in

Portretfotografie – Tips voor het werken met een model13 maart 2019, 14:34

Om een fijne shoot te hebben en tot goede resultaten te komen is een goede samenwerking met je model belangrijk. We geven je een aantal tips voor het portretteren van modellen!

Oefenen

Heb je nog geen ervaring met het werken met modellen, dan kun je gemakkelijk oefenen met mensen die dichtbij je staan. Vraag familie of vrienden of je hen mag portretteren. Je kent deze mensen goed, dus dit geeft je ruimte om te oefenen in de samenwerking met een model.

RGJ-fotografie

Heb je iedereen wel gefotografeerd om je heen? In dit artikel lees je hoe je aan een model kunt komen om te fotograferen. Bedenk goed wat voor model bij jouw ideeën past. Een knap model zal natuurlijk een mooie foto opleveren, maar vraag je ook af welke boodschap je wilt overbrengen en wie je daarvoor nodig hebt.

Voorbereiden

Ben je klaar voor het echte werk? Dan is het een goede zaak om je voor te bereiden op de fotoshoot. Denk bijvoorbeeld van tevoren na over het genre of de stijl die je wilt nastreven met de foto’s. Het is makkelijk een moodboard te maken op bijvoorbeeld Pinterest en deze te delen met het model en de rest van het team, als je gebruik maakt van een visagist of stylist. Alle neuzen staan op deze manier dezelfde kant op en iedereen weet wat de bedoeling is op de dag zelf. Communiceer naar het hele team ook wat je van hen verwacht, zoals kleding die het model bijvoorbeeld zelf mee moet nemen.


Ksphotography

Ook is het handig van tevoren afspraken te hebben gemaakt over het gebruik van de resultaten van de shoot. Wie mag de foto’s op welke manier gebruiken? En bij wie liggen de rechten? Lees hier alles over de rechten die jij als fotograaf hebt.

Locatie en planning

Misschien ken je iemand met een fotostudio of weet je een plek waar je makkelijk je gang kunt gaan. Houd rekening met de ervaring van het model dat je fotografeert, omdat een drukkere locatie er misschien toe kan leiden dat het model zich niet op zijn of haar gemak voelt. Probeer in deze situatie dan een rustige locatie te zoeken. Heb je dé perfecte locatie gevonden, maar ben je er zelf onbekend? Dan is het vaak ook slim om van tevoren even een kijkje te nemen of foto’s te bekijken die er al zijn genomen. Zo weet je wat je te wachten staat en in welke hoeken en op welke plekken je jouw model kunt gaan plaatsen.

Fijn-Fotootje

Zorg op de dag zelf voor een duidelijk schema. Moet het model in de make-up? Plan deze tijd dan ruim in voordat je wilt gaan fotograferen. Ook het opzetten van verlichting en andere benodigdheden kan voor meer tijd zorgen dan je denkt. Trek dan ook een lange dag uit voor de hele fotoshoot. Zo hoef je niet gehaast te gaan werken en behaal je het resultaat dat je voor ogen hebt.

Neem bij aanvang van de shoot de tijd om met het model kennis te maken en de shoot door te nemen. Begin de dag met een kopje koffie en een praatje. Geef het model ook de ruimte om zijn of haar ideeën, vragen en twijfels op tafel te leggen. Zo creëer je een basis van rust en vertrouwen waar je de rest van de dag plezier van hebt. Je hebt als fotograaf meer aan je hoofd die dag, maar juist daarom is je planning zo belangrijk.

Tijdens het fotograferen

Het hele team zal moeten loskomen op de dag van de shoot. Zo ook jij als fotograaf en het model wanneer je echt begint met fotograferen. Geef het model daarom de ruimte om op te warmen. Het is van belang dat je blijft communiceren en investeren in de samenwerking. Geef iemand complimenten, doe een pose voor en laat tussendoor wat foto’s zien om het model aan te moedigen. Vraag dan ook wat het model van de foto’s vindt. Wat ook zeker kan helpen is het opzetten van muziek. Zo is het niet ongemakkelijk stil op de locatie en de muziek kan het model wat losser maken.


Anoukstrijbos

Einde van de shoot

Bedank iedereen voor het meewerken aan de fotoshoot en communiceer duidelijk de vervolgstappen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de resultaten gereed zullen zijn, wie de foto’s op welke manieren mag delen op bijvoorbeeld social media en wie weet kun je gelijk een vervolg-shoot plannen, mocht de hele dag zijn bevallen!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie – De voorzetlens simpel uitgelegd

De nieuwe Sigma 40mm 1:1.4 DG HSM Art