in

Review: GoPro HERO5 Black


26 januari 2017, 10:00

Het was lang wachten op de opvolger van de Hero4 Black. Iedereen hoopte op een groot aantal verbeteringen, waar GoPro met de 5 Black er een flink aantal van heeft ingebouwd!

De nieuwe versie heeft bijvoorbeeld geen aparte waterdichte behuizing meer nodig. De camera is uit de doos waterdicht tot tien meter diepte, wat voor filmen tijdens plensbuien en snorkelavonturen meer dan genoeg is.

Bouw

De mooi gebouwde Hero5 Black heeft een 2 inch groot aanraakscherm, wat de bediening en de instelling van de camera sterk verbetert. Je scrolt en swipet dankzij het touchscreen erg makkelijk door de instellingen van de camera.

Aan de voorzijde zit nog een lcd-schermpje waarop de huidige instellingen, de resterende opnameduur en het accupercentage worden weergegeven. Verder heeft de camera nog twee bedieningsknoppen, waarmee je eventueel door de menu’s kunt navigeren en de opnames kunt starten en stoppen.

Erg handig – en nieuw bij de Hero5 Black – is voice control, waarmee je de camera commando’s kunt geven om bijvoorbeeld de opnames te starten of te stoppen. Het werkt erg goed, als je tenminste in een niet te lawaaiige omgeving zit. De huidige app waarmee je de camera via je smartphone of tablet kunt bedienen is vrij buggy en dat is erg jammer. Het is te verwachten en te hopen dat GoPro de problemen in de laatste versie snel zal fixen.

Gestabiliseerde video

De beeldkwaliteit van de Hero5 Black is goed, ook in 4K. Wij waren iets minder tevreden over het geluid, al dempte het wel eventuele ruis en storende geluiden op de achtergrond wat beter dan een paar concurrenten dat doen.

De Hero5 Black schiet net zoals zijn voorganger overigens in 4K, tot maximaal in 30 beelden per seconde als je in NTSC filmt. GoPro heeft er bij de Hero5 elektronische beeldstabilisatie aan toegevoegd, al werkt die tot maximaal 2,7K tot maximaal 60 beelden per seconde. Wat wel iets is om over na te denken als je vooral in 4K wilt filmen. Bovendien presteert elektronische beeldstabilisatie in veel gevallen minder goed dan optische beeldstabilisatie. Als je dus de goede beeldkwaliteit van de GoPro Hero5 Black in 4K wilt combineren met een professionele gestabiliseerde look in je video clips, dan is de aanschaf van een gimbal voor deze Hero5 Black een slimme keus.

Plus- en minpunten
Waterdichte actioncam, tot 10 meter zonder extra behuizing
Video in 4K
Elektronische beeldstabilisatie in 1080p
17 mm groothoekobjectief
Wifi en bluetooth
GPS
High speed video: 1080p tot 120 fps
Aanraakscherm 2 inch
Voice control
Losse accu
Veel GoPro-mounts beschikbaar
Geen optische beeldstabilisatie
Elektronische beeldstabilisatie niet beschikbaar in 4K

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelGoPro HERO5 Black
  Prijs€ 429,-
  LeverancierTom’s Wholesale Distribution, Tel: 035-6975046,
  SensorType 1/2,3 inch CMOS-sensor, 12 megapixel
  Resolutie4000×3000
  Videoresolutie4K, 3840×2160 30 bps Full HD 1920×1080, 120 bps
  LichtgevoeligheidAutomatisch tot ISO 6400
  Burstrate30 opnames per seconde
  OpnameformaatRaw, Jpeg, H.264, MP4
  ObjectiefOmgerekend naar 35 mm: 16,8 mm F 2,8
  ScherpstellenContrast autofocus
  Zoeker2 inch aanraakscherm
  Gewicht/ Afmetingen body118 gram / 2,4×6,1×4,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips: Wat moet je juist wel en juist niet doen bij een portretshoot?

In de Stijl van Ronald Koster – Mozaïek-portretten!