in

Praktijkvoorbeeld: het bereikmasker diepte gebruiken in Lightroom


14 september 2020, 08:59

De beste camera is diegene die je bij je hebt. Wellicht een dooddoener, maar minstens zo waar. Hoewel we graag fotograferen met de mooiste en nieuwste camera’s, die we dan ook nog voorzien van de meest mooie en karakteristieke lenzen, zit de grootste groei van camera’s in die van de smartphone.

De raw-bestanden van de smartphones laten zich op exact dezelfde manier bewerken als de raw-bestanden van onze spiegelreflexcamera of systeemcamera. En die smartphone-camera’s zijn tegenwoordig zo slim, dat er zelfs met scherptediepte gewerkt kan worden. Die scherptediepte-informatie wordt dikwijls meegeschreven in de raw-data van het bestand.

Raw op de smartphone

De raw-bestanden van de smartphones laten zich op exact dezelfde manier bewerken als de raw-bestanden van onze spiegelreflexcamera of systeemcamera. En die smartphone-camera’s zijn tegenwoordig zo slim, dat er zelfs met scherptediepte gewerkt kan worden. Die scherptediepte-informatie wordt dikwijls meegeschreven in de raw-data van het bestand.

Alleen nog met iPhone

Waar we eerder in het bereikmasker konden werken met Luminatie of met Kleur, bieden met name de raw-bestanden van de nieuwste generatie iPhones nog een nieuwe, extra mogelijkheid: het selecteren van Diepte.

Met de raw-bestanden van een ‘gewone’ camera is dit tot op heden nog niet mogelijk, dus dan zie je in Lightroom alleen een grijze functie. Uitsluitend de iPhone 8+ en nieuwere modellen hebben deze diepte-informatie in hun raw-files, de zogenoemde HEIC-files, opgeslagen.

Adobe zelf meldt de volgende opmerking over het Dieptemasker: “Het dieptebereikmasker is alleen beschikbaar voor foto’s waarin dieptegegevens zijn ingesloten. Momenteel geldt dat alleen voor HEIC-bestanden die in de modus Staand zijn vastgelegd met de ingebouwde iOS-camera-app van een Apple iPhone 7+, 8+, X, XS, XS MAX en XR. Als er geen beschikbare dieptegegevens voor een afbeelding beschikbaar zijn, is de optie Diepte uitgeschakeld in het keuzemenu Bereikmasker.”

Bereikmasker diepte gebruiken

Download een heic-bestand via www.tiny.cc/lrraw.

Als eerste importeren we de foto’s vanaf de iPhone en starten we onze bewerking als gebruikelijk in de Ontwikkelmodule. Maak je basis-selectie zoals je dat ook bij een foto zou doen die je met een andere camera gemaakt hebt, door bijvoorbeeld het Aanpassingspenseel, Radiaalfilter of Gegradueerd filter te gebruiken.

Kies vervolgens voor het Bereikmasker en kies dan voor Diepte.

Diepte is alleen te gebruiken als diepte-informatie opgeslagen ligt in het raw-bestand.

Masker instellen

Zet een vinkje bij de optie Dieptemasker tonen. Dat wat rood gekleurd is, blijft geselecteerd. Gebruik de twee pijlen bij Bereik om de selectie te perfectioneren. Door de schuif bij Vloeiend te gebruiken, kun je de selectie verfijnen en de overloop naar het niet-geselecteerde deel wat verzachten.

Nadat alles is ingesteld, kun je het vinkje bij Dieptemasker tonen weer uitzetten en is je selectie bepaald. Tik vervolgens ook even op de letter O mocht het overlaymasker aanstaan.

Nu je selectie bepaald is, kun je weer vrij aan de slag met de sliders in het Effectenpaneel. Na het aanpassen van de schuiven, kun je zoals gewoonlijk afsluiten door op Gereed te klikken.

We hebben de delen in de diepte wat lichter gemaakt en iets vervaagd.

Nauwkeurige selecties

Samengevat kunnen we in de Ontwikkelmodule op drie manieren lokale selecties maken: met het Gegradueerd Filter, het Radiaal Filter en het Aanpassingspenseel.

Binnen die grove selecties kunnen we dankzij het Bereikmasker exact selecteren wat we bedoelen. Zo kunnen we door gebruik te maken van Luminatie donkere of lichte delen van onze selectie afhalen. Met Kleur kunnen we perfect een verzameling van kleuren en tinten selecteren en met Diepte kunnen we zelfs delen van het scherptedieptebereik selecteren.

Door de juiste instellingen te kiezen, wordt het doorvoeren van lokale aanpassingen tot in perfectie mogelijk.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is Pentax’ nieuwe vlaggenschip: de Pentax K-3 Mark III

Fotograferen tegen de zon in, kan dat?