in

Quickstart: Foto’s veranderen in tekeningen met Paper Camera


22 september 2016, 13:00

De app Paper Camera laat foto’s en films eruitzien alsof ze zijn getekend. De app laat zich zelfs bedienen alsof alle knoppen en schermpjes op een vel papier zijn gekriebeld. Je schiet met deze superleuke app rechtstreeks foto’s in ‘paper style’ of voegt het effect achteraf toe in de nabewerking.

Voor en na

1 Stijlbibliotheek

Wanneer je door de zoeker van Paper Camera kijkt, krijg je de wereld in cartoonstijl te zien. Hier vertrekken we van een foto die we van www.zoom.nl hebben geplukt. Om zo’n foto uit je bibliotheek te halen, klik je in de rechterkolom op het albumpictogram. Hierdoor verschijnt de inhoud van fotobibliotheek in het hoofdvenster. Tik op de foto die je wilt bewerken en Paper Camera opent de geselecteerde afbeelding meteen in zijn markante editor. Met twee enorme pijlen blader je door de stijlbibliotheek. Elk effect lijkt zo uit een stripverhaal te komen. Acquarello is een waterverfeffect, Old Printer het resultaat dat je bij een oude matrixprinter zag, Granny’s Paper geeft een afdruk op oud inpakpapier. Wij gaan voor de balpenstijl Pen and Paper.

Je kunt zelfs filmpjes ‘cartooniseren’.

2 Basisinstellingen

Gelukkig gaat het niet om alles-of-niets effecten. In eerste instantie krijg je telkens drie schuifregelaars die zorgen dat het onderwerp mooi in beeld komt en de details toch niet verloren gaan. De regelaars Contrast en Brightness spreken voor zich. Met Lines regel je niet de lengte van balpenlijnen maar de intensiteit. De bovenste drie schuifregelaars zijn bij elke effect hetzelfde. In dit geval schuiven we Contrast iets naar rechts, zodat de achtergrondstructuur zichtbaar wordt. Brightness laten we onaangeroerd en met Lines schuiven we tot de foto een realistische balpentekening lijkt.

In eerste instantie kun je alleen de bovenste drie regelaars gebruiken.

3 Control Freak

Om het effect te perfectioneren, kun je een setje van drie optionele schuifregelaars (Control Freak) erbij kopen (1,99 euro). Paper Camera plaatst bovendien een watermerk over het resultaat. Wil je dit niet, dan betaal je nog eens 1,99 euro. De regelaars van Control Freak verschillen per effect. In Pen and Paper bepalen de Strokes de hoeveelheid balpenlijnen. Een heldere achtergrond maak je bij Background en met Edges accentueer je de contouren van het object. Toepassen? Klik op de knop met de pijl naar beneden. Via de miniatuur van de afbeelding linksonder vergroot je de weergave. Voor meer aanpassingen keer je terug naar de editor. Anders gebruik je de blauwe knop bovenaan om de foto op te slaan in de bibliotheek.

Bekijk het resultaat in een grotere weergave.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Photokina: De nieuwe Olympus OMD E-M1 Mark II

Model staan als fotograaf en andersom – Zo krijg je de mooiste resultaten