in

Quickstart: Color grading


16 september 2019, 06:00

Heb je een portret gemaakt dat zo uit een filmscène zou kunnen komen? Mist het nog wat cachet? In Adobe Photoshop maak je met color grading je portretfoto in slechts enkele minuten flink wat dramatischer. We leggen je uit hoe je dat precies doet.

Voor en na


Foto: jessicavandemark

1 Extra contrast

Open een sterke portretfoto in Adobe Photoshop CC, ontgrendel de achtergrondlaag en voer je basisbewerkingen uit zonder aan de kleuren te komen. Ga vervolgens naar Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven en wijzig de laagmodus daarna onderaan in het paneel Lagen van Normaal naar Lichtsterkte. Keer terug naar de grafiek en maak de lijn S-vormig om meer contrast in de foto te leggen en het geheel wat dramatischer te maken.

1. Allereerst verhogen we het contrast een beetje.

2 Cyaantint

Kies opnieuw Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Curven en wijzig het kanaal nu van RGB naar Rood. Wijzig de laagmodus onderaan in het paneel Lagen van Normaal naar Kleur. Keer terug naar de grafiek en klik op het eerste icoontje onder Voorinstelling, de knop met het handje en de twee pijltjes. Op deze manier kun je de kleur aanpassen op bepaalde delen in de foto. Plaats je cursor bijvoorbeeld op de achtergrond of op de trui van het model en trek de waarden naar beneden om het geheel een cyaanachtige tint te geven. Helaas kleurt het gelaat ook mee en dat is niet de bedoeling. Plaats daarom je cursor op het gezicht en trek de waarden hier omhoog. Herhaal dit bij de andere twee kleurkanalen tot je het gewenste effect hebt.

2. Door deze aanpassingslaag krijgt de afbeelding een cyaanachtige tint.

3 Finishing touch

Zie je hoe het puntje op de lijn van plaats verspringt als je de cursor verplaatst? Met de plus- en minknop op het toetsenbord verspring je van het ene punt op de grafiek naar het andere. Met de vier pijltjestoetsen kun je elk punt verder verfijnen. Dat gaat net iets beter dan met een muis of touchpad. Keer eventueel nog terug naar de eerste aanpassingslaag – Curven 1 – en voer daar het contrast op door in de afbeelding te klikken en de curve te verslepen. Delen van de foto die nog iets te donker zijn, kun je op deze manier snel wat oplichten.

3. Tot slot kun je delen van de foto wat oplichten of donkerder maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De nieuwe Fujifilm X-A7 – Compacte vlogmachine