in

Receptie en diner op de trouwdag fotograferen

Dit is de 6e blogpost in een serie van 7 delen over het maken van trouwreportages. Mijn doelstelling is om startende bruidsfotografen enig inzicht te geven in het werk als bruidsfotograaf. Ik probeer hierin zo volledig mogelijk te zijn en bespreek verschillende situaties die je tegen gaat komen, favoriete camera instellingen die je kunt gebruiken en wanneer je wel of juist niet in moet grijpen om de mooiste foto te maken.

De voorgaande delen kun je hier nog eens terug lezen:
– Deel 1 – Het begin van de trouwdag
– Deel 2 – De ontmoeting tussen bruid en bruidegom
– Deel 3 – De fotoshoot van de trouwdag
– Deel 4 – De ceremonie van de trouwdag
– Deel 5 – Groepsfoto’s maken op een bruiloft

Receptie & Diner

Voor het bruidspaar is de spanning er na de ceremonie af en is het tijd om lekker te borrelen, bijkletsen met hun gasten, cadeau’s in ontvangst nemen, taart aansnijden en lekker genieten van hun trouwdag. Als fotograaf zijn de komende uren vaak ook een stuk minder hectisch dan daarvoor. Het geeft je echter wel de kans om mooie sfeerimpressies te maken en de gasten met of zonder het bruidspaar op een leuke ongedwongen manier vast te leggen.

70-200mm f2.8 @ ISO100, f / 5.6, 1/500s
De taart zelf staat in de zon met een donkere muur op de achtergrond
.

De taart

Voordat het aansnijden van de taart begint kun je vaak wel een moment vinden om even rustig de taart te fotograferen. Helaas let de cateraar nooit op het licht als hij de taart ergens neerzet, dus je zal het beste van de huidige situatie moeten maken. Heel soms vraag ik om de tafel iets te verschuiven, maar echt niet naar de andere kant van de zaal. Wel kun je de taart meestal een beetje draaien op zijn plek om het licht er anders op te laten vallen of om een andere achtergrond te krijgen. Als de taart hoger is dan 2 lagen begin ik daar meestal niet aan om drama’s te voorkomen. Je wilt namelijk geen ongelukjes op je geweten hebben!

Een overzichtsfoto waar de taart en de tafel in zijn geheel op staat, een aantal detailfoto’s en een leuke foto van de taarttopper is meestal wel voldoende. Ik gebruik hier vaak mijn 50mm macrolens voor, al dan niet met flits via de muur of het plafond, afhankelijk van de lichtsituatie.

Als het tijd is om de taart aan te snijden, is het slim om van te voren al bedacht te hebben waar jij als fotograaf gaat staan. Soms heb je weinig te kiezen, maar in andere situaties kun je wel degelijk bepalen waar jij gaat staan en vanaf welke kant het bruidspaar gaat aansnijden. Ik sta altijd het liefst achter de taart en fotografeer daarmee het bruidspaar van voren met daarachter hun gasten.

De trouwlocatie wil nog wel eens het bruidspaar achter de taart laten plaatsnemen, maar dan sta jij als fotograaf dus voor de taart met de gasten in je rug. Op deze manier is het onmogelijk om mooie overzichtsfoto’s te maken van het bruidspaar met de gasten op de achtergrond. Een groothoeklens van 24mm of 35mm is vanwege de beperkte ruimte in deze situatie wel handig. Daarnaast wil je misschien wel wat inzoomen op het eerste stuk taart dat afgesneden wordt of op het bruidspaar als de mond wijd open gaat om de eerste hap naar binnen te werken. Of dat charmante foto’s gaat opleveren is de vraag. Je wilt het moment in ieder geval niet missen, bijvoorbeeld als de bruid in een lollige bui een stuk taart bij haar vent op zijn neus drukt. Je weet maar nooit! Je kunt er maar beter op anticiperen dan dat je het moment misschien mist. In dit geval is het gebruik van een 24-70mm of 24-105mm. Dit is ideaal om snel te schakelen tussen overzichtsfoto’s en ingezoomde foto’s. Met twee camera’s met ieder een prime lens kan het ook, maar dan ben je iets minder flexibel. Ook moet je er dan zeker van zijn dat je beide camera’s als volledig goed ingesteld heb staan, want je hebt absoluut geen tijd om daar nog correcties in aan te brengen.

De toast

Geen borrel zonder toast! Als iedereen een vol glas heeft dan gaan vroeg of laat alle glazen omhoog. Soms 1x heel kort, soms drie keer heel lang. Het kan lastig zijn om dit moment te anticiperen, zeker als je bezig bent het fotograferen van de taart of als je ergens anders op gericht bent. Als je het wel ziet aankomen dan kun je een positie kiezen waarbij je een grote groep mensen in beeld brengt die hun glas heft. Misschien is dat wel van achter een aantal mensen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat er straks glazen omhoog gaan die je zicht kunnen belemmeren. Ik vind dat echter wel leuk om ergens een onscherp glas champagne in beeld te hebben. Dat maakt het beeld lekker dynamisch.

De rest van de receptie ben je vrij om de setting van de locatie met de gasten te fotograferen op je eigen manier. Het belangrijkst is hierbij dat je zoveel mogelijk de sfeer van dit moment weet te vangen. Als je een mooie compositie hebt gevonden waar de locatie mooi uit komt, dan is het soms noodzakelijk om even te wachten tot de mensen op de foto ook goed in beeld staan, zoals een groepje dat op de voorgrond lacht of een andere gebeurtenis die de foto aantrekkelijker maakt dan alleen een overzichtsfoto van de locatie met kletsende mensen.

Daarnaast kunnen details vaak een heleboel zeggen over de sfeer die er heerst. Een tafel vol lege glazen met borrelhapjes of dames die hun hakken in een hoek hebben gegooid om verder te gaan op blote voeten zijn allemaal aanvullende beelden die je reportage een leuke afwisseling geven. Hou je ogen dus open om dit soort details ook vast te leggen.

35mm f1.4 @ ISO200, f2.0, 1/250s

70-200mm f2.8 @ ISO800, f2.8, 1/250s

35mm f1.4 @ ISO400, f2.0, 1/40s

Het diner

Voordat iedereen aan tafel gaat is het slim om de dinerzaal al even in te gaan om de setting mooi vast te leggen. Mooi gedekte tafels met naamkaartjes en bijzondere decoratie is geen uitzondering. Het bruidspaar heeft hier veel aandacht aan besteed en zien daar dan ook graag mooie foto’s van terug. Soms is het nodig wat stoelen te verschuiven of dingen op tafel te verplaatsen om je compositie kloppend te krijgen. Niemand die daar problemen mee heeft zolang je alles weer netjes terug zet, dus leef je lekker uit. Met een telelens kun je decoraties op tafel mooi losmaken van de achtergrond en creëer je een fijne onscherpte in de voor- en achtergrond.

Als iedereen heeft plaatsgenomen zal er vaak een speech komen van een van de gasten. Dit is het moment waarop je echte emoties van het bruidspaar kunt vastleggen en ook de spreker en de luisterende gasten. Ook hier is het de moeite waard om bijvoorbeeld beide ouders mooi in beeld te nemen en te wachten totdat er een moment is in de speech waarin er gelachen wordt of wanneer ze vol trots naar hun kinderen kijken. Je kan ook van te voren een aantal composities uitproberen van verschillende mensen die je direct na elkaar kan maken als er weer eens flink gelachen wordt. Zo kun je afhankelijk van de hoeveelheid gasten vaak de hele familie wel mooi spontaan in beeld gebracht hebben, dankzij een mooie speech.

35mm f1.4 @ ISO400, f5.6, 1/125s

50mm f2.8 Macro @ ISO800, f8.0, 1/80s

In overleg met de locatie mag je vaak even een kijkje nemen in de keuken om het prepareren van de gerechten te fotograferen. Ook vraag ik vaak of ze een opgemaakt bord voor mij even apart willen houden zodat ik die kan fotograferen voordat hij uitgeserveerd wordt. Het fotograferen van eten is weer een heel vak apart, maar voor het bruidspaar is zeker leuk om later nog eens te kunnen zien wat voor kunstwerken ze naar binnen hebben gewerkt.

Zoek een mooi plekje met goed licht om de borden te fotograferen. Er zijn ook fotografen die voor deze foto’s, net als voor de ringen, een losse LED lamp mee hebben die kan helpen om dramatisch licht of mooie schaduwen te creëren.

Tot slot is het nu ook voor jou tijd om een hapje te eten. Iets dat je in de dagen voor de bruiloft moet communiceren met het bruidspaar. In dat geval kunnen ze namelijk aan de locatie doorgeven dat er voor jou ook wat te eten geregeld moet zijn. Je zal niet altijd hetzelfde krijgen als het bruidspaar, maar het is altijd beter dan een kleffe boterham uit je cameratas. Je kunt in overleg met de ceremoniemeester en de bediening van de locatie afstemmen wanneer je het beste even een half uurtje kan gaan zitten. Jij bent immers ook al de hele dag aan het werk en vaak is dit een van de weinige momenten op de dag dat je even kan gaan zitten. Dus neem het er van!

Als je graag wat meer zou oefenen met het fotograferen van een bruidspaar dan is de Workshop Bruidsfotografie op zaterdag 18 oktober wellicht iets voor jou. Je zult gegarandeerd terugkomen met een grote berg kennis en een mooi gevuld portfolio van een bruidspaar dat de hele dag tot onze beschikking staat.

Voor meer foto’s van “de receptie en het diner” kun je kijken op deze pagina op mijn website. Heb je vragen of opmerkingen over het bovenstaande gedeelte, laat het mij dan even weten door een reactie achter te laten.

Het volgende hoofdstuk zal gaan over het fotograferen van het feest en de workflow als je thuis komt met al je foto’s.

Tot over twee weken!

Als je vragen of opmerkingen hebt, dan kun je hieronder een berichtje achterlaten.

Wie is deze auteur?

Christiaan de Groot (mooibelicht.zoom.nl) fotografeert onder de naam Mooibelicht Trouwreportages sinds 2006 al bruiloften. De afgelopen 2 jaar heeft hij de andere vormen van fotografie vrijwel geheel losgelaten om zich volledig te specialiseren in het maken van journalistieke trouwreportages. Met inmiddels bijna 200 reportages op zijn harde schijven en meerdere nominaties voor landelijke bruidsfotografie prijzen wordt hij naar eigen zeggen momenteel vaak gekozen door bruidsparen vanwege de ongedwongen reportages in documentaire stijl. De beleving van het bruidspaar op hun grote dag, de emoties en het vastleggen van de sfeer zijn daarbij de meest belangrijke aspecten van de trouwreportage. Christiaan begeleidt ook startende trouwfotografen in zijn workshops of 1 op 1 trainingen. Meer daarover vind je op zijn website.

Alle blogs geschreven door Christiaan de Groot vind je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sigma 50mm F1.4 DG HSM | Art

Fotografeer je eigen hond: de basis