op datgene wat ik er in Lightroom uitgehaald heb, je kunt alleen veel sneller zien wat je opties zijn en je kunt je lekker uitleven met tientallen voorinstellingen. Ik kan me wel voorstellen dat je dit goed kunt gebruiken bij creatieve opnames!

Tonality CK

Tonality lijkt veel op Intensify, maar gaat uit van zwart-wit opnames. Vele voorinstellingen maken het gemakkelijk een mooie zwart-wit opname te creëren, maar je hebt tevens de vrijheid om alle schuifjes te gebruiken.

Snapheal CK

Snapheal maakt me nieuwsgierig; de website belooft me dat je heel gemakkelijk storende objecten uit je foto’s weg kan halen. Heel interessant! Vooral als ik op een plek sta met prachtig licht en 16 mensen voor me! Ik weet meteen welke foto ik wil en ga op zoek naar een schaapskudde in de sneeuw, om te proberen alle schapen weg te poetsen!

Het lijkt heel makkelijk; selecteer het object met de magnetische lasso en klik op “erase”. Maar behalve een paar Picasso-achtige schapen raak ik ze niet kwijt. De “clone” tool werkt dan uiteindelijk veel beter…


Misschien deed ik iets fout, maar ik moet hier wel nog eens dieper induiken.

FX Photo Studio CK

Photo Studio is een prima editor waar je met leuke en verrassende voorinstellingen mooie resultaten kunt bereiken. Wat vind je bijvoorbeeld van deze mooie pentekening?

Focus CK

Focus geeft je makkelijk de mogelijkheid om selectief focus of beweging in een foto aan te brengen, na wat kleine aanpassingen had ik deze foto al kunnen maken, het wijst zich redelijk vanzelf.


Noiseless CK

Noiseless belooft het weghalen van ruis in je foto. Nu probeer ik al ruis te vermijden, maar ik vond in mijn bibliotheek wel een gegadigde die ik graag een keer onder de loep nam.

Noiseless kon redelijk wel wat aan mijn foto verbeteren, al vond ik de zwaardere correcties wel erg zacht worden.

Conclusie

De Macphun apps zijn interessant als je graag werkt met voorinstellingen om snelle en bijzondere resultaten te bereiken. De apps wijzen vanzelf en zijn dus makkelijk in gebruik. Iemand die wat ervaring heeft in Photoshop of zelfs Lightroom kan veel van deze effecten ook bereiken via die weg, maar dit zal meer tijd en kennis vereisen.
Maar ook als je geen Lightroom of Photoshop hebt, kun je met deze Suite goed uit de voeten om je RAW foto’s creatief te bewerken. En niet alleen RAW bestanden kunnen bewerkt worden, de Suite slikt JPG’s net zo goed en doet er bijna dezelfde dingen mee. De snelle tests die ik er in ieder geval mee deed, gaven geen verschillen in het resultaat dan de RAW files.

Daarom kan deze Creative Suite wel degelijk een mooie aanvulling zijn op je workflow. Nu biedt Macphun ook een mooie deal aan, waarbij naast de apps ook een aantal trainingen en memberships erbij krijgt. De totale waarde zou volgens hun € 846,- zijn, die je nu voor € 104,99 kunt kopen via deze link.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw in Adobe Photoshop Elements 14

Review: Canon Powershot G9X