in

Quickstart: Lensflare maken in Photoshop


30 april 2016, 09:00

Soms ontstaan in foto’s lichtvlekken, meestal door tegenlicht. Terwijl fotografen hun best doen om deze lensflare te vermijden, gaan wij de spiegelingen doodleuk gebruiken om een foto extra glans te geven.

Voor en na

Originele foto: Julie Ann (canadian)

1 Zon

Open de foto waarop je de lensspiegeling wil toepassen. Het filter dat je nodig hebt, zit in de groep Rendering. In de Engelse versie van Photoshop of Photoshop Elements is de naam zelfs duidelijker Lens Flare. In de Nederlandse editie heet het filter Zon. Afhankelijk van de versie die je gebruikt, kan het dialoogvenster van dit filter er iets anders uit zien, maar het principe blijft hetzelfde. Eerst kies je het type lens en daarna gebruik je het schuifje om de helderheid te bepalen. Het brandpunt van de schittering kun je in voorvertoning aanklikken en verslepen. Doe dat tot je helemaal tevreden bent en klik op OK.

2 Zwarte laag

Wanneer je dit filter op een afbeelding toepast, kun je het effect niet meer aanpassen. Je bent de oorspronkelijke beeldinformatie immers kwijt. Op de volgende manier kun je hetzelfde effect non-destructief toepassen, zodat je het effect kunt verminderen of zelfs helemaal teniet doen. Door de vorige stap ben je zeker dat het filter helemaal naar wens is ingesteld. Maak het effect ongedaan met Ctrl+Z (Cmd+Z op Mac OS). Open het deelvenster Lagen en plaats een nieuwe lege laag boven de achtergrondlaag. Vul die bovenste laag met zwart. Dat gaat het snelst door zwart als voorgrondkleur te kiezen en dan te drukken op Alt-Delete. Op die zwarte laag herhaal je het filter Zon met Ctrl+F (Mac OS: Cmd+F).

3 Bleken


Door het filter te herhalen, komt de lensschittering exact op dezelfde plaats en met dezelfde intensiteit van stap 1. Wijzig nu in het deelvenster Lagen de overvloeimodus van de bovenste laag in Bleken (Screen). Daar verschijnt de schittering opnieuw op de foto. Deze overvloeimodus maakt alles wat in die laag zwart onzichtbaar. De onderliggende kleur blijft ongewijzigd in de zwarte zone. De witte gebieden worden bleker. Omdat de lensschittering op een afzonderlijke laag staat, kun je het effect traploos aanpassen door de dekking van de bovenste laag te wijzigen. En wil je de lensschittering alsnog laten verdwijnen? Klik dan het oogje van de bovenste laag gewoon uit. Zolang je de lagen niet samenvoegt, is het resultaat van dit effect dus non-destructief.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips om te fotograferen vanuit een voertuig

5 tips voor de beginnende concertfotograaf