in

Photoshop: High key functie


25 december 2013, 10:00

Bij high key domineert het licht veel sterker dan normaal. Dat betekent niet dat de foto overbelicht is zonder enig detail, maar hij balanceert op het randje. In Photoshop Elements 11 zit een nieuwe functie waarmee je dit effect tot in de finesse regelt.

Voor en na

Mayera Heij (Jeertje)

01 Kleur of Zwart-wit


High key betekent dat een foto veel lichte delen heeft. Dit e ect zie je vaak bij portretten. Het licht moet vol en zacht zijn. In Photoshop Elements 11 ga je naar de modus Met instructie, waar je High key bij de foto-effecten aantreft. Aan de rechterkant staan de instructies. Bovenaan krijg je een voorbeeld. Als je daarover met de muisaanwijzer beweegt, zie je de afbeelding voor en na. Dit geeft je een goede indruk van hoe het er straks uitziet. Je hebt de keus uit kleur en zwart-wit. Als je op deze knoppen klikt, zal je merken hoe dit effect de neiging heeft om de middentonen, zoals de huid, te verzachten.

02 Gloed onscherp

Onder de knoppen Kleur en Zwart-wit zit een knop Gloed onscherp toevoegen. Hierdoor zal de foto iets vager en nóg lichter worden. Dit is een erg krachtige functie. Je kunt verschillende keren na elkaar op deze knop klikken, maar in de meeste gevallen is het alsof deze vervaagde gloed in één keer al veel sterker oogt. Toch kun je het effect traploos aanpassen. Het lijkt alsof de drie knoppen in deze modus voor alles-of-niets-functies staan, maar dat is niet het geval. In de expertmodus kun je elke stap naderhand finetunen.

03 Expertmodus


Klik in de modus Met instructie op Klaar en selecteer daarna de modus Expert. Vervolgens open je het deelvenster Lagen met Vensters, Lagen. Hier zie je hoe Photoshop Elements automatisch nieuwe lagen en aanpassingslagen heeft aangemaakt om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Laag 2 copy is bijvoorbeeld de laag waarop de diffuse gloed werd toegepast. Door de dekking van deze laag te verminderen, regel je de intensiteit van dit effect. Doe dat ook voor de bovenste lagen tot de foto helemaal overeenstemt met het gevoel dat je wilt weergeven.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Olympus Stylus 1

Lightroom drieluik: module Ontwikkelen deel 1