in

Quickstart: Een blauw oog in Photoshop CS6


6 september 2013, 15:35

Meestal bewerken we foto’s om iemand mooier of jonger te maken, maar het kan ook andersom. Wij leggen je in deze Quickstart uit hoe je iemand toetakelt en een blauw oog bezorgt. Maak je geen zorgen, wij doen dat
volledig pijnloos.

Voor en na:

01 Selectie


We kozen voor Photoshop CS6, omdat dit een erg handige tool heeft waarmee je blauwe plek-ken kunt nabootsen, namelijk Variaties. Open het programma en kies Bestand, Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, selecteer het slachtoffer dat je een blauw oog wilt geven en kies Open. Dupliceer de achtergrondlaag via Laag, Laag dupliceren en bevestig met OK. Gebruik vervolgens het vergrootglas uit de gereedschapsbalk om in te zoomen op één oog. Dit kan ook met de toetscombinatie Ctrl+. Kies daarna de Lasso in de gereedschapsbalk en maak een omtrek rond het oog van de bokser. Houd dan de Alt-knop ingedrukt en maak een negatieve selectie rond de oogbal. Die moet namelijk mooi wit blijven. Kies ten slotte Selecteren, Bewerken, Doezelaar en verhoog het aantal pixels tot je een mooie, zachte selectie krijgt.

02 variaties


Je zou nu de selectie kunnen inkleuren en eventueel alles wat donkerder kunnen maken, maar dat levert geen realistisch blauw oog op. Dankzij Variaties zal het allemaal echter lijken.
Kies Afbeelding, Aanpassingen, Variaties. Bovenaan in het dialoogvenster krijg je het originele en het huidige beeld te zien. Houd deze plaatjes goed in de gaten. Zorg dat Middentonen aangevinkt staat en klik vervolgens herhaaldelijk op Meer geel, Meer cyaan, Meer magenta tot je het gewenste resultaat krijgt. Gebruik ook Lichter en Donkerder in de rechterkant van het venster.

Experimenteer een beetje tot je het ideale blauwe oog hebt. Let op, we verfijnen de kleur straks nog een beetje. Het is de bedoeling dat je nu echt een donker oog verkrijgt. Tevreden met
het resultaat? Kies dan OK om de aanpassingen toe te passen en het venster te sluiten.

03 Finetunen


Zoom uit om het resultaat te bekijken. Dit kan eenvoudig met de toetscombinatie Ctrl-. Als je het resultaat overdreven vindt, kun je de laag iets transparanter maken. Verplaats het schuifbalkje onder Vul in het laagvenster tot je het gewenste resultaat hebt, bijvoorbeeld 85%.
Donkere randen maak je met behulp van het penseel. Kies een zacht exemplaar en selecteer zwart als voorgrondkleur. Bovenaan in de balk stel je de Modus in op Donkerder en bij Strm kies je 4%. Schilder nu voorzichtig de randen die je wat donkerder wilt maken.
Graag ook nog wat zwelling? Ga naar Filter, Uitvloeien en selecteer in de linkerkolom de knop met het ovaal en vier pijltjes. Vink in de rechterkolom Geavanceerde modus aan, pas je penseelgrootte aan en stel de dichtheid in op 40. Bewerk het oog en bevestig met OK.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Maak je eigen serie

Fotodokter: uitgebeten en dichtgelopen