in

Photoshop – Elementen vervangen met AI

Met behulp van een voorbeeld laten we zien dat je niet alleen elementen kunt laten bij bedenken, maar ook delen van een foto kunt vervangen in Photoshop. Dit kun je echt voor allerlei doeleinden gebruiken.

We gebruiken als basis deze foto van Unsplash: https://kwikr.nl/psbetashirt.

Het origineel

Selectie maken

Open de nieuwe foto in Photoshop (Beta). We gaan deze jongen andere kleding aan geven. Hiervoor moet je eerst het shirt van de jongen selecteren. Pak de Lasso-tool en maak een selectie rondom zijn T-shirt. We nemen hierbij ook de borst en hals in de selectie mee, omdat we vinden dat de nieuwe kleding dit deel ook mag bedekken.

We maken met de lasso een grove selectie van het T-shirt, met ook de borst en een deel van de hals in de selectie.

Pak aantrekken

Klik vervolgens op de knop Generatief vullen en voer daarna je opdracht in. Dit kan weer heel specifiek, maar wij houden het in dit voorbeeld simpel en typen Suit en klik op Genereren, zodat Photoshop een pak gaat maken.

Nu heeft de jongen ineens een pak aan.

Niet in 1 keer

In ons voorbeeld zien we dat de jongen nu heel netjes een pak aan gekregen heeft. Maar in één van de andere variaties zien we ook dat er op de achtergrond nog een raar element gecreëerd is. Natuurlijk kun je nu een ander resultaat kiezen of Photoshop opnieuw aan het werk zetten om nieuwe resultaten te genereren. Je hebt dan alleen geen garantie dat je ongeveer hetzelfde pak krijgt. Wat ook kan, is alleen het rare gegenereerde onderdeel aan te gaan pakken. Het hoeft namelijk niet in één keer goed: een gegenereerd element kunnen we ook aanpassen met een nieuwe selectie en opdracht.

Achter de schouder vinden we de achtergrond niet zo netjes. Dit is simpel aan te passen met een nieuwe selectie.

Maak dus een nieuwe selectie van het storende deel. Klik dan op Generatief vullen, laat het invoervak leeg en druk op Enter of klik op Genereren. Photoshop gaat aan de slag om dit deel van de foto in te vullen met logische informatie. Er wordt nu gewoon weer een nieuwe laag met laagmasker gecreëerd, waarbij het storende deel netjes is weggewerkt.

Je ziet: je kunt op deze manier je hele foto naar wens aanpassen door elementen te laten bij bedenken of vervangen.

Zoom Academy

In onze Zoom Academy Online Cursus Basiscursus Photoshop 2023 leer je alles over het programma! Wil je nog beter worden met Photoshop? Bekijk dan deze online cursus.

Je leert zoal:

  • De basis van het werken met lagen
  • Slimme selecties maken met selectietools
  • Werken met maskers
  • Veel meer creatieve mogelijkheden

Dat wil je toch? In deze online cursus leer je alles over de Photoshop (2023)! Bekijk de cursus hier!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van maart 2024!

Weersomstandigheden in de lente!