in

Review: fujinon X50mm F2 R WR


30 mei 2017, 10:00

Systeemcamera’s zijn over het algemeen klein en compact. Jammer alleen dat er zo weinig compacte hoogwaardige lichtsterke objectieven voor worden gemaakt.

Dit objectief is voor Fujifulm X-bodies, zoals de X-T20

Fujifilm bewijst met deze X-mount het tegendeel. Je voelt het meteen als je het objectief op de body klikt. Erg mooi afgewerkt en tegelijkertijd licht en compact. Ondanks het lichte gewicht voelt het verre van plastic. Integendeel! De lens is opgebouwd uit metaal en hoogwaardig kunststof. Degelijk en bestand tegen stof en spatwater lijkt deze Fujinon dus de ideale metgezel voor straatfotografie in weer en wind. Of landschapsopnames tijdens vroege, mistige zondagochtenden.

Een 50 mm op een aps-c-camera werkt als een 75 mm op een fullframe body. Dat maakt het dus een prima, zij het wat kort, portretobjectief. Ideaal voor straatopnames en tegelijkertijd de perfecte portretlens. Fujifilm had al een 56mm f1,2, maar die was vrij prijzig en had een vrij trage autofocus. En dat is zowel bij snelle straatopnames als portretfotografie niet altijd even handig.

Deze 50 mm heeft die nadelen dus niet, al is de lichtsterkte wel ruim een stop minder. De autofocus is supersnel en tegelijkertijd heerlijk stil. De bouwkwaliteit is voor deze prijsklasse uitstekend. De diafragmaring, prettig om handmatig te diafragmeren tijdens het filmen of fotograferen, klikt degelijk in. De scherpstelring, mocht je handmatig willen focussen, is weliswaar focus by wire, maar voelt snappy en draait soepel.

Scherp!

Ook bij volle opening laat deze Fujinon goede resultaten zien. De scherpte in het centrum is dan al hoog, terwijl de hoeken nauwelijks achterblijven. Bij een klein beetje diafragmeren trekken ook die al snel bij. Wat ons vooral opviel, was de fraaie onscherpte, de bokeh, op de voor- en achtergrond bij de open diafragma’s. Daar dragen de negen afgeronde diafragmalamellen uiteraard aan bij.

Chromatische aberratie was ook bij volle opening nagenoeg afwezig. Als we echt wat zout op slakken leggen, zien we, als we de automatische lenscorrectie uitzetten, een lichte vignettering bij de open diafragma’s. Maar dat is geen enkele 50 mm vreemd, zeker niet in deze prijsklasse. Bovendien is het zo verholpen tijdens de nabewerking of het importeren van je raw- of jpg-bestanden.

De compacte aps-c systeemcamera’s, en daar zijn de Fujifilm-body’s geen uitzondering op, hebben bij straatfotografie een enorm voordeel. Ze vallen nauwelijks op, zodat je onbespied intieme straatopnames kunt vastleggen. Deze 50 mm is daarbij mooi gebouwd, relatief lichtsterk, spatwaterdicht en een snelle en stille focusser. Een absolute aanrader voor Fujifilm-shooters.

Ook voor de X-A3 is dit objectief bijzonder geschikt!

Plus- en minpunten
mooie gebouwd stevig, licht en compact objectief
erg fraaie bokeh
stof- en spatwaterdicht
lichtsterk objectief
diafragmaring
snelle en stille autofocus
meegeleverde zonnekap
lichte vignettering bij open diafragma

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelFujinon X50mm F2 R WR
  Prijs€499,-
  LeverancierFujifilm, tel 010-2812500, www.fujifilm-digital.nl
  Brandspuntafstandbij Fujifilm aps-c: 75 mm
  LichtsterkteF 2
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie9 elementen in 7 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,15x
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenautomatisch, handmatig, focus by wire, 39 cm tot oneindig
  Filtermaat46 mm
  Gemaakt voor sensorformaataps-c
  BeschikbarevattingenFujifilm X
  Gewicht/ Afmetingen objectief200 gram/6,0×5,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Mysterieuze blauwe gloed (zeevonk) in de Noordzee

Breed, breder, ultrabreed – Nikon groothoek objectieven