in

Review: Canon EOS R22 januari 2019, 09:36

De introductie van de spiegelloze fullframe Canon EOS R-serie is een belangrijk moment uit de recente camerageschiedenis. De EOS R-serie is een compleet nieuw systeem, dat naast de bestaande dslr-lijn van Canon komt te staan.

Net als concurrent Nikon maakt Canon gebruik van een geheel nieuwe vatting. Overigens kun je met behulp van een adapter ook bestaande EF-lenzen gebruiken. Canon positioneert de camera tussen de EOS 6D Mark II en de EOS 5D Mark IV in. De camera beschikt over een fullframe-sensor met 30,3 megapixel en een geavanceerd autofocussysteem met maar liefst 5655 scherpstelpunten.
Belangrijk om te weten is dat Canon bij de EOS R-serie gekozen heeft voor stabilisatie in de lens. Dual Sensing IS maakt gebruik van gegevens uit zowel de lens als de camera, waardoor je vijf stops winst behaalt. Voordeel van deze aanpak is dat Canon de stabilisatie voor elke lens kan optimaliseren. Nadeel is dat objectieven zonder ingebouwde beeldstabilisatie bij gebruik op de EOS R ongestabiliseerd blijven. Overigens is tijdens het filmen wel ingebouwde vijfassige (digitale) stabilisatie beschikbaar.

Anders maar herkenbaar

De EOS R is vrijwel direct herkenbaar als een Canon, maar toch compleet anders dan de spiegelreflexen. Uiteraard is de camera compacter en lichter. Ook de ergonomie van knoppen en bedieningselementen is anders, maar wel erg goed doordacht. Aan de achterzijde is een ’touchbar’ aangebracht. Die ‘bar’ en de meeste knoppen en wieltjes zijn verregaand te personaliseren. Fijn is ook het draai- en kantelbare lcd-scherm achterop.
Voor 4K-video maakt de camera gebruik van een kleiner gedeelte van de sensor (1,7x crop) om op hetzelfde 35mm-formaat te komen als dedicated filmcamera’s zoals de Canon C200. Die keuze kost je een boel groothoek. Ook kun je maximaal met 30 bps filmen in 4K en 1080p.

In de praktijk blijkt de Canon EOS R een erg fijne camera. Vorm, gewicht en bediening maken dat je er snel vertrouwd mee raakt. De camera houdt heel ‘natuurlijk’ vast. Scherpstellen gaat snel en accuraat, zelfs bij (extreem) weinig licht. Zoals we van Canon gewend zijn, zien de beelden er prima uit, met krachtige kleuren en een mooi karakter. Het dynamisch bereik is goed, net als de ruisprestaties.

Conclusie

De EOS R is goed doordacht. Een mooi voorbeeld is dat de sensor bij het wisselen van het objectief automatisch wordt beschermd doordat de sluiter wordt gesloten. De vele personalisatiemogelijkheden en de fijne grip zorgen ervoor dat je intuïtief en vol vertrouwen kunt werken. Als je kunt leven met stabilisatie in de lens en de 1,7x crop bij filmen in 4K, is de EOS R een zeer aantrekkelijke camera. De verdere uitbreiding van dit systeem zal Canon in de toekomst hoogstwaarschijnlijk geen windeieren leggen.

Plus- en minpunten
Fijne en doordachte camera in de praktijk
Uitstekende beeldkwaliteit
Geen beeldstabilisatie bij lensen zonder IS

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelCanon EOS R
  Prijs€ 2.539,-
  LeverancierCanon Nederland, www.canon.nl
  Sensorcmos-sensor, 30,3 megapixel, fullframe
  Resolutie6720×4480
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-40000 (uitbreidbaar)
  Burstrate8 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD
  Soort lenzenCanon RF (EF/EF-S met EF-EOS R-adapter)
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  ScherpstellenDual Pixel CMOS AF, handmatig
  Zoekerelektronisch, oled, 3.690.000 pixels
  LCD-monitor8,01 cm, verstelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body580 gram/135,8×98,3×84,4 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De juiste lichtmeting voor echt witte sneeuw

LIVE: De eerste sneeuw is gevallen: de foto’s door Zoomers | Winter in Nederland 2019