in

Quickstart: Je foto in mist hullen in Photoshop


15 december 2016, 10:00

Nevel en mist hullen het landschap in geheimzinnigheid. De ene vorm van mist is geschikter voor weidse landschappen, terwijl de andere een mooie omkadering vormt voor de focus van de opname. In mist hullen gaat perfect met het Photoshopfilter Andere wolken.

Sta je buiten in mistige omstandigheden en weet je niet hoe je de mist moet fotografern? Lees dan deze zes tips!

Voor en na


Originele foto: marjakoole

1 Zwak licht

Open het deelvenster Lagen om de achtergrondlaag te dupliceren. Een laag dupliceer je het snelst door erop te klikken en dan Ctrl+J in te drukken. Wijzig in het deelvenster Lagen de overvloeimodus van de nieuwe, bovenste laag in Zwak licht. Plaats vervolgens een nieuwe lege laag boven deze twee bestaande lagen. Geef deze nieuwe laag de naam ‘Mistlaag’. Selecteer deze laag.


In het deelvenster Lagen zet je overvloeimodus van de kopie van de achtergrondlaag op Zwak licht.

2 Snelmasker

Terwijl de Mistlaag actief is, gebruik je de tool Snelmasker. Klik in de gereedschapsbalk op de knop Bewerken in snelmaskermodus, dat is de knop in vorm van een rechthoek met daarin een cirkel. Of nog sneller: druk de Q-toets in. Ga nu naar het menu Filter en kies in de groep Rendering het filter Andere wolken. Je zult merken dat hierdoor rode wolken op het werkvlak verschijnen. Verwijder het Snelmasker door nogmaals op ‘Q’ te drukken. Hierdoor verdwijnen de rode vlekken en verschijnt de selectie van de wolken tussen de bekende selectiestippellijntjes, de ‘rennende mieren’. Vul deze selectie met wit via het menu Bewerken, Vullen, Inhoud: Wit. Daar heb je de mist.

De combinatie van het Snelmasker en het filter Andere wolken creëert de mist.

3 Schalen en verplaatsen

Zorg nu dat er niets meer is geselecteerd. Dat doe je met het menu Selecteren, Deselecteren of Ctrl+D. Ben je tevreden over het effect, dan is het klaar. Wil je de mist nog zachter en versleepbaarder maken zodat je exact kunt zorgen dat het belangrijkste object in een gat in de mist verschijnt, dan druk je Ctrl+T in (van Transformatie). In de optiebalk schaal je de mist naar tijd 200% (of meer), door zowel bij hoogte als breedte 200% in te geven. Bevestig met de Enter-toets. Daarna kun je met het gereedschap Verplaatsen (het kruisje) de mist verslepen over het beeld. Eventueel kun je met het Gummetje met een hardheid van 0% en een lichte dekking, de mist verwijderen op de zones die je wat helderder in beeld wilt houden.

Schaal de mistlaag, zodat je mistnevels over de afbeelding kunt verslepen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung Gear 360

In de stijl van Carola Kayen-Mouthaan – Fine Art Fotografie