in

Presets importeren in Lightroom Classic: zo doe je dat!

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je presets in Adobe Lightroom Classic kunt installeren. Lightroom Classic biedt van de drie programma’s de meest uitgebreide en overzichtelijke manier, dus wij geven de voorkeur aan installatie via deze software.

Met presets bewerk jij je foto’s voortaan in een handomdraai. Zo ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. Wil je alles weten over het werken met Presets? Dat leer je in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets! 

We gaan ervan uit dat je een zip-bestand met presets op je computer hebt staan, of een uitgepakte map met een aantal presets die je wilt gaan installeren.

Versie van Lightroom

Bij de uitleg in dit hoofdstuk gebruiken we voornamelijk Lightroom Classic versie 11.3 (mei 2022). In oudere maar vrij recente versies van Lightroom werkt het importeren en gebruiken van presets op vergelijkbare manier.

Alleen in versies ouder dan 7.3.1 werkt het wat anders. Het importeren in deze versie beschrijven we wel hieronder. Het werken met de presets niet specifiek: dat werkt over het algemeen wel vergelijkbaar met de nieuwe versie.

Recente Lightroom Classic

Gebruik je een recente Lightroom-versie, dan kun je aan de slag met zowel xmp-bestanden als lrtemplate-bestanden.

 • Open Lightroom Classic op je computer.
 • Selecteer een willekeurige foto uit je collectie en ga naar de module Ontwikkelen.
 • Binnen dit programmaonderdeel kun je in het linkerpaneel aan de slag met het deelvenster Voorinstellingen. Als de inhoud van dit venster niet zichtbaar is, klik je eerst op het pijltje direct voor het woord Voorinstellingen om het uit te klappen.

Open een willekeurige foto in de module Ontwikkelen en klap links het deelvenster Voorinstellingen uit.

 • Klik rechts naast het woord Voorinstellingen op de + ( plus) en selecteer in het menu Voorinstellingen importeren.
 • Blader nu op je computer naar de map met je presets. Selecteer de zip-map om in één keer alle presets te importeren. Of je selecteert los de presets die jij wilt installeren. Dat laatste kan door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je meerdere bestanden aanklikt. Klik op Importeren.

Selecteer het zip-bestand of de losse bestanden uit de map.

 • Lightroom gaat voor je aan de slag, en de presets verschijnen in het deelvenster Voorinstellingen.
 • Er kunnen nu twee dingen gebeurd zijn: de presets zijn ofwel toegevoegd aan de lijst met Gebruikersvoorinstellingen. Ofwel ze zijn in een aparte map met een eigen naam terechtgekomen. Dit is afhankelijk van hoe de presets zijn gemaakt door degene die ze geëxporteerd heeft.
 • Staan de presets nu in de map Gebruikersvoorinstellingen maar wil je ze (overzichtelijker!) in een eigen map hebben staan? Hernoem dan de map door met de rechtermuisknop op Gebruikersvoorinstellingen te klikken en te kiezen voor Hernoemen. Geef de map een herkenbare naam en klik op OK. Staan de presets in een aparte map, dan kun je deze op dezelfde manier hernoemen als je die map een andere naam wilt geven.

Geef de map een herkenbare naam om je presets straks gemakkelijk terug te vinden.

De voorinstellingen staan nu klaar om te gebruiken.

Oudere versie Lightroom Classic

Gebruik je nog een oude versie van Lightroom Classic (ouder dan v7.3.1), dan kun je alleen aan de slag met lrtemplate-bestanden.

 • Heb je een zip-bestand met lrtemplate-bestanden, zorg dan dat je deze map op je computer eerst uitpakt, zodat je alle presets in een gewone map hebt staan. Open vervolgens jouw versie van Lightroom Classic.
 • Selecteer een willekeurige foto om te gaan bewerken en klik boven in beeld op Ontwikkelen.

Open een foto in de module Ontwikkelen.

 • Links in beeld zie je nu een deelvenster Voorinstellingen. Als de inhoud van dit venster niet zichtbaar is, klik je eerst even op het pijltje direct voor de titel Voorinstellingen.
 • Klik vervolgens met de rechtermuisknop in dit venster en selecteer de optie Nieuwe map.
 • Geef de map de naam van het presetpakket dat je gaat installeren. Klik op Maken.

Maak een map aan met een logische naam.

 • Selecteer de aangemaakte map in het Voorinstellingen-scherm, klik met de rechtermuisknop op de map en kies voor Importeren.

Rechtsklik op de map en kies Importeren om de bestanden te gaan selecteren.

 • Blader naar de map met presets op je computer. Selecteer alle bestanden in deze map met Ctrl+A of maak zelf een keuze uit de bestanden en klik op Importeren. De presets verschijnen in je zojuist aangemaakte map.
 • De voorinstellingen staan nu klaar om te gebruiken.

Zoom Academy

Met presets ben je minder tijd kwijt met de standaard-bewerkingen, en kun je je tijd besteden aan finetunen en aan fotograferen. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets leer je hier alles over!

Je leert zoal:

 • Wat je eigenlijk allemaal met presets kunt
 • Het supersnel aanpassen van meerdere foto’s tegelijk
 • Het importeren van bestaande presets
 • Alles uit je fotobewerking workflow te halen!

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je hoe je presets downloadt, importeert en gebruikt, maar ook hoe je ze zelf maakt! Leer het nu in de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Werken met Presets!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 20mm F1.4 en 24mm F1.4 Art

Fotograferen met moeilijk licht: zo krijg je het dynamisch bereik onder de knie