in

Retoucheren in Lightroom: vlekjes wegwerken11 augustus 2020, 16:32

Als je een camera met verwisselbare objectieven gebruikt, heb je vast weleens hier en daar een vlekje in de foto gesignaleerd. Lightroom heeft een speciaal Retoucheerpenseel om zulke vlekjes weg te werken.

Voor

Na

Rond vlekje

Als je een camera met verwisselbare objectieven gebruikt, kan het voorkomen dat tijdens het wisselen van objectieven een vuiltje op de sensor belandt. Je ziet dit in de foto terug als een klein donker rondje. Zo’n rondje is niet altijd even duidelijk. Soms is het klein en vrij scherp; een andere keer is het veel vager en groter. Dat komt doordat het vuiltje niet direct op de sensor zelf zit, maar op het zogenaamde laagdoorlaatfilter dat veel sensors hebben. Als gevolg daarvan wordt de zichtbaarheid bepaald door het diafragma waarmee je de foto gemaakt hebt. Bij een klein diafragma wordt het vuiltje klein en scherp, en bij een groot diafragma groter en vager. Maar in de meeste gevallen blijft het storend zichtbaar, zeker in een strakblauwe lucht. Gelukkig heeft Lightroom daar het Retoucheerpenseel voor.

Grootte en Doezelaar

Het Retoucheerpenseel heeft drie instellingen. Twee daarvan zijn echt van belang; de derde zul je zelden gebruiken. Via Grootte kun je de cirkel (zeg maar de dikte van het penseel) groter of kleiner maken. Je kunt ook de rechte-hakentoetsen gebruiken. Dit is handig omdat je die ronde vlekjes dan met één muisklik kunt weghalen. Je kunt met dit gereedschap overigens ook schilderen, als het detail dat je wilt verwijderen niet perfect rond is. De Doezelaar bepaalt hoe zacht de randen van het penseel worden. Ingesteld op 0 krijg je een harde rand, die soms na afloop zichtbaar is. Een waarde van rond de 20 is daarom beter. Een heel zacht penseel (Doezelaar op 100) is zelden nodig. De Dekking bepaalt hoe sterk het effect is. Als de regelaar op 100 staat, wordt het aangeklikte detail helemaal verwijderd. Met een lagere waarde blijft het nog deels zichtbaar, maar dat zul je zelden willen. Klik nu op het vuiltje en Lightroom zal dit vervangen door een goed passend stukje. Je ziet dit aan twee rondjes, verbonden met een pijltje. De kleur en helderheid van het gekopieerde stukje worden aangepast aan de omliggende pixels, zodat het aangeklikte vlekje meestal perfect en onzichtbaar weggehaald wordt.

Met een enkele klik verwijder je een vlekje dat ontstaan is door een vuiltje op de sensor. Lightroom zoekt zelf een goed stukje vervangingsmateriaal.

Vlekken visualiseren

Soms is het moeilijk om die vlekjes goed te zien. Daarvoor heeft Lightroom een handig hulpje. Klik Vlekken visualiseren aan. De foto wordt nu een vreemde, grafische zwart-witfoto, waarbij die typische sensorvlekken als een soort donuts (een rondje met een gat in het midden) zichtbaar worden. Je hoeft het visualiseren niet uit te zetten om het vlekje vervolgens weg te halen: dat kun je direct op dit zwart-witbeeld doen. Met het Drempel-schuifje kun je de gevoeligheid van dit visualiseren aanpassen.

Vlekken visualiseren laat de foto in zwart-wit zien, waarbij de vlekjes zichtbaar worden als rondjes met een gaatje erin. We zien nu nog drie andere vlekjes.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het histogram: zo lees je hem af

Tips voor het werken met een ringflitser