in

Quickstart: Cartoon in Photoshop


27 december 2013, 12:45

Wil je een originele avatar voor je social media of jezelf omtoveren tot stripfiguur? Met de stempelfunctie van Adobe Photoshop CS6 gaat dat makkelijker dan je denkt. We leggen het je in drie overzichtelijke stappen uit.

Voor en na

Erik Koele (kire)

01 Stempel


Open in Adobe Photoshop CS6 een portretfoto via Bestand, Openen. Navigeer naar een zelfportret zonder al te veel prullaria op de achtergrond en klik op Openen. Ontgrendel de achtergrondlaag via het laagvenster in de rechterkolom door te dubbelklikken op Achtergrond. Geef de laag de naam Foto en bevestig met OK. Dupliceer de laag via het rechtermuisknopmenu of via Laag, Laag dupliceren en geef hem de naam Cartoon. Bevestig met OK. Kies zwart als voorgrondkleur in de gereedschapsbalk met sneltoets D. Kies Cartoon in het laagvenster en Filter, Filtergalerie. Open het mapje Schetsen klik op Stempel. Verschuif de schuifregelaar onder Balans licht-donker naar rechts tot je het gewenste aantal details hebt. De schuifbalk onder Vloeiend mag uiterst links staan op een waarde tussen 1 en 3. Bevestig met OK.

02 Inkleuren


Je zou uit de losse pols wat kleurtjes kunnen kiezen, maar het resultaat is veel realistischer als je de originele kleuren uit je foto gebruikt. Maak de laag Cartoon in het laagvenster tijdelijk onzichtbaar door het oogje weg te vinken. Selecteer de laag Foto en kies de pipet in de gereedschapsbalk. Neem een staal van de huidskleur door ergens in het gezicht te klikken. Maak de laag Cartoon weer zichtbaar en selecteer deze laag. Maak een nieuwe laag aan via Laag, Nieuw, Laag. Selecteer vervolgens het penseel in de gereedschapsbalk en kies een rond zacht penseel. Schilder alle plekjes die een huidskleur moeten hebben. Je mag gerust buiten de lijntjes kleuren. We corrigeren later. Stel de laagmodus in het lagenvenster in op Vermenigvuldigen, zodat het zwart uit de tekening weer tevoorschijn komt.

03 Finetunen


Hier en daar toch te fanatiek geschilderd? Selecteer de gum in de gereedschapsbalk, kies een hard penseel en gum het overtollige voorzichtig weg. Ga naar het laagvenster, houd je cursor op Laag 1 en kies in het rechtermuisknopmenu Verenigen, omlaag laag. Maak daarna een nieuwe laag aan via Laag, Nieuw, Laag, maak de laag Cartoon onzichtbaar en ga in de laag Foto staan. Kies zoals in de vorige stap het pipet en neem een kleurstaal uit de lippen. Maak de laag Cartoon opnieuw zichtbaar, selecteer Laag 1 en schilder de lippen rood. Vergeet de laagmodus niet op Vermenigvuldigen te zetten. Herhaal deze stap voor elke kleur die je wilt gebruiken: je ogen, je kapsel enzovoorts. Als de randen van een kleur te hard zijn, kun je in de gereedschapsbalk het gereedschap Vervagen gebruiken en de randen wat verzachten.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 1

9 tips om vuurwerk te fotograferen